Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Η Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλει στην αντιμετώπιση του Μεταβολικού Συνδρόμου

ermoumag ermoumag mediterranean diet Η Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλει στην αντιμετώπιση του Μεταβολικού Συνδρόμου
Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής μπορεί να προλάβει ή ακόμη και να αντιμετωπίσει το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων που προδιαθέτουν τα άτομα ισχυρά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of the American College of Cardiology”.
Η Μεσογειακή Διατροφή συμπεριλαμβάνει την αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ελαιόλαδου, πουλερικών και ψαριών και την αποφυγή, αντίθετα, του κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις, ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις στον οργανισμό.

“Η συγκεκριμένη μελέτη προσδίδει περισσότερη ισχύ στις ήδη υπάρχουσες συστάσεις, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της μείωσης της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων και κορεσμένου λίπους”, επισημαίνει ο Dr. Robert S. Rosenson από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Το Μεταβολικό Σύνδρομο αποτελεί ένα σύνολο παραγόντων που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, όπως είναι το κοιλιακό λίπος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και το αυξημένο σάκχαρο αίματος. Η διάγνωση της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης τίθεται όταν ένα άτομο έχει τρεις από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Η ανασκόπηση 35 κλινικών δοκιμών από τον Dr. Δημοσθένη Παναγιωτάκο από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδειξε πως η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να βελτιώσει κάθε έναν από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου.
Πιο συγκεκριμένα, η υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής σχετίστηκε με μείωση 0,43 cm στην περίμετρο μέσης, 2,35 mm Hg στην αρτηριακή πίεση και 3,89 mg/ dl στο σάκχαρο αίματος.
Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας Dr. Robert Eckel σημειώνει πως “η μεσογειακή διατροφή προσομοιάζει πολύ στο διαιτητικό πρότυπο που συστήνουν τόσο η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία όσο και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αφού έχει φανεί πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και σακχαρώδους διαβήτη”.
Πηγή