Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

Ζεστό σοκολατένιο σουφλέ

Μερίδες: 8-1Ο
  • 3/4 φλ. κακάο σε σκόνη
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
  • 2 φλ. γάλα
  • 6 κρόκοι αυγών χτυπηµένοι
  • 2 κουτ. βούτυρο
  • 1 κουτ. γλ. άρωµα βανίλιας
  • 8 ασπράδια αυγών
  • 1/4 κουτ. γλ. µπέικιν πάουντερ
  • Κρέµα γάλακτος χτυπηµένη για το σερβίρισµα


Προθερµαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθµούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά βαθύ σκεύος για σουφλέ ή άλλο στρογγυλό. Πασπαλίζουμε µε ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη. Ετοιµάζουμε ένα κολάρο µε χοντρό αλουµινόχαρτο και το εφαρµόζουμε στην εξωτερική πλευρά του σκεύους δένοντας µε σπάγκο κουζίνας για να υψωθεί 4 εκ. επάνω από τις άκρες του. Βουτυρώνουμε και το αλουµινόχαρτο.

Ανακατεύουμε το κακάο, τα 3/4 φλιτζανιού από τη ζάχαρη το αλεύρι και το αλάτι σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το γάλα και βράζουμε σε µέτρια θερµοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια µε σύρµα, ώσπου να αρχίσει να βράζει Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε µία µικρή ποσότητα από το µίγµα στους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το µίγµα στην κρέµα της σοκολάτας, ανακατεύοντας καλά και προσέχοντας να µην πήξουν οι κρόκοι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το βούτυρο και το άρωµα βανίλιας. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια µε το µπέικιν πάουντερ σε µεγάλο µπολ, ώσπου να πήξουν. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, να γίνει σφιχτή µαρέγκα. Αδειάζουμε το 1/3 από το µίγµα της µαρέγκας προσεκτικά στο µίγµα της σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη µαρέγκα σιγά σιγά και ανακατεύουμε απαλά.

Αδειάζουμε προσεκτικά στο σκεύος και ισιώνουμε την επιφάνεια µε σπάτουλα. Ακουµπάμε το σκεύος αυτό σε µεγαλύτερο από αυτό ταψί και το γεµίζουμε µε ζεστό νερό σε ύψος περίπου 2 εκ. Ψήνουμε για 1 ώρα και 1 Ο λεmά ή ώσπου να φουσκώσει το σουφλέ και να ψηθεί ως το κέντρο του. Βγάζουμε το σουφλέ από το νερό και αφαιρουμε το αλουµινόχαρτο προσεκτικά. Σερβίρουμε αµέσως µε κρέµα γάλακτος χτυπηµένη.