Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

To video clip φαινόμενο της εκκεντρικής Lady

Τα δωδεκάμισi εκατομμύρια views έχει ξεπεράσει στο Youtube το νέο videoclip της Lady Gaga "Marry the night". To video clip έχει κυκλοφορήσει από την Παρασκευή και, όπως φαίνεται, θα συνεχίζει να "σπάει τα κοντέρ" για πολύ καιρό ακόμα.

Social

Παρά το ότι η Lady Gaga κάθε άλλο παρά εκπλήσσει, όταν κάνει κάποιο hit, η επιτυχία αυτού του video είναι εντυπωσιακή. Κι αυτό γιατί εμπεριέχει πολλά artistic (ή ψευδο-artistic) στοιχεία, αλλά και γιατί κρατάει 14 λεπτά. Δηλαδή είναι ταινία μικρού μήκους περισσότερο, παρά video clip.

Η έμφαση δίνεται στην σκηνοθεσία, στο story και στα πλάνα και πολύ λιγότερο στο τραγούδι της Gaga. Ίσως από μια άποψη να επαναλαμβάνει λίγο το Thriller του Michael Jackson- ένα video clip, επίσης τεράστιο κι επίσης της ίδιας λογικής. Μόνο που η Gaga το παίζει πιο κουλτούρα. Αυτοκαταστροφή, λίγα γαλλικά, νοσοκομεία, πλάνα που τσαλακώνουν την εικόνα μιας σταρ, topless εμφάνιση (censored) και η σονάτα Pathetique του Beethoven μαζί με την Gaga μπαλαρίνα... Μια "στυλιζαρισμένη" διαδρομή από την επιτυχία ως την καταστροφή και την Κόλαση.  Πάρα πολλά αισθητικά στοιχεία, σε ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα.

Όπως έχει αποδειχθεί από την μέχρι τώρα πορεία της, ριψοκίνδυνο για την Gaga είναι να μην γίνεται ριψοκίνδυνη. Θεωρώ ότι έγινε τόσο διάσημη επειδή κάνει ό,τι οι άλλες star φοβούνται να κάνουν. Με κάποιον τρόπο καταφέρνει να αναδείξει το άσχημο, το κακόγουστο και το αταίριαστο σε άποψη- και μάλιστα σε pop άποψη, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο.

Ως ένα βαθμό ακολουθεί τα χνάρια της Madonna των 80's. Μόνο που η Madonna ήθελε να το παίζει και προχώ και Marilyn. Η Lady Gaga είναι η απόλυτη αντί-Marilyn. Υιοθετεί δε στοιχεία καλλιτεχνικά, που για άλλους pop καλλιτέχνες θα ήταν αυτοκτονία να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους.

Το πιο παράξενο, βέβαια, στοιχείο στο όλο video ήταν η καταπληκτική σονάτα του Beethoven. Ίσως να ήταν η απάντηση στο ερώτημα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο: "Τι θα σκεφτόταν ο Beethoven αν άκουγε τη Lady Gaga"
 
Μία απάντηση στο ερώτημα μου έκανε εντύπωση: "Θα ένιωθε ευτυχισμένος που είναι κουφός!" Βέβαια, η απάντηση αυτή αποτελεί οξύμωρο. Διότι αν ο Beethoven είναι κουφός, πώς μπορεί να ακούσει τη Lady Gaga, άρα να νιώθει κι ευτυχισμένος; Μάλλον δεν γίνονται και τα δύο.
via