Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

5 δημοφιλείς ελληνίδες ηθοποιοί σας λένε τις δικές τους συνταγές

Σε ποιον δεν αρέσει το εύγεστο και ποιοτικό φαγητό; Η γαστρονομική τελετουργία όχι μόνο μας θρέφει και επηρεάζει τη διάθεσή μας αλλά καθορίζει εν πολλοίς και την πορεία της υγείας μας. Αν έχετε ήδη σαν χόμπι τη μαγειρική ή θέλετε να εισχωρήσετε για πρώτη φορά στον μαγικό χώρο της, πέντε δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιοί σας προτείνουν δικές τους αγαπημένες συνταγές και να σας δανείζουν τις γνώσεις και το μεράκι τους για να μάθετε να δημιουργείτε εύγεστα πιάτα με πρωτότυπες γεύσεις.

Η Μαρία Καβογιάννη, η Υρώ Μανέ, η Σοφία Παυλίδου, η Θάλεια Ματίκα και η Θωμαΐς Ανδρούτσου αποδεικνύονται ικανότατες όχι μόνο στο θέατρο και στην τηλεόραση αλλά και στη μαγειρική τέχνη. Προτείνουν αποκλειστικά για τους αναγνώστες της «Espresso της Κυριακής» πέντε διαφορετικά πιάτα και σας μυούν στα μυστικά της δικής τους κουζίνας…


Mαρία Καβογιάννη
Γλυκό κοτόπουλο

H Μαρία Καβογιάννη έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μαγειρική. Παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της, πάντα βρίσκει χρόνο να μαγειρέψει για την οικογένεια και τους φίλους της. Κάτι που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η δημοφιλής πρωταγωνίστρια είχε σκεφθεί κάποια χρόνια πριν να παρουσιάσει μια εκπομπή μαγειρικής πριν τα σόου μαγειρικής και συνταγών κατακλύσουν τα προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης. Η Μαρία εξάλλου πρωταγωνιστεί φέτος στο νέο σίριαλ του MEGA «Πίσω στο σπίτι», όπου υποδύεται την κλασική Ελληνίδα που προσπαθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης να τα φέρει βόλτα και φυσικά μαγειρεύει για την τηλεοπτική οικογένειά της. Η αγαπημένη ηθοποιός μοιράζεται με τους αναγνώστες της «Espresso της Κυριακής» τη συνταγή ενός φαγητού που της αρέσει να μαγειρεύει, όταν επισκέπτεται κυρίως το εξοχικό της στο Πήλιο.
ΥΛΙΚΑ
Παίρνουμε ένα κοτόπουλο και το κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.. Στα δύο στήθη του κοτόπουλου κάνουμε από μια μαχαιριά όπου τοποθετούμε μία σκελίδα σκόρδου. Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα μπολ:
-2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- Ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι, όχι όμως τη σκληρή πλευρά για να μην πικρίσει
- 1 τριμμένο σκόρδο
- Χυμό λεμονιού
- Χυμό 1 πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Με τη σος αυτή αλείφουμε παντού το κοτόπουλο και τις πατάτες που έχουμε ήδη στη γάστρα με το κοτόπουλο. Βάζουμε επίσης ένα κλωνάρι δενδρολίβανο, φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη. Στη συνέχεια, το ψήνουμε για 1,5 ώρα στους 180 βαθμούς ή στον αέρα στους 160 βαθμούς. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος ανοίγουμε το καπάκι για να πάρει χρώμα.


Yρώ Μανέ
Κολοκυθόπιτα με τυρί

Εδώ και δύο χρόνια η Υρώ Μανέ υποδύεται στον επιτυχημένο θεατρικό μονόλογο «Συμβολαιογραφος» την Ερασμία, μια γυναίκα με πάθος, μια χήρα εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα ήθη της μικρής κοινωνίας. Σε όλη τη διάρκεια του έργου σημείο αναφοράς είναι οι κολοκυθιές της, από τις οποίες φτιάχνει κάθε συνδυασμό γεύσεων. «Τόσο καιρό μιλάω για τα κολοκύθια. Τελικά, μπήκα στη διαδικασία να φτιάξω μια κολοκυθόπιτα σαν και αυτές που φτιάχνει η Ερασμία στο έργο. Εχω να πω στους αναγνώστες της “Espresso της Κυριακής” ότι πρόκειται για ένα πολύ γευστικό και χορταστικό φαγητό».

ΥΛΙΚΑ
-2,5 κιλά κολοκυθάκια
-5 αβγά
-Μισό κιλό φέτα τριμμένη, όχι ιδιαίτερα αλμυρή
-1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή λάδι
-Αλάτι και πιπέρι
-5 - 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
-3 - 4 φρυγανιές τριμμένες
-Ψιλοκομμένος άνηθος
-Φύλλο είτε έτοιμο είτε δικό μας που ανοίγουμε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: «Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε με το βούτυρο ή το λάδι μαζί με το κρεμμύδι για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αβγά και τρίβουμε το τυρί. Οταν κρυώσουν τα κολοκυθάκια, ρίχνουμε τα αβγά, το τυρί, την τριμμένη φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο και τα ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί μας. Τοποθετούμε το κάτω φύλλο στο ταψί. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά μας και μετά άλλο ένα φύλλο από πάνω. Στο πάνω φύλλο βάζουμε λίγο βούτυρο ή λάδι. Το χαράσσουμε. Το ψήνουμε στον φούρνο περίπου για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Η κολοκυθόπιτα με τυρί είναι εξαιρετικά νόστιμη τόσο ζεστή όσο και κρύα. Καλή σας όρεξη».


Σοφία Παυλίδου
Σούπα με λαχανικά

Η Σοφία Παυλίδου δεν πτοείται από τις αυξημένες υποχρεώσεις της και βρίσκει πάντα χρόνο να μαγειρεύει σε καθημερινή βάση. Παράλληλα λοιπόν με τις παραστάσεις της στο έργο «Ο παππούς έχει πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου και της διεύθυνσης ενός δικού της κέντρου αισθητικής στον Αγιο Στέφανο, η ηθοποιός και επιχειρηματίας Σοφία δεν εγκαταλείπει ποτέ την κουζίνα, ούτε αφήνει παραπονεμένο τον σύζυγό της Χρήστο Φερεντίνο και τους δύο γιους της, τον Δημήτρη και τον Κωνσταντίνο. Μάλιστα, λατρεύει την υγιεινή διατροφή. «Καλό είναι να προσέχουμε τι τρώμε. Η διατροφή μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας και τη διάθεσή μας. Ο,τι τρώμε αντανακλάται και στην ψυχολογία μας. Γι’ αυτό κι εγώ έχω να προτείνω στους αναγνώστες της “Espresso της Κυριακής” ένα φαγητό πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες που περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες που χρειάζεται οργανισμός μας».

ΥΛΙΚΑ
- 1/2 μαραθόριζα
- 2 καρότα
- 1/4 λάχανο
- 1 πατάτα
- 1 κρεμμύδι
- 1 κουταλιά του γλυκού ματζουράνα
- 1 κουταλιά του γλυκού δεντρολίβανο
- 1 κουταλιά του γλυκού βασιλικό
- 1 κουταλιά του γλυκού κορίανδρο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Λίγο αλάτι
- Λίγο ξερό τζίντζερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: «Ψιλοκόβουμε τα υλικά ανάλογα με το πώς τα προτιμούμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα σε δύο λίτρα νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Στο τέλος προσθέτουμε 4 κουταλιές λάδι. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το φαγητό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, δεν είναι καθόλου παχυντικό και είναι πολύ νόστιμο».


Θάλεια Ματίκα
Φιλετάκια κοτόπουλου σε τορτίγια

Με… δασκάλα τη μητέρα της που έχει την ικανότητα να φτιάξει το οποιοδήποτε φαγητό, η νιόπαντρη Θάλεια Ματίκα δεν θα μπορούσε να αποφύγει την οικογενειακή παράδοση στην κουζίνα. «Εντάξει, μπορεί να μη φτιάχνω τόσα πολλά φαγητά όπως η μητέρα μου, αλλά είμαι σε καλό δρόμο και μου αρέσει να μαγειρεύω» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η δημοφιλής ηθοποιός. Και μπορεί στο θέατρο στην επιτυχημένη παράσταση «Ιδιωτικές ζωές» παρέα με τους Τάσο Ιορδανίδη, Ορέστη Τζιόβα και τη Νικολέτα Κοσταηλίδου να υποδύεται μιαν ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα που δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μαγειρική, αλλά στη καθημερινότητά της επιδίδεται με επιτυχία στο… σπορ. Ο συμπρωταγωνιστής και σύζυγός της εδώ και λίγες ημέρες Τάσος Ιορδανίδης έχει να λέει τα καλύτερα για τις μαγειρικές επιδόσεις της.
ΥΛΙΚΑ
- 700 γραμμάρια στήθη κοτόπουλου
- 1 κρεμμύδι
- 3 πιπεριές (κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη)
- Μανιτάρια
- Καλαμπόκι
- 2 γιαούρτια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Τορτίγιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: «Ψιλοκόβουμε σε κύβους τα φιλετάκια και τα βάζουμε με λίγο νερό να βράσουν. Στη συνέχεια, παίρνουμε το γουόκ και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και τις τρεις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες. Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Μετά ρίχνουμε το βρασμένο κοτόπουλο (αφού πρώτα το στραγγίξουμε). Προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου για 15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα δύο γιαούρτια και βάζουμε αρκετή μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά. Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες μας ή στον φούρνο ή σε φούρνο μικροκυμάτων . Στο τέλος γεμίζουμε τις τορτίγιες μας με το μείγμα και είμαστε έτοιμοι». Η Θάλεια προτιμά το συγκεκριμένο φαγητό επισημαίνοντάς μας πως είναι «εύκολο, νόστιμο και γρήγορο και πολύ ωραίο για μια παρέα που θέλει να φάει στο σπίτι».


Θωμαΐς Ανδρούτσου
Ριζότο με λαχανικά και γαρίδες

Πάντα ανατρεπτική και αντισυμβατική, η Θωμαΐς Ανδρούτσου δεν θα μπορούσε να μην πειραματίζεται και στην κουζίνα της. Η ταλαντούχα ηθοποιός που παίζει στη σκηνή του θεάτρου Ηβη στο έργο «Ο παππούς έχει πίεση», όταν της ζητήσαμε να μας δώσει μια αγαπημένη της συνταγή, μας πρότεινε μιαν αυτοσχέδια δική της που είχε δοκιμάσει μόλις το προηγούμενο βράδυ. «Δεν είμαι η κλασική μαγείρισσα αλλά, όποτε μαγειρεύω, μου αρέσει να πειραματίζομαι. Απ’ ό,τι μου λένε οι φίλοι, τα καταφέρνω αρκετά καλά» μας λέει με το χαρακτηριστικό χιούμορ της.
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό γαριδούλες κατεψυγμένες
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά ή Φλωρίνης
- 1 κίτρινη πιπεριά
- Λίγο τριμμένο λάχανο και καρότο
- 1 κομμένο κολοκυθάκι
- 2 με 3 φρέσκα κομμένα κρεμμυδάκια
- Ρύζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: «Τα βάζουμε όλα στο γουόκ και τους ρίχνουμε ελάχιστο λάδι. Τα ανακατεύουμε για μισή ώρα και στο τέλος προσθέτουμε λεμονοπίπερο και σόγια σος. Την ίδια ώρα, βράζουμε ξεχωριστά το ρύζι μας. Χρειαζόμαστε ποσότητα δύο κούπες. Οταν τελειώσουν, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το φαγητό μας είναι έτοιμο». Η Θωμαΐς, πάντα ευδιάθετη και καλοπροαίρετη, δίνει στους αναγνώστες το εξής μήνυμα: «Είναι δική μου συνταγή που ελπίζω να σας αρέσει. Σε εμένα πάντως άρεσε πολύ. Καλή σας όρεξη, Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!»..
ΠΗΓΗ