Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Αθώα η ασπιρίνη για τις γαστρορραγίες

Αθωώνεται η ασπιρίνη για τις γαστρορραγίες. Σύμφωνα με νέα έρευνα ένοχος γι' αυτές είναι ένας κοινός ιός στομάχου και όχι η ασπιρίνη που σώζει από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή, εξαλείφοντας δηλαδή τα βακτήρια, θα επιτρέψουν σε ασθενείς να ανεχθεί το στομάχι τους την κατά τ' άλλα προστατευτική ασπιρίνη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ πιστεύουν ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), ένα κοινό βακτήριο του στομάχου, μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα έλκη και ότι η λήψη της ασπιρίνης απλώς βοηθάει τη δράση του.

Σε μελέτη που έγινε στο παραπάνω πανεπιστήμιο το 60% των ασθενών που υπέστησαν αιμορραγία στομάχου ενώ έπαιρναν χαμηλή δόση ασπιρίνης, βρέθηκαν θετικοί στο βακτήριο H.pylori.
«Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι το H.pylori προκαλεί έλκος και ότι η ασπιρίνη επειδή αραιώνει το αίμα οδηγεί στην αιμορραγία. Αν το βακτήριο εξαλειφτεί, ο ασθενής δεν θα δημιουργήσει έλκος στομάχου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας από την ασπιρίνη» εξήγησαν οι ερευνητές.
via