Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Γιατί παχαίνουμε το χειμώνα;

Είναι δεδομένο ότι το βάρος αυξάνεται στους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. H εποχιακή αυτή αύξηση του βάρους οφείλεται κυρίως στα μειωμένα επίπεδα ενεργητικότητας και διάθεσης και εμφανίζεται συνήθως κατά την έναρξη του φθινοπώρου.
Επειδή κατά τη διάρκεια του χειμώνα βραδιάζει γρήγορα και κάνει κρύο έξω, μας φαίνεται δυσκολότερο να σηκωθούμε από τον καναπέ και να γυμναστούμε, έτσι όσο μένουμε σπίτι τόσο τσιμπολογάμε.

Το χειμώνα έχουμε την τάση να καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες όπως επίσης έχουμε την επιθυμία για περισσότερες ώρες ύπνου, τείνοντας έτσι μακροπρόθεσμα να αυξάνουμε το σωματικό μας λίπος και να μειώνουμε το βασικό μας μεταβολισμό. Ας μην ξεχνάμε και τις γιορτές (πχ Χριστούγεννα) που μας βγάζουν από το πρόγραμμα της διατροφής μας!
Μερικές συμβουλές για να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα:
  • Μην βαριέστε να βγείτε από το σπίτι! Αυξήστε την κίνηση, περπατήστε, χορέψτε, γυμναστείτε και κάντε ποδήλατο.
  • Αυξήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως), υγρών (χυμούς, τσάι, νερό κτλ.)και υγιεινών τροφίμων (φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά κτλ.).
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση προϊόντων αυξημένης περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τους πειρασμούς και θα μπορείτε να τρώτε πάντα υγιεινά αλλά και θα κρατάτε την πείνα σας μειωμένη!