Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπάνσκο: Λευκά και… οικονομικά

Κάποτε ήταν άλλη μια χιονισμένη γωνιά στην εν πολλοίς άσημη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Σήμερα, η μικρή παραδοσιακή πόλη του Μπάνσκο έχει φορέσει τα τουριστικά της, δίπλα στα πετρόχτιστα σοκάκια έχει υψώσει ολόκληρες γειτονιές πολυτελών ξενοδοχείων και μεσα σε μια δεκαετία έχει μεταμορφωθεί στο δημοφιλέστερο ski resort της ανατολικής Ευρώπης, φιλοξενώντας περισσότερους επισκέπτες παρά μόνιμους κατοίκους.

Μην περιμένετε να συναντήσετε στρατιές από μοναδικά αξιοθέατα και κουλτούρα σε αυτή την τεχνητή τουριστική όαση. Ποιος είπε όμως ότι το χιόνι και η απόλυτη χαλάρωση δεν είναι λόγοι αρκετοί για να παραβλέψουμε το «κιτς» του βουλγαρικού εκσυγχρονισμού; Έχουμε και λέμε: Είναι κοντά μας (περίπου τρεις ώρες από την Θεσσαλονίκη), διαθέτει ένα από τα αρτιότερα σε οργάνωση χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης ενώ η διαμονή και η αναψυχή είναι από κάθε άποψη πάμφθηνη, ειδικά αν συγκριθεί με τα «πλούσια ξαδέρφια» του στην Αυστρία και την Ελβετία. Χρειάζεστε περισσότερες δικαιολογίες για να ανηφορίσετε τα Βαλκάνια;

Η πόλη του Μπάνσκο

Κρυστάλλινες λίμνες, κωνοφόρα δάση και οι κορυφές της οροσειράς Πιρίν περιβάλλουν την μικρή πόλη του Μπάνσκο εδώ και 10 αιώνες, από τότε που ο θρύλος θέλει τις στρατιές του Σαμουήλ να ιδρύουν τον οικισμό. Οι τουριστικές αρετές της περιοχής όμως έμειναν αναξιοποίητες μέχρι περίπου το 2000, οπότε και οι μεγάλοι επενδυτές είδαν στα μονοπάτια που συνέδεαν την μικρή πετρόχτιστη πολιτεία με τις χιονισμένες κορυφές πολλές προοπτικές ανάπτυξης – και πολλά εκατομμύρια λέβα (το εθνικό βουλγαρικό νόμισμα).

Κάπως έτσι πλέον, η γη στο Μπάνσκο κοστίζει περισσότερο και από μια αντίστοιχη έκταση στο κέντρο της Σόφιας. Και επίσης κάπως έτσι, μπορούμε να συναντήσουμε στην περιοχή δύο διαφορετικούς κόσμους: την παλιά πόλη με τα κακοτράχαλα παραδοσιακά δρομάκια, τις πλατείες και τις φολκλόρ ταβέρνες από την μία και τα πανύψηλα πολυτελή μοντέρνα resorts από την άλλη, που γεμίζουν χειμώνα-καλοκαίρι.

Φυσικά, πάνω από τους δύο κόσμους, απλώνεται ένας τρίτος, ολόλευκος και είναι αυτός που τους ενώνει. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο ευθύνεται πλέον για την οικονομική ευμάρεια της περιοχής που κάποτε στηριζόταν στην κτηνοτροφία και στο εμπόρια, αλλά και τα χιονοδρομικά ένστικτα όλων των Ευρωπαίων που καταφεύγουν στα παγωμένα δρομάκια των Βαλκανίων για budget αποδράσεις.

Το χιονοδρομικό κέντρο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων που απλώνει τις λευκές του πίστες από τα 1.000 ως τα 2.560 μέτρα υψόμετρο. Στις 75 χιλιομέτρων πίστες του φιλοξενούνται από αρχάριοι μέχρι προχωρημένοι επαγγελματίες των χειμερινών αθλημάτων, ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται 27 lifts και drags. Εκ των ων ουκ άνευ, τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, οι σχολές σκι, οι χώροι απασχόλησης παιδιών και τα café-bars, είναι σπαρμένα σε όλη την έκταση του resort. 
Το κέντρο είναι εφοδιασμένο με 100 κανόνια χιονιού, ώστε να μην ξεμείνετε ποτέ από «πρώτη ύλη». Το ημερήσιο πάσο στοιχίζει 55 λέβα (δηλαδή περίπου 28€ - η ισοτιμία ευρώ προς λέβα είναι 1 προς 2 περίπου), ενώ υπάρχουν πολλά ακόμη συμφέροντα πακέτα ή εκπτώσεις για νέους (δείτε τον τιμοκατάλογο εδώ). 

Οι φανατικοί των αθλημάτων του σκι ας σημειώσουν πως από τις 18 Φεβρουαρίου ξεκινά στο χιονοδρομικό κέντρο το ετήσιο Bansko Ski World Cup, με άφθονη αδρεναλίνη και θεαματικά σλάλομ καθημερινά στις πλαγιές του (μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης). Όσοι λατρεύετε το χιόνι αλλά όχι τα πέδιλα του σκι, μπορείτε επίσης να περάσετε πολλές ώρες του ταξιδιού σας στο παγοδρόμιο του χιονοδρομικού κέντρου, στις αποστολές ορειβασίας, και στον αέρα, με τους εκπαιδευτές του para-ski, το αλεξίπτωτο (χιονισμένης) πλαγιάς. Πληροφορίες για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες που φιλοξενούνται στο Μπάνσκο θα βρείτε εδώ

Τι να δείτε


Ακόμη κι αν δεν σας συγκινεί το σκι, έχετε κι άλλους λόγους να επισκεφθείτε το Μπάνσκο. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

- Το τελεφερίκ: Το τεραστίου μήκους τελεφερίκ που συνδέει το Μπάνσκο με το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί από μόνο του μία ατραξιόν, καθώς σας μεταφέρει πάνω από μαγευτικές εκτάσεις, από δάση και από το απόλυτο λευκό, που σε συνδυασμό με τον ηλιόλουστο συνήθως καιρό δημιουργούν ένα απολαυστικό σκηνικό.
- Την παλιά πόλη: Χάρη στην παραδοσιακή, λιτή αρχιτεκτονική, τα πέτρινα καλντερίμια και τις πλατείες με τα αγάλματα, η UNESCO ανακήρυξε το ιστορικό κέντρο της πόλης μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει τις βόλτες σας –πάντα με ζεστά ρούχα- για να φωτογραφίσετε τις γραφικές γωνιές και το περίφημο ρολόι στο καμπαναριό της Αγίας Τριάδας.
- Τα bars: Η διασκέδαση στα στενά της παλιάς πόλης περιλαμβάνει γνώριμους ήχους, καθώς δεν θα αποφύγετε να ακούσετε γνωστά λαϊκά hits Ελλήνων καλλιτεχνών, είτε διασκευασμένα από Βούλγαρους stars είτε στις αυθεντικές εκτελέσεις. Αν το ακούσματά σας είναι πιο εναλλακτικά, κάθε Ιούνιο το Μπάνσκο φιλοξενεί Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής.
- Τα spa: Αν επισκεφθείτε το Μπάνσκο, και δεν αφεθείτε στις περιποιήσεις του μασάζ, δεν έχετε πραγματικά επισκεφθεί το Μπάνσκο. Είτε το ξενοδοχείο σας προσφέρει υπηρεσίες σπα (τα περισσότερα το κάνουν) είτε χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιο κέντρο χαλάρωσης, μην διστάσετε να «λιώσετε», σε υπερβολικά χαμηλές τιμές.

Πού να φάτε
Οι «ναοί» του φαγητού στο Μπάνσκο, οι αντίστοιχες ταβέρνες, ονομάζονται «Μεχάνα» και θα τις αναγνωρίσετε αμέσως από την ανάλογη επιγραφή και την γραφική τους αρχιτεκτονική. Η βουλγαρική κουζίνα δεν απέχει πολύ από τις ελληνικές γεύσεις, αλλά αγαπά υπερβολικά την κρεατοφαγία. Το καλό της υπόθεσης είναι οι φθηνές τιμές σε όλες τις ταβέρνες, αφού στις περισσότερες δεν θα πληρώσετε πάνω από 10-15€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα.

*Mehana Kasapinova Kâshta (ul Yane Sandanski 4): Οι φολκλόρ πινελιές όπως οι φλοκάτες και οι κουρελούδες, τα πήλινα σκεύη για το κρασί και το ζεστό τζάκι προδιαθέτουν για παρεϊστικο φαγοπότι, ενώ ο κατάλογος εξειδικεύεται σε κάθε είδους κρεατικό.
*Mehana Vodenitsata (cnr ul Hristo Botev & ul Ivan Vazov): Παραδοσιακό περιβάλλον, live μουσική και γενναίες μερίδες κάνουν την συγκεκριμένη μεχάνα δημοφιλές γαστριμαργικό καταφύγιο τουριστών αλλά και ντόπιων.
*Baryakova: Ζεστό περιβάλλον, τζάκι που καίει μόνιμα, γρήγορη εξυπηρέτηση –πιθανότατα και στα ελληνικά- και νόστιμο φαγητό (χιτ το χοιρινό κότσι), συνοδευμένο από ντόπιο χύμα κρασί.
*Victoria: Αν βαρεθείτε τις λιπαρές κρεατοφαγικές προτάσεις των μεχάνα, αυτή η ιταλική γωνιά σερβίρει αξιοπρεπές φαγητό με μεσογειακές πινελιές, σε αντίστοιχες με τις ταβέρνες τιμές.

Πού να μείνετε -Στο πολυτελές Villa Roka, που ποντάρει στην minimal διακόσμηση αλλά και στα καλά οργανωμένα spa του. Οι τιμές αυτή την περίοδο ξεκινούν από τα 75€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
-Στο τεσσάρων αστέρων White Fir Premium Resort, σε τοποθεσία που προσφέρει υπέροχη βουνίσια θέα, με εσωτερική και εξωτερική πισίνα και όλες τις πιθανές πολυτέλειες στην τιμή 40€ για το δίκλινο δωμάτιο για κρατήσεις μέσω Booking. 
-Στο τεσσάρων αστέρων St.George & Spa Hotel, με τα φωτεινά ευρύχωρα δωμάτια, τις πολυτελείς εγκαταστάσεις των χαμάμ, της σάουνας και των υπηρεσιών μασάζ, καθώς και την υπέροχη εσωτερική πισίνα σε μια γυάλινη αίθουσα από το πάτωμα μέχρι την οροφή που προσφέρει απίστευτη θέα. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από τα 54€ για κρατήσεις μέσω Booking. 
-Στο –ακόμη πιο- low budget Hotel Alex στο ιστορικό κέντρο, που προσφέρει λιτά αλλά ευρύχωρα δωμάτια και την εμπειρία της βουλγαρικής παράδοσης στην φιλοξενία, με παραδοσιακό πρωινό σε ξύλινους πάγκους. Οι τιμές ξεκινούν από τα 23€ για το δίκλινο studio για κρατήσεις μέσω Booking. 

Οι εναλλακτικές σας
Μπορείτε φυσικά να επωφεληθείτε από τα πακέτα ταξιδιωτικών γραφείων και να επισκεφθείτε το Μπάνσκο σε συνδυασμό με άλλες βουλγαρικές πόλεις σε συμφέρουσες τιμές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως:

*Το Manesis Travel διοργανώνει τετραήμερη (οδικώς) ή πενθήμερη (αεροπορικώς) απόδραση στο Μπάνσκο, την Ρίλα και την Σόφια, σε τιμές που ξεκινούν από τα 199€ για την πρώτη επιλογή και 345 για την δεύτερη. Τα πακέτα περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, χρήση spa, ημιδιατροφή, καθώς και αποκριάτικες εκπλήξεις αν επιλέξετε τις ανάλογες ημερομηνίες για το ταξίδι σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
*Το Euroski club οργανώνει εκδρομές δύο διανυκτερεύσεων στο Μπάνσκο κάθε σαββατοκύριακο, με αναχωρήσεις είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη. Ανάλογα με το ξενοδοχείο που θα διαλέξετε διαμορφώνονται και οι τιμές, οι οποίος ξεκινούν από τα 120€ κατ’ άτομο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Tips
Αν κυκλοφορήσετε με ταξί στο Μπάνσκο, έχετε υπόψη σας πως, ενώ είναι πολύ οικονομικά, πρέπει να διαπραγματευτείτε το κόστος πριν μπείτε σε αυτό, διαφορετικά ο οδηγός θα σας χρεώσει όσα θέλει. Παζάρια αξίζει να κάνετε και σε κάθε πιθανή σας αγορά σε καταστήματα του Μπάνσκο, ενώ ακόμη και στις ταβέρνες φροντίστε να διαπιστώσετε αν όντως σας χρέωσαν αυτά που καταναλώσατε, καθώς συχνά οι κατάλογοι κρύβουν «παγίδες».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου