Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτές στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας




 
Μέσα σε μία άμαξα με jingling bells, περιτριγυρισμένοι από παλιά κτήρια διακοσμημένα με μπαρόκ αγγέλους και με το χιόνι να πέφτει από πάνω σας. Μπορείτε να φανταστείτε καλύτερο μέρος να περάσετε τα Χριστούγεννα απ’ ότι το Σάλτσμπουργκ, την πόλη όπου γράφτηκε το «Άγια Νύχτα»;


Που να μείνετε

Hotel Goldener Hirsch (37 Getreidegasse; 43-662/8084)
Βρίσκεται στην ανανεωμένη οδό Getreidegasse, ακριβώς απέναντι από το Festival Hall και πολύ κοντά στα γνωστότερα καταστήματα της πόλης, το ποταμό Salzach και το σπίτι του Μότσαρτ και προσφέρει πεντάστερη φιλοξενία (ανήκει στην Luxury Collection της Starwood) σε αυθεντικά ρετρό σκηνικό. Η διακόσμηση στα 65 δωμάτια και τις 4 σουίτες του είναι ταυτόχρονα πολυτελής και διακριτική, με χειροποίητα έπιπλα αντίκες, Αυστριακής παραγωγής παπλώματα και μαρμάρινα μπάνια. Τα πάντα στο Goldener Hirsch συνάδουν με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ξενοδοχείο με 600 χρόνια ιστορίας στην πλάτη του.

Τι να κάνετε οπωσδήποτε

Κάστρο Leopoldskron
   
Mirabell Gardens
  
Το γυάλινο pavilion του κάστρου Hellbrunn
Αβαείο Nonnberg
   

Αν υπάρχει μονάχα ένα απόλυτο must να κάνει κανείς στο Σάλτσμπουρκ τα Χριστούγεννα, αυτό σίγουρα θα πρέπει να είναι το Sound of Music Tour. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε απ’ όλες τις τοποθεσίες που έπαιξαν στην κλασική ταινία. Τους Mirabell Gardens όπου η Μαρία και τα «παιδιά της» χόρευαν και τραγουδούσαν το «Do-Re-Mi» γύρω από το άγαλμα του Πήγασου. Το κάστρο Leopoldskron, η πρόσοψη του οποίου αποτέλεσε το σπίτι της οικογένειας Φον Τραπ, ενώ το Venetian room του λειτούργησε σαν σημείο αναφοράς για την κατασκευή του ballroom της ταινίας. Το κάστρο Hellbrunn με το γυάλινο pavilion όπου ακούγεται το «Sixteen Going On Seventeen». Και φυσικά το αβαείο Nonnberg που αποτέλεσε το μοναστήρι της Μαρίας και το μέρος που παντρεύεται τον βαρόνο Φον Τραπ. Όλα αυτά υπό τους ήχους του soundtrack του μιούζικαλ. Διαρκεί περίπου 4 ώρες και διοργανώνεται από τα Salzburg Panorama Tours (43-662/883-2110).

Που να κάνετε ρεβεγιόν


Hotel Schloss Mönchstein (26 Mönchsberg Park; 43-662/848-5550)
Βάλτε τα καλά σας (πρόκειται βέβαια για black tie event) και γιορτάστε τη γέννηση του Ιησού σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της πόλης. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο σας χαζεύοντας την υπέροχη πανοραμική θέα και ακούγοντας τα κάλαντα τραγουδισμένα από παιδική χορωδία. Πριν από το δείπνο έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του ξενοδοχείου.

Τα καλύτερα δωρεάν πράγματα της παραμονής


Στις 17:30, δίπλα από το Mönchsberg, η χορωδία πνευστών της πόλης παίζει γιορτινές μελωδίες για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Στη συνέχεια, στις 22:00, κάντε μία βόλτα από το Franziskanerkirche (Sigmund-Haffner-Gasse) για να παρακολουθήσετε τη Θεία Λειτουργία που συνέθεσε ο Franz Gruber (περιλαμβάνει και την αυθεντική «Άγια Νύχτα»). Όσο για το που θα βρίσκεστε όταν το ρολόι σημάνει 2012, ακολουθήστε τα πλήθη στην περιοχή Domplatz και στην πλατεία Kapitelplatz για ζωντανή μουσική και άφθονο Glühwein (ζεστό κόκκινο κρασί με κανέλα). Μετά την αλλαγή του χρόνου, στην περιοχή Rudolfskai υπάρχουν πολλά μπαρ που μένουν ανοιχτά μέχρι πολύ αργά.

Ενδιαφέροντα έθιμα


31 Δεκεμβρίου είναι η γιορτή του Saint Silvester, οπότε οι αυστριακοί αναφέρονται στην παραμονή πρωτοχρονιάς ως Silvester. Εκείνη την ημέρα οι κάτοικοι της χώρας επιδίδονται σε ένα πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό έθιμο ονόματι «Bleigiessen». Όλοι παίρνουν ένα μικρό κομμάτι μολύβδου (συνήθως σε κάποιο τυχερό σχήμα όπως τριφύλλι ή πέταλο), το βάζουν σε ένα κουτάλι και το λιώνουν κρατώντας το πάνω από ένα κερί. Μετά ρίχνουν με μία γρήγορη κίνηση τον λιωμένο μόλυβδο μέσα σε ένα ποτήρι νερό με αποτέλεσμα αυτός να στερεοποιηθεί σχεδόν αμέσως και να πάρει κάποιο περίεργο σχήμα. Τα σχήματα αυτά τοποθετούνται στη συνέχεια μπροστά από μία λάμπα και όλοι οι παρευρισκόμενοι προσπαθούν να ορίσουν με τι μοιάζει η σκιά του καθενός, μιας και οι σκιές τους θεωρείται ότι μαρτυρούν το μέλλον. Για παράδειγμα, αν η σκιά μοιάζει με φοίνικα, μπορεί να σημαίνει ότι αυτός στον οποίο ανήκει θα πάει ταξίδι σε κάποιο τροπικό μέρος. Φυσικά οι ερμηνείες του καθενός διαφέρουν και οδηγούν σε χαριτωμένες αψιμαχίες και πειράγματα που είναι, σε τελική ανάλυση, και ο σκοπός του εθίμου.

Τι να δοκιμάστε


Σε όλες τις Χριστουγεννιάτικες αγορές θα βρείτε Lebkuchen (μπισκότα με μέλι και καρυκεύματα). Μην αφήσετε αυτό το γεγονός να πάει ανεκμετάλλευτο, φάτε όσα περισσότερα μπορείτε και φυσικά συνοδέψτε τα με Glühwein. Επίσης, περάστε οπωσδήποτε από το café Tomaselli (9 Alter Markt, 43-662/844-488) που εδώ και 300 χρόνια σερβίρει το καλύτερο strudel με σπόρους παπαρούνας και την καλύτερη ζεστή σοκολάτα του Σάλτσμπουργκ.
 
Photos: credit Tourismus Salzburg GmbH

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου