Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Βγήκε ο ώμος… και τώρα;

Ένα πέσιμο πάνω στον ώμο ή μια δυνατή έλξη μπορεί να προκαλέσει την εξάρθρωση του βραχιόνιου οστού από την άρθρωση του ώμου και να δημιουργηθεί ρήξη των συνδέσμων που συνδέουν την κλείδα με τον ώμο. Η εξάρθρωση αυτή είναι ιδιαιτέρως επώδυνη, με αφόρητο πόνο στην παραμικρή κίνηση.

Άλλα διαστρέμματα, συνήθη σε ηλικιωμένα άτομα , συμβαίνουν στον ινώδη θύλακα και στους τένοντες γύρω από την κλείδωση του ώμου. 

Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν συχνές εξαρθρώσεις, μέχρι να κάνουν διορθωτική επέμβαση.

Όταν έχει «βγει» ο ώμος κάποιου, υπάρχει:


• Πόνος  που επιδεινώνεται με την κίνηση.

•  Διστακτικότητα στην κίνηση λόγω του άλγους που αυτή προκαλεί. Ο πάσχον συνήθως στηρίζει το χέρι του και γέρνει το κεφάλι προς την τραυματισμένη πλευρά.

• Ένα εξόγκωμα στον ώμο.

Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να:

1. Βάλετε τον ασθενή να καθίσει. Ακουμπήστε απαλά το χτυπημένο χέρι πάνω στο στήθος, βρίσκοντας τη γωνία που προκαλεί τον λιγότερο πόνο στον πάσχοντα.

2. Στηρίξετε το μέλος με έναν επίδεσμο που ανασηκώνει το χέρι κρατώντας το σταθερό.

3.  Τοποθετήσετε ένα απαλό επίθεμα μεταξύ χεριού και στήθους, στην χτυπημένη πλευρά, ώστε ο πάσχον να ακουμπάει σε αναπαυτικό σημείο το πονεμένο χέρι του.

4. Αποτρέψετε οποιοδήποτε προσπαθήσει να βάλει το οστό μέσα στην άρθρωση ή να δώσει στον ασθενή τροφή και υγρά. Ίσως αργότερα χρειαστεί να κάνει αναισθησία.

5. Οδηγήσετε ή να στείλετε με κάποιο μέσο τον πάσχοντα στο νοσοκομείο, μεταφέροντάς τον πάντα καθισμένο.
ΠΗΓΗ