Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εύκολα γιορτινά γλυκά

Δεν είναι η οικονομία του πράγματος αυτό που μας οδηγεί στο να φτιάξουμε μόνοι μας τα χριστουγεννιάτικα γλυκά φέτος, ούτε το γεγονός ότι δεν βρίσκουμε το «σωστό» ζαχαροπλαστείο που τα φτιάχνει όπως ακριβώς τα θέλουμε. Είναι οι λίγες αυτές ώρες δημιουργικής απασχόλησης που διώχνουν το στρες και μας βάζουν για τα καλά στο κλίμα των ημερών και το πώς μοσχοβολάει το σπίτι όταν ο φούρνος έχει πια ζεσταθεί. Είναι, δηλαδή, ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις Χριστούγεννα.

Gingerbread Μπισκότα Τα κατεξοχήν γιορτινά μπισκότα, όπως είναι γνωστά στον δυτικό κόσμο, αλλά με ελληνικές πινελιές. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν και θα στολίσουν με τον καλύτερο τρόπο το γιορτινό τραπέζι (συνταγή από: mikrikouzina.blogspot.com).
Τι θα χρειαστείτε: Κουπ πατ σε σχήμα ανθρωπάκι (μικρές φόρμες που κόβουν τη ζύμη)
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
¼ κούπας πετιμέζι
1 αυγό
½ κ. γ. τριμμένο γαρίφαλο
½ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ. γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ. γ. τριμμένο τζίντζερ (σκόνη)
½ κ. γ. σόδα
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
270 γρ. για όλες τις χρήσεις

για το στόλισμα 1 κούπα άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. γάλα

Τι θα κάνετε:
Μέσα σε ένα μπωλ χτυπάτε για λίγα λεπτά με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το πετιμέζι. Προσθέτετε το αυγό μαζί με λίγο από το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα.
Συνεχίζετε με τους γάντζους του μίξερ -ή με το χέρι- και προσθέτετε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς -σε πάνω κάτω αντιστάσεις- και ανεβάζετε τη σχάρα του φούρνου ψηλά. Ανοίγετε φύλλο με τα χέρια ή με πλάστη, πάχους μισού εκατοστού και κόβετε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια σας. Όσο φύλλο μένει, το ξαναπλάθετε και κόβετε πάλι μπισκοτάκια. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Τοποθετείτε τα μπισκότα. Ψήνετε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Παραδοσιακά μελομακάρονα Μία φορά τον χρόνο τρώμε μελομακάρονα, ας τα απολαύσουμε τουλάχιστον στην παραδοσιακή τους εκδοχή, χωρίς επικάλυψη σοκολάτας ή γέμιση καρυδιών. Δείτε πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμα μελομακάρονα (συνταγή από: www.yumyum.gr).
Τι θα χρειαστείτε: 2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. (κοφτή) κανελλογαρίφαλα (σε σκόνη)
1 κ.γ. (κοφτή) σόδα
1 νεροπότηρο αποτελούμενο από το χυμό: 3 μανταρινιών, 1 μέτριου λεμονιού και το υπόλοιπο πορτοκαλιών
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μέτριο λεμόνι και 1 μανταρίνι
1 κρασοπότηρο
1 φακελάκι baking powder
Περίπου 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αν και μπορεί να μην το «πάρει» όλο
τριμμένο καρύδι για το στόλισμα

Για το σιρόπι: 2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
1 νεροπότηρο μέλι

Τι θα κάνετε:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά. Εν συνεχεία, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα βάζετε τα κανελλογαρίφαλα. Σε ένα νεροπότηρο (όμοιο μ΄αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε παραπάνω) βάζετε τον χυμό από τα: μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι, διαλύετε μέσα τη σόδα και ρίχνετε τον χυμό στο μίγμα. Προσθέτετε το ξύσμα και το κονιάκ.

Τα ανακατεύετε όλα για λίγο (3-4 λεπτά) ώστε να ενωθούν τ΄ αρώματα. Τέλος, και αφού προσθέσετε το baking powder στο αλεύρι, το ρίχνετε και αυτό σιγά-σιγά στο μίγμα, έως ότου πετύχετε μια ζύμη μαλακή και απαλή που να στέκεται, αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή.
Σ΄ αυτό το σημείο προθερμαίνετε τον φούρνο (ανοίγετε τον αέρα). Σ΄ ένα ταψί μεγάλο, βάζετε λαδόκολλα και πλάθετε τα μελομακάρονα στρόγγυλα ή μακρόστενα. Τα τοποθετείτε σε απόσταση το ένα από το άλλο. Μ΄ ένα μαχαιράκι, κάνετε το κλασικό σχέδιο με τα τετραγωνάκια, τραβώντας λοξές οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε στον αέρα για 40 με 45 λεπτά, στους 150 βαθμούς. Περιμένετε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο και σκούρο -μα όχι πολύ- καφέ χρώμα.

Όσο ψήνονται ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά (με τη σειρά που βλέπετε παραπάνω) σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, να γίνει δηλαδή χλιαρό. Βγάζετε το πρώτο ταψί από τον φούρνο (βάζετε το δεύτερο που έχετε ετοιμάσει προηγουμένως - ίσως και να χρειαστείτε λιγότερη ώρα τώρα, μιας και ο φούρνος είναι ήδη ζεστός, καλό θα ήταν δε να ψήσετε στους 140 βαθμούς, για 40 λεπτά). Χλιαρά και τα δυο όπως είναι αδειάζετε το σιρόπι σ΄ένα άλλο μεγάλο και βαθύ ταψί, και βάζετε τα μελομακάρονα μέσα να «τραβήξουν». T΄ αφήνετε 1-2 λεπτά από τη μια μεριά, και λίγο απ΄την άλλη. Στο τέλος, ή ανά ταψί, πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.
ΠΗΓΗ 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου