Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Το Άλογο του Πολέμου

Η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνιστούν οι Έμιλι Γουάτσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Πίτερ Μιούλαν, Νιλς Άρεστρουπ, Τομ Χίντλεστον, Τζέρεμι Ιρβάιν και Τόμπι Κέμπελ.

Λίγο μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άλμπερτ, ένας έφηβος που ζει σε μια φάρμα στη βρετανική ύπαιθρο, πληροφορείται πως ο πατέρας του αποφάσισε να πουλήσει τον Τζόι, το αγαπημένο του άλογο, στο βρετανικό ιππικό. Πολύ σύντομα, το άλογο καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου, όπου ως διά μαγείας αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων που συναντά στο δρόμο του. Πίσω στην Αγγλία, ωστόσο, ο Άλμπερτ αποφασίζει να πάρει μέρος στον πόλεμο για να βρει τον πιστό του φίλο.


Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ καταπιάνεται για πρώτη φορά στην καριέρα του με το Μεγάλο Πόλεμο και το κάνει μέσα από την οδύσσεια ενός αλόγου. Η ταινία του βασίζεται σε ένα δημοφιλές παιδικό βιβλίο του 1982, που πρόσφατα μεταφέρθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Μπρόντγουεϊ. Οπότε, μην περιμένετε αίμα και σκηνές πολέμου ανάλογες εκείνων του «Στρατιώτη Ράιαν». Εδώ ο Σπίλμπεργκ με μαεστρία αφήνει τη βία να ξεδιπλωθεί, κυρίως όταν η κάμερά του είναι στραμμένη αλλού. Είναι φανερό ότι ο σκηνοθέτης δεν είχε σκοπό να αποτυπώσει τον πόλεμο, αλλά να στηριχτεί στη συγκίνηση και τα συναισθήματα που εκείνος δημιουργεί. Παρ' όλα αυτά οι σκηνές των μαχών είναι καλλιτεχνικά άρτιες, με τη συγκίνηση να χάνεται κάπως εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία το άλογο αλλάζει ιδιοκτήτες. Όσο για τις ερμηνείες μερικοί από τους πιο ταλαντούχους Άγγλους ηθοποιούς καταφέρνουν να κάνουν μικρά θαύματα, έστω και στο μικρό διάστημα που εμφανίζονται. Ο νεαρός Τζέρεμι Ιρβάιν θεωρείται η μεγάλη ανακάλυψη του σκηνοθέτη. Στο τέλος θα έχετε την εντύπωση ότι κάπου τα έχετε ξαναδεί όλα αυτά και σίγουρα θα λέτε ψέματα αν ισχυριστείτε ότι δεν μπορούσατε να μαντέψετε το τέλος ήδη από την πρώτη μισή ώρα. Όμως, ο Σπίλμπεργκ ξέρει όσο λίγοι να δημιουργεί καλόγουστες ταινίες για όλη την οικογένεια. Έτσι είναι και αυτή. Ακόμα και αν δεν τη δείτε στο σινεμά, θα τη βάλετε σίγουρα στο DVD μετά από ένα κυριακάτικο γεύμα και θα περάσετε όλοι, μικροί και μεγάλοι, υπέροχα.

ΠΗΓΗ