Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3 ειδικοί δίνουν λύση για την ισχιαλγία

Πρόκειται για έναν από τους συχνότερους πόνους που είναι πιθανό να απασχολήσουν έναν μέσο ενήλικο στις μέρες μας. Συχνά ενοχοποιείται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δηλαδή η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, τα περιττά κιλά, αλλά δεν είναι απίθανο ο ένοχος να είναι και ένας τραυματισμός ή η χειρωνακτική εργασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ισχιαλγία, που μπορεί να αφορά μέρος του ποδιού ή ολόκληρο το πόδι και που είναι πιθανό να ποικίλλει ως προς τη διάρκεια και την έντασή της, είναι ένας πόνος που δύσκολα μπορούμε να αγνοήσουμε, αφού επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας και περιορίζει τις κινήσεις και τις δραστηριότητές μας. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζούμε με πόνο και δυσκολία, 3 ειδικοί, ένας ορθοπεδικός, ένας φυσίατρος και ένας νευροχειρουργός, μας βοηθούν να τα αφήσουμε πίσω μας.



Ο ορθοπεδικός
Η ισχιαλγία είναι ο πόνος που προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί έτσι. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε κάποια μόνο σημεία του (π.χ. στην κνήμη ή στα δάχτυλα) και επίσης η ισχιαλγία μπορεί να δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως μούδιασμα ή αδυναμία του κάτω άκρου. Επιπλέον, ο πόνος είναι πιθανό να διαφέρει ως προς τη διάρκεια, μπορεί δηλαδή να είναι συνεχής ή διαλείπων, και φυσικά όσο πιο πολύ κρατάει τόσο πιο επείγουσα είναι η ανάγκη για αντιμετώπισή του. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχει ή και όχι με την οσφυαλγία (τον πόνο της μέσης). Όπως είναι ίσως προφανές, η ισχιαλγία είναι σοβαρότερη κατάσταση από την οσφυαλγία και γι’ αυτό, αν επιμένει, χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση. Η καλύτερη επιλογή όταν προκύψει η ισχιαλγία είναι ο ασθενής να προσπαθήσει να ξεκουραστεί. Επίσης, συχνά βοηθά το να ξαπλώσει σε εμβρυϊκή στάση, καθώς επίσης το να πάρει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για 2 βδομάδες. Αν τα αντιφλεγμονώδη δεν είναι αρκετά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κορτιζόνη για άλλες 2 βδομάδες (αντένδειξη αποτελεί η ύπαρξη σακχάρου και η μεγάλη οστεοπόρωση).


Ο φυσίατρος
Μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ισχιαλγία αντιμετωπίζουν όσοι έχουν παραπανίσια κιλά, κάνουν καθιστική δουλειά, δεν γυμνάζονται ή κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι αποτέλεσμα είτε τραυματισμού της μέσης είτε κακής της χρήσης. Τη μεγαλύτερη σημασία για να αποφασίσει ο ειδικός ποια θεραπευτική μέθοδο θα προτείνει παίζει η κλινική εικόνα του ασθενούς, το πόσο πονάει, το αν είναι αδύναμο το πόδι του, το αν δυσκολεύεται πολύ στην καθημερινότητά του, σε συνάρτηση βέβαια πάντα με τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και την ξεκούραση κατά το χρονικό διάστημα των 4 πρώτων εβδομάδων από την έναρξη του προβλήματος, αν ο ασθενής είναι νεότερος από 55 χρονών, μπορεί να ακολουθήσει τη θεραπευτική μέθοδο Μακένζι. Πρόκειται για ειδικές ασκήσεις όπου τεντώνεται κατά κάποιον τρόπο η μέση. Η κλασική φυσικοθεραπεία, με ρεύμα, υπερήχους ή λέιζερ, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο χωρίς όμως να θεραπεύσει την πάθηση. Οι μαλάξεις στη μέση απαγορεύονται. Τόσο προληπτικά όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτός της οξείας φάσης, μπορεί να βοηθήσει η γυμναστική (το κολύμπι είναι μια πολύ καλή επιλογή), η απώλεια κιλών, η αποφυγή της καθιστικής ζωής όσο γίνεται, αλλά και η άρση βαρών με προσοχή και προφύλαξη της μέσης.
via

Ο νευροχειρουργός
Η ισχιαλγία διερευνάται με τη μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας και βέβαια με την κλινική εκτίμηση, καθώς δεν είναι απίθανο κάποιος να έχει έντονα συμπτώματα με μια μικρή βλάβη, ενώ αντίθετα άλλος με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα (από ό,τι φαίνεται απεικονιστικά) να μην υποφέρει σχεδόν καθόλου. Στο 98% των περιπτώσεων η μαγνητική αποδεικνύει ότι κάποιος δίσκος πιέζει το νεύρο. Όταν η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή, δεν βελτιώνεται με τη συντηρητική αγωγή ή ακόμα χειρότερα η αδυναμία του ποδιού χειροτερεύει, τότε η λύση είναι η επέμβαση. Πρόκειται για μία σχετικά απλή επέμβαση (λέγεται μικροδισκεκτομή). Ο χειρουργός (νευροχειρουργός ή/και ορθοπεδικός) κόβει δηλαδή το κομμάτι του δίσκου που εξέχει και πιέζει τα νεύρα. Ο ασθενής μπορεί να βγει ακόμα και την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και μέχρι να βγουν τα ράμματα έχει επανέλθει. Σε σπανιότερες και βαριές περιπτώσεις γίνεται μια λίγο πιο περίπλοκη επέμβαση, η σπονδυλοδεσία. Σε αυτήν, ο χειρουργός (νευροχειρουργός ή/και ορθοπεδικός) αφαιρεί τους προβληματικούς δίσκους και στη συνέχεια σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη με ειδικά υλικά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου