Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση Ελλήνων και Γάλλων αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη

Tα χαρακτηριστικά μιας νεότερης γενιάς αρχιτεκτόνων από τη Γαλλία και την Ελλάδα καταγράφει η έκθεση «14F/21GR», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, αποκαλύπτοντας τους κοινούς προβληματισμούς στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πρακτική των δύο χωρών.
Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει σε 14 Γάλλους και 21 Έλληνες αρχιτέκτονες και στα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκαν στις δύο χώρες τόσο στο αστικό τοπίο όσο και στο φυσικό, την προηγούμενη δεκαετία, η οποία ξεκίνησε σε συνθήκες αισιοδοξίας και ανάπτυξης για να καταλήξει σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση.

Οι διαφορές στην αρχιτεκτονική κουλτούρα των δύο χωρών, επισημαίνονται από τους επιμελητές της έκθεσης, αρχιτέκτονες, Πάνο Δραγώνα και Άννα Σκιαδά. «Στη Γαλλία είναι εμφανές», λένε οι δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, «το ενδιαφέρον για τη μεγάλη κλίμακα, τα προγράμματα συλλογικής κατοικίας και την ενσωμάτωση των νέων πράσινων τεχνολογιών στον σχεδιασμό. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η αρχιτεκτονική παραγωγή καθορίζεται από τις απαιτήσεις των μικρών ιδιωτικών αναθέσεων, ενώ οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αποτελούν την κύρια διέξοδο πειραματισμού και εξωστρέφειας».
Το στήσιμο της έκθεσης αποκαλύπτει τους πειραματισμούς, τις ανησυχίες, αλλά και τα όρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής πρακτικής. Φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες και ψηφιακές προβολές παρουσιάζονται σε σχεδιαστήρια και τοίχους του μουσείου σαν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι διαφορετικές διαδρομές των νέων αρχιτεκτόνων καταγράφονται σε έναν κοινό διεθνή χάρτη.
Η έκθεση συνοδεύεται από έναν κύκλο διαλέξεων με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Το σύνολο των εκδηλώσεων οργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου.
Info
  • «14F/21GR»
  • Μουσείο Μπενάκη- Πειραιώς 138
  • via