Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οισοφαγίτιδα: Συμπτώματα, θεραπεία

«Τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρούμαι από δυσκολία και πόνο στην κατάποση, πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα πίσω από το στέρνο, μετά τη λήψη τροφής. Σαν να έχει σφηνωθεί το φαγητό στον οισοφάγο. Ναυτία, εμετοί, πόνος στο στομάχι, υγρά που ανεβαίνουν, πολλά σάλια και δεν μου κάνει όρεξη για φαγητό. Τι μπορεί να μου συμβαίνει;» ρωτάει η αναγνώστριά μας κ. Μέλια Καρούσου.

Δυστυχώς, μόλις μας περιέγραψε τα συμπτώματα οισοφαγίτιδας. «Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου, που ονομάζεται πεπτική οισοφαγίτιδα. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί διαβρώσεις ή και έλκη στον βλεννογόνο. Σε ορισμένους ασθενείς λόγω των ελκών μπορεί να αναπτυχθεί στένωση του αυλού του οισοφάγου» αναφέρει ο καθηγητής Σπύρος Δ. Λαδάς.
Οι αιτίες της οισοφαγίτιδας περιλαμβάνουν τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν στον οισοφάγο, μόλυνση, φάρμακα και αλλεργίες. Η θεραπεία για την οισοφαγίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της ζημιάς των ιστών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η οισοφαγίτιδα μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του οισοφάγου. Σε παιδιά, ιδίως εκείνα που είναι πολύ μικρά, εκτός από τη δυσφορία ή τον πόνο, σημάδια οισοφαγίτιδας μπορεί να είναι η δυσκολία στη σίτιση και η αδυναμία ανάπτυξης.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ
Τα περισσότερα συμπτώματα της οισοφαγίτιδας μπορούν να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις που προσβάλλουν το πεπτικό σύστημα. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν τα σημάδια ή συμπτώματα κρατάνε περισσότερο από μερικές ημέρες, δεν υπάρχει βελτίωση ή αναγκάζεστε στη λήψη αντιόξινων. Επίσης, αν είναι αρκετά έντονη ώστε να κάνει την κατάποση δύσκολη, συνοδεύονται από συμπτώματα γρίπης, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και πόνος των μυών, από δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος που δεν προκαλείίται με τη λήψη τροφής.
Εφόσον έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου, επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε πόνο στο στήθος. Μπορεί να την προκαλούν έντονα στρεσογόνα γεγονότα ή πρόσφατες αλλαγές στη ζωή σας, τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής. Προϋπάρχον οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και διαταραχών του οισοφάγου ή του στομάχου, οπότε έχουμε υψηλή συγκέντρωση λευκών κυττάρων (ηωσινόφιλα) του αίματος στον οισοφάγο. Την πάθηση προκαλεί και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς επίσης βακτήρια, ιοί, μύκητες ή παράσιτα που μολύνουν τους ιστούς του οισοφάγου.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ο οικογενειακός γιατρός ή ο ειδικός γαστρεντερολόγος θα κάνει διάγνωση βασιζόμενος στις απαντήσεις σας, στη φυσική εξέταση και σε μία ή περισσότερες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι: ακτινογραφία βαρίου με βάριο, ενδοσκόπηση, εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορεί μικρά δείγματα ιστού να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκοπικής εξέτασης και να αποστέλλονται σε ειδικό εργαστήριο για εξέταση.
Ανάλογα με την εικαζόμενη αιτία της διαταραχής, οι εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι για διάγνωση για βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παρασιτικές λοιμώξεις. Γίνεται προσδιορισμός της συγκέντρωσης για ηωσινόφιλα, αλλεργιών που σχετίζονται με τα λευκά αιμοσφαίρια. Γίνεται εντοπισμός ανώμαλων κυττάρων που δείχνουν καρκίνο ή προκαρκινικές αλλαγές.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Για να προλάβετε τα συμπτώματα ο κ. Σπύρος Λαδάς, διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών συμβουλεύει: Μη φοράτε σφιχτές ζώνες ή κορσέδες. Μην αθλείστε με μεγάλα βάρη. Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά τα γεύματα. Πριν πάρετε φάρμακα για άλλα νοσήματα (π.χ. ασπιρίνη) συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο σας.
Αλλάξτε διατροφή
Η κ. Μαριάννα Βλάχου, διαιτολόγος, συμβουλεύει να προτιμήσετε: κρέας χωρίς ορατά λίπη και πέτσες, βραστό ή ψητό ή σχάρας, άπαχα τυριά (μαλακή μυζήθρα), ώριμα φρούτα χωρίς σπόρους, βρασμένα λαχανικά, ελαιόλαδο, άσπρο ψωμί, σούπες με ρύζι, πατάτες, δημητριακά πρωινού, κουάκερ, φρυγανιές.
Πρέπει να αποφύγετε: κάπνισμα, σοκολατούχο ή ζαχαρούχο γάλα, παχιά και αλμυρά τυριά, τηγανητά, εντόσθια, χοιρινό κρέας, σκληρά άγουρα φρούτα ή φρούτα με σπόρους, ωμά λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, χόρτα, σπανάκι), μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, σκόρδο, μπάμιες, μελιτζάνες, ζωικά λίπη, αλλαντικά, ελιές, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, όσπρια, φασολάκια, αρακά, καλαμπόκι, καφέ, κακάο, σοκολάτα, ανθρακούχα αναψυκτικά, αλκοόλ, μπαχαρικά, καρυκεύματα, μουστάρδα, πίκλες, τουρσιά, δυόσμο, μέντα, καραμέλες, ζάχαρη, γλυκά κουταλιού ή ταψιού, μαρμελάδα, μέλι, αλάτι (καπνιστά, παστά, κονσέρβες, λουκάνικα). Ξίδι και λεμόνι μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο, αν δεν σας προκαλούν ενόχληση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου