Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας


Υλικά

Για 10 άτομα
  για 1 μέτριο ταψί:
  • 3 κούπες τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 10 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 3 κουτ. σούπας κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 2 κούπες τσαγιού κρύο νερό
  • 2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • λίγη τρούφα
      για το γλάσο:
  • 2 κουτ. σούπας βιτάμ
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κουτ. σούπας κακάο
  • 2 κουτ. γλυκού κονιάκ
  • 2 κουτ. γλυκού νερό

Διαδικασία

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο για να γίνει το κέικ μας πιο αφράτο. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, τις βανίλιες, λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας ή με ένα κουτάλι να αναμειχθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το ηλιέλαιο και χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, το αδειάζουμε στο ταψάκι μας (χωρίς να το λαδώσουμε και να το αλευρώσουμε) και το ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα στους 180 βαθμούς. Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κακάο. Σε ένα μικρό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το νερό. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύουμε καλά και πάλι, και το γλάσο είναι έτοιμο να απλωθεί πάνω από το κέικ. Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα. Μόλις κρυώσει σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
ΠΗΓΗ