Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Επιδείνωση του καιρού το τριήμερο των Φώτων

Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι δυνατοί άνεμοι, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύσουν τους εκδρομείς του τριημέρου των Φώτων. Η απότομη επιδείνωση του καιρού μπορεί να είναι σύμμαχος για τους λάτρεις του χιονιού και του σκι, όχι όμως για εκείνους που πρόκειται να ταξιδεύσουν στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Οι εκδρομείς θα πρέπει να πάρουν ιδιαίτερες προφυλάξεις στο οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Η μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Μαρία Μπαλάμη, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από την Παρασκευή θα έχουμε επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά που βαθμιαία θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικές είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και οι νοτιοδυτικοί άνεμοι ως 9, μπορεί και 10 μποφόρ, στα πελάγη, που το βράδυ της Παρασκευής θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς».
Το Σάββατο, η θερμοκρασία θα πέσει απότομα από βορρά προς νότο, ενώ το πρωί και τη νύχτα της Κυριακής θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τα χιόνια, οι βροχές, οι νεφώσεις και οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Ειδικότερα, βροχοπτώσεις θα έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Επίσης, οι έντονοι ΒΔ άνεμοι θα πλήξουν περισσότερο το Ιόνιο πέλαγος.
Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, αλλά με διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.
Η κ. Μπαλάμη επισημαίνει πως η κακοκαιρία αποτελεί ένα έντονο σύστημα, πράγμα όμως φυσιολογικό για τον χειμώνα.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ συμβουλεύει τους πολίτες πριν μετακινηθούν:
1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ' όψιν, ανάλογα ?ε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).
2. Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να ?η συμπίπτει ?ε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
4. Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.
5. Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.
6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
7. Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.
8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.
9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.
10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.
ΠΗΓΗ