Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Η έκθεση σε χημικά προϊόντα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η έκθεση μιας γυναίκας σε ορισμένα χημικά προϊόντα, όπως οι συνθετικές ίνες και τα προϊόντα πετρελαίου πριν φτάσει την ηλικία των 35 ενδέχεται να τριπλασιάσει τον κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

"Η έκθεση στον επαγγελματικό χώρο σε ακρυλικές ίνες και νάιλον και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού", αναφέρουν οι ερευνητές.
Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί κρατούν επιφυλακτική στάση, επισημαίνοντας ότι η συσχέτιση αυτή ενδέχεται να είναι συμπτωματική.
Οι Καναδοί επιστήμονες δεν απέκλεισαν την περίπτωση να αποτελούν τα ευρήματα σύμπτωση αλλά επεσήμαναν ότι ο ιστός του μαστού είναι πιο ευαίσθητος σε βλαβερές χημικές ουσίες πριν την ηλικία των 40 ετών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον France Labreche, του Occupational Health Research Institute στο Μόντρεαλ του Καναδά, βασίστηκαν στη μελέτη 1.100 γυναικών, 556 από τις οποίες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 1996 και το 1997 σε ηλικία μεταξύ 50 και 75 ετών.
Μια ομάδα χημικών και βιομηχανικών υγιεινολόγων διερεύνησαν την έκθεση των γυναικών σε περίπου 300 διαφορετικές ουσίες σε περίοδο που εργάζονταν. Αφού έλαβαν υπόψιν τους συνήθεις παράγοντες που σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, η ανάλυση έδειξε ότι η επαγγελματική έκθεση σε αρκετές από αυτές τις ουσίες, σχετίζονται με τον καρκίνο.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που εκτίθενται σε ακρυλικές ίνες αντιμετωπίζουν τον επταπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ενώ σε όσες εκτίθενται σε νάιλον, ο κίνδυνος διπλασιάζεται.
ΠΗΓΗ