Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Ναύπλιοnauplio-386Στην καρδιά της Ιστορίας! Ιδανικό για την απόδραση του σαββατοκύριακου, το Ναύπλιο παραμένει μια από τις γοητευτικότερες πόλεις της Ελλάδας.

Αμέτρητα είναι τα ιστορικά μνημεία της πόλης, η οποία είναι πραγματικά ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής. Η πιο γνωστή εικόνα του Ναυπλίου είναι φυσικά το Μπούρτζι με το κάστρο του, που τα βράδια φωτίζεται θεαματικά, ενώ οι λάντζες κάθε τόσο πηγαινοέρχονται στον κόλπο. Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας συναντάμε χαριτωμένα καφέ και ταβερνάκια, ενώ προχωρώντας προς την κεντρική πλατεία Συντάγματος βρισκόμαστε πλέον στο ιστορικό κέντρο: σημαντικά μνημεία της τουρκοκρατίας, εκκλησίες, παλιά πέτρινα διώροφα σπίτια με κεραμίδια και όψη βαριά ανατολίτικη, κάθε τόσο κάποια παλιά βρύση αλλά και οικοδομήματα κλασικού ρυθμού με φανερή την ανάμειξη πολλών στοιχείων της τοπικής παράδοσης. Ανηφορικές σκάλες οδηγούν στο παλιότερο κομμάτι του Ναυπλίου, όπου τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται πριν από το 1828 και καταλήγουν στο κάστρο της Ακροναυπλίας. Από κάθε σημείο της πόλης δεσπόζει το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια, που επί Όθωνα υπήρξε η τρομερή φυλακή πολλών αγωνιστών όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Στάικος Σταϊκόπουλος.


Πού να μείνετε
Αρκετά από τα όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά έχουν διαμορφωθεί σε ξενώνες, όπως το Ναυσιμέδων (τηλ.: 27520 25060), το Βύρων (τηλ.: 27520 22351) με πανοραμική θέα και το Ανδρομέδα (τηλ.: 27520 96480), που στεγάζεται σε αρχοντικό του 1809.

Ματιά στις γεύσεις
Στο Ναύπλιο θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ψαρόσουπα με σφυρίδα, φρέσκο ολόκληρο καλαμάρι τηγανητό, χταποδάκι κρασάτο και σουπιές με σπανάκι και μυρόνια. Αναζητήστε την παραδοσιακή «μπογάνα» – αρνάκι με πατάτες που ψήνεται αργά στα κάρβουνα σε βαρύ χάλκινο σκεύος. Συνοδέψτε το γεύμα σας με τα περίφημα κρασιά Νεμέας και ντόπιο ούζο.

Γνωρίζετε ότι...
...πρώτος ο Καποδίστριας έφερε την καλλιέργεια της πατάτας στη Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας, την οποία μοίραζε δωρεάν στους Ναυπλιώτες, αλλά την περιφρονούσαν; Για να τους προκαλέσει το ενδιαφέρον συγκέντρωσε ένα σωρό από πατάτες στην πλατεία του Ναυπλίου και έβαλε στρατιώτες να τις φυλάνε, με εντολή πού και πού να προσποιούνται ότι κυνηγάνε όποιον προσπαθήσει να τις κλέψει. Σύντομα βέβαια ο σωρός άδειασε!
via