Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Χυμοί φρούτων

Τέρμα στις παραπλανητικές ονομασίες που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Εφεξής ο χυμός πορτοκάλι θα περιέχει μόνο χυμό πορτοκάλι, οι ανάμικτοι χυμοί από δύο φρούτα δεν είναι «ανάμικτοι» αλλά χυμοί με δύο φρούτα (π.χ. αχλάδι-μήλο), με λίγα λόγια τα σύκα θα είναι σύκα και η σκάφη, σκάφη!

Στους νέους αυτούς κανόνες προχώρησε το ευρωκοινοβούλιο καθώς πολλοί καταναλωτές, οι οποίοι, είτε λόγω σακχάρου ή άλλης νόσου, βρίσκονται σε ειδική δίαιτα και θέλουν να έχουν σαφή ενημέρωση αναφορικά με το τι περιέχει το προϊόν που καταναλώνουν. Για παράδειγμα τα διεθνή πρότυπα επιτρέπουν στο χυμό πορτοκαλιού το 10% να προέρχεται από μανταρίνι καθώς του προσδίδει καλύτερο χρώμα και γεύση. Πλέον αυτό θα απαγορεύεται και ο χυμός πορτοκαλιού, αν θέλει να ονομάζεται έτσι, θα πρέπει να είναι εξολοκλήρου από πορτοκάλι. Επιπλέον η διαφορά μεταξύ χυμού και νέκταρ θα γίνει σαφής προς τους καταναλωτές ώστε να αποφεύγουν, αν επιθυμούν, τις γλυκαντικές ουσίες που το δεύτερο περιέχει.
Σε κάθε περίπτωση, αν βρίσκεστε σε ειδική δίαιτα, συμβουλευθείτε τους διατροφολόγους σας σχετικά με τα συστατικά των αγαπημένων σας χυμό
ΠΗΓΗ