Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλόπιτα

  • Για 12 άτομα 
  • 750 γρ. Bιτάμ Κλασικό,σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 πορτοκάλια ξύσμα
  • 2 βανίλιες
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 σφηνάκι λικέρ Σχοίνου
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, τριμμένο (σκόνη)
  • 360 γρ. αυγά (κρόκοι και ασπράδια)
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
  • 1 κιλό αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. αμύγδαλο, χονδροκομμένο και καβουρδισμένο
  • Διαδικασία

    1. Ρίχνετε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά, το γάλα, το κονιάκ, το αλεύρι, το μπέικιν και το αμύγδαλο, και ξεκινάτε στην
    1η ταχύτητα και μετά στη 2η, ώσπου τα υλικά να αφρατέψουν.
    2. Όταν τα υλικά ενσωματωθούν καλά, ρίχνετε σιγά σιγά τα αυγά με το γάλα και το κονιάκ (για να ενωθούν καλύτερα, τα χτυπάτε
    πρώτα σε λεκάνη με σύρμα χειρός).
    3. Συνεχίζετε να χτυπάτε όλα τα υλικά στη 2η ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και πάλι.
    4. Τέλος, ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικιν και τα αμύγδαλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε με σπάτουλα, όχι με το μίξερ.
    5. Αλείφετε καλά με το Βιτάμ τις πλευρές ενός βαθιού ταψιού και στον πάτο του τοποθετείτε αντικολλητικό χαρτί.
    6. Ρίχνετε το χυλό και αλείφετε ελαφρά την επιφάνειά του με αυγό. Πασπαλίζετε, αν θέλετε, με φιλέ αμυγδάλου.
    7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45-55 λεπτά.
    8. Γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη και κακάο
     ΠΗΓΗ