Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Το ρόδι και οι ευεργετικές του ιδιότητες


Πρόκειται για το φρούτο των ημερών, αλλά μπορεί να μας κάνει τόσο καλό που δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο την Πρωτοχρονιά!

Το εκχύλισμα του ροδιού είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών (ισχυρών αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα και μπορούν να μειώσουν τις λοιμώξεις του σώματος). Παράλληλα, το ρόδι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με ένα ρόδι να παρέχει περίπου το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας της βιταμίνης.  • Σύμφωνα με το μύθο, οι ροδιές υπήρχαν στον κήπο της Εδέμ, και ο καρπός, το ρόδι, χρησιμοποιείται ως φάρμακο χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατα πήρε προαγωγή και τον τίτλο του superfood που μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα απο διάφορες παθήσεις. Ένα φρέσκο ρόδι περιέχει περίπου 105 θερμίδες και μόνο 0,5γρ. λίπους και θεωρείται ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις και την οδοντική πλάκα.

  • Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, σε εργαστηριακούς ελέγχους, το ρόδι έχει επιδείξει αντιιικές, αντιβακτηρικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αλλα δεν υπάρχει ακόμα κάποια ισχυρή απόδειξη ότι μπορεί να προλάβει κάποια πάθηση. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του, μπορεί να αντιδρά με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές καθιστώντας τες λιγότερο αποτελεσματικές (όπως και ο χυμός γκρέιπφρουτ)

  • Σύμφωνα με τον Δρ. Thomas Behrenbeck, καρδιολόγο της Mayo Clinic, το ρόδι "μπορεί να εμποδίσει ή να μειώσει την ανάπτυξη χοληστερίνης στις αρτηρίες, όταν έχεις επίμονα υψηλάπίπεδα λιπιδίων στο αίμα και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις".
  • Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Riverside, στοιχεία του χυμού ροδιού θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου. Οι ερευνητές ταυτοποίησαν στοιχεία στο χυμό που εμποδίζουν την κίνηση των καρκινικών κυττάρων ενώ παράλληλα αποδυναμώνουν την έλξη τους από ένα χημικό στοιχείο που προωθεί τη μετάσταση κάποιων συγκεκριμένων μορφών καρκίνων (ειδικά αυτόν του προστάτη) στα οστά. Η έρευνα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την πρόληψη των μεταστάσεων, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης.

Τι άλλο δεν ξέραμε για το ρόδι
  • Στην Αρχαία Ελλάδα, το ρόδι συμβόλιζε τη ζωή και την αναγέννηση.
  • Στην Περσική μυθολογια, ο Isfander τρώει ένα ρόδι και γίνεται ανίκητος.
  • Στη βουδιστική παράδοση, τα ρόδια είναι ένα απο τα τρία ιερά φρούτα.
  • Σύμφωνα με τα ισλαμικά κείμενα, ο παράδεισος που περιγράφεται στο Κοράνι, περιλαμβάνει 4 κήπους με πηγές, σκιές και φρούτα, ένα από τα οποία είναι το ρόδι.
  • Το σπάσιμο του ροδιού στους γάμους και την Πρωτοχρονιά συμβολίζει την καλή τύχη (και τη γονιμότητα). 
  • πηγή