Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Με τον πιο τραγικό τρόπο έπεσε η αυλαία για τον διάσημο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Έχασε την μάχη για τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, μετά από σοβαρό τροχαίο δυστύχημα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας στη Δραπετσώνα, όταν παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός της αστυνομίας, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας και τραυματίστηκε επίσης.

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

Δραπετσώνα ώρα 19:00… Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρασύρεται από την μοτοσυκλέτα του αστυνομικού, σε σήραγγα του περιφερειακού της Δραπετσώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο σημείο ο φωτισμός δεν ήταν επαρκής και είναι πιθανό ο οδηγός της μηχανής να μην τον είδε. Ο τραυματισμός είναι σοβαρότατος και μεταφέρεται επειγόντως στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου, όπου οι γιατροί τον διασωληνώνουν και τον υποβάλλουν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς είναι πολυτραυματίας και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη. Κατά την διάρκεια της επέμβασης ο σκηνοθέτης θα υποστεί τουλάχιστον 15 ανακοπές καρδιάς και ο εγκέφαλός του θα πάψει να οξυγονώνεται. Κοντά στις 23:00 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, θα υποκύψει κάνοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό φτωχότερους.


Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Ο διάσημος σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1935. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή IDHEC και στο Musée de l' homme.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:

1968, ΕΚΠΟΜΠΗ, μικρού μήκους

1970, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971), Βραβείο Georges Sadoul (1971)

1972, ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ '36

Βραβείο FIPRESCI Βερολίνο 1973

1975, Ο ΘΙΑΣΟΣ Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1975
Βραβείο Interfilm Βερολίνο "Forum" 1975,
Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, British Film Institute 1976,
Βραβείο Καλύτερης ταινίας στον κόσμο για τη δεκαετία 1970-80, Ενωση Κριτικών Ιταλίας. Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, FIPRESCI,
Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Grand Prix για τις τέχνες, Ιαπωνία,
Βραβείο Golden Age, Βρυξέλλες 1976

1977, ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ

Βραβείο καλύτερης ταινίας Golden Hugo, Σικάγο 1978

1980, ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Βραβείο Χρυσό Λιοντάρι και FIPRESCI, Βενετία 1980

1981, ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ, ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΑΤΗΣ, ντοκυμαντέρ

1983, ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ, τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ

1984, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, 35mm, έγχρωμη, 138'

1986, Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ, 35mm, έγχρωμη, 121'

1988, ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ, 35mm, έγχρωμη, 126'

1991, ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ, 35mm, έγχρωμη, 126'
Cinema Lumiere, Μπολόνια (Ιταλία), Μάρτιος - Απρίλιος 2002,
Φεστιβάλ Σίδνεϊ (Αυστραλία), Ιούνιος 2003

1995, ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ, 35mm, έγχρωμη, 176'
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995
FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995,
Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995

1998, ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, 35mm, έγχρωμη, 132'
Χρυσός Φοίνικας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, 1998

2004, Τριλογία Ι. ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ

2008, Τριλογία - ΙΙ. H ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου