Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο καλά είναι τα βιολογικά τρόφιμα;

Δυστυχώς πολλά από τα βιολογικά τρόφιμα απλώς διαφημίζονται ως βιολογικά ενώ στην πραγματικότητα είναι συμβατικά τρόφιμα που φέρουν λανθασμένη σήμανση. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα που λίγοι πασχίζουν να δημιουργήσουνμια σωστή αγορά βιολογικών προϊόντων και σκοντάφτουν διαρκώς σε απατεώνες που επιζητούν το εύκολο κέρδος.

Πέρα από αυτό και τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν υπολείμματα συνθετικών φυτοφαρμάκων. Αυτό γίνεται εξαιτίας της μεταφοράς τους από τις γειτονικές συμβατικές καλλιέργειες δια μέσω του αέρα, του νερού και του εδάφους, τα οποία όμως είναι ακίνδυνα
Είναι φυσικό να αναρωτιώμαστε πόσο καλά είναι τελικά τα βιολογικά τρόφιμα.
Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη έχει πολλαπλασιαστεί. Φαίνεται ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τρόφιμα περισσότερο ασφαλή και ωφέλημα όσον αφορά στην υγεία τους.  Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων (φρούτων, λαχανικών, σιτηρών), προωθεί την καλή υγεία.
Επίσης, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στα υπολείμματα  φυτοφαρμάκων, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.  Ωστόσο,  κανένα από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι τεχνικές που ακολουθούνται στη βιολογική γεωργία αυξάνουν  τη συγκέντρωση των βιολογικών φρούτων και λαχανικών σε αντιοξειδωτικά. Η αντιοξειδωτική δράση των συγκεκριμένων τροφίμων αυξάνεται όταν αυτά καταναλώνονται ωμά.
Καταλήγοντας, μπορούμε να πούμε ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι καλά αρκεί να προσέχουμε κάποια πράγματα. Ας δούμε εδώ ποια είναι αυτά.