Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Acne Rosacea - Ροδόχρους Ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μια πολύ κοινή ανωμαλία του δέρματος που επηρέαζει πολλούς ανθρώπους στον κόσμο. Το 2008 υπολογίζεται να επηρεάζει 14 εκατομμύρια άτομα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συμπτώματα: κόκκινες κηλίδες, σπασμένα αγγεία, μικρά κοκκινα σπυράκια χωρίς πυο, κόκκινες κύστες ή ερεθισμένα μάτια. Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν για μέρες, εβδομάδες ακόμα και μήνες και να επιστρέψουν.

Picture of rosacea, also called acne rosacea or adult acne
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ροδόχρους ακμή και αιτιολογούν τις κοκκινίλες τους ως φυσιολογική αντίδραση όταν ντρέπονται ή όταν έρχονται σε δύσκολη θέση.
Η ροδόχρους ακμή θεωρείται χρόνια ασθένεια και δεν έχει θεραπεία. Επηρεάζει κυρίως το κέντρο του προσώπου, δηλαδή το μέτωπο, τη μύτη, το πηγούνι και την περιοχή γύρω από το στόμα. Εμφανίζεται κυρίως σε ανοικτόχρωμα πρόσωπα. Διάσημοι με ροδόχρου ακμή είναι ο Μπιλ Κλίντον και Φιλντς.
Πολλές φορές η ροδόχρους ακμή συχγέεται με την συνήθη ακμή. Μπορεί να συνυπάρχουν αλλά η πρώτη επηρεάζει κυρίως μεγαλύτερα άτομα. Η διαφορά της κυρίως με την συνήθη ακμή είναι ότι δεν παρουσιάζει μαύρα στίγματα ή σπυράκια με άσπρο πύο και το δέρμα είναι πολύ πιο κόκκινο.
Επηρεάζει και τα δυο φύλα, σε όλες τις ηλικίες αν και παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες αλλά σε πιο σοβαρή μορφή στους άντρες. Σπάνια παρουσιάζεται σε παιδιά και σε σκουρόχρωμα άτομα.
Τα αίτια που προκαλούν την rosacea δεν είναι ακόμα γνωστά. Εικασίες παραπέμπουν σε γενετικούς παράγοντες, ηλιακή έκθεση, προβληματικά τριχοθυλάκια, γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και φάρμακα που μεγαλώνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Το άγχος και η αγωνία, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, πικάντικα φαγητά,το κάπνισμα, τα ζεστά ποτά,το αλκοολ επιδεινώνουν την κατάσταση. Η κορτιζόνη πρέπει να αποφεύγεται αφού μπορεί να ηρεμήσει το δέρμα αρχικά, αλλά αργότερα θα προκαλέσει ερεθισμό στα αγγεία.
Η ακμή επηρεάζει και τα μάτια αλλά όχι πάντοτε. Τα συμπτώματα είναι ξηρότητα και κάψιμο. Συνήθως το εντοπίζει ο οφθαλμίατρος και δίνει την κατάλληλη αγωγή. Εαν δεν ακολουθηθεί θεραπευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια, συμπεριλαμβανομένης και μειωμένης όρασης.
Picture: What does rosacea look like?
Θεραπεία: Η ροδόχρους ακμη δεν θεραπεύεται, όμως ελέγχεται με τακτικές θεραπείες. Μερικές μορφές της θεραπεύονται σε μεγάλο βαθμό με λέιζερ, παλμικό φως ή με accutane. Πολλοί ασθενείς βλέπουν μεγάλη διαφορά με τις θεραπείες αυτές. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης φάρμακα τα ίδια με αυτά της συνήθης ακμής, όπως τα αντιβιοτικά. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη συνταγή του δερματολόγου, αφού η ροδόχρους ακμή είναι πιο ευαίσθητη.
Καθημερινή φροντίδα: Το δέρμα πρέπει να καθαρίζεται δυο φορές την ημέρα αλλά όχι περισσότερες αφού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Αντιηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα προιόντα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι χωρίς αλκοόλ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου