Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σεξ με περίοδο είναι επικίνδυνο

couple-386
Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου εγκυμονεί κινδύνους τόσο για εσάς όσο και για τον «καλό» σας.

Για τη γυναίκα
Τραυματισμός της μήτρας: Επειδή η μήτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου έχει μεγάλη αιμάτωση, η σεξουαλική επαφή κατά τις ημέρες αυτές μπορεί να την τραυματίσει και να προκαλέσει ακόμα και μόνιμες βλάβες. Λόγω της αυξημένης αιμάτωσης, με την επαφή γίνεται σύσπαση της μήτρας, με αποτέλεσμα κάποια από τα αγγεία που διατηρούν αυτό το αίμα να σπάζουν και να προκαλούν μικρά αιματώματα στο τοίχωμά της. Τα αιματώματα αυτά μπορεί να αυξάνονται από μήνα σε μήνα και να οδηγήσουν σε αδενομύωση, μια καλοήθης πάθηση της μήτρας κατά την οποία διεισδύει ενδομήτριο στο τοίχωμά της (κανονικά υπάρχει στην κοιλότητά της). Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στη γονιμότητα και να δημιουργήσει μια «ευαίσθητη» μήτρα, η οποία θα πονάει εύκολα και θα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας εγκυμοσύνης.
Δημιουργία ενδομητρίωσης: Με τη διείσδυση υπάρχει το ενδεχόμενο να σπρωχτεί το αίμα της περιόδου από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες και από εκεί να πέσει στην κοιλιά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η δημιουργία ενδομητρίωσης. Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου φαίνεται να είναι μία από τις επικρατέστερες από τις περισσότερες από 2.000 αιτίες που έχουν αναφερθεί στη δημιουργία της ενδομητρίωσης.

Για τον άντρα
Πρόκληση λοιμώξεων: Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης η πληθώρα των μικροβίων που αποτελεί τη χλωρίδα του κόλπου αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα κάποια από τα μικρόβια αυτά, που για τη γυναίκα μπορεί να είναι φυσιολογικά παράσιτα, για τον άντρα να είναι παθογόνα και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, προστατίτιδα και άλλες λοιμώξεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η ροή τόσο μεγαλύτεροι είναι και οι παραπάνω κίνδυνοι.

Δεν αποκλείεται η σύλληψη
Αν μέχρι τώρα η περίοδος ήταν μια καλή δικαιολογία για να κάνετε ελεύθερα σεξ χωρίς να ανησυχείτε για τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ξεχάστε την. Παρόλο που επιστημονικά αυτό δεν έχει αποδειχτεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί, παρά το ότι σύμφωνα με τον κανόνα η γυναίκα έχει ωορρηξία τη 14η μέρα ενός κύκλου 28 ημερών, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και νωρίτερα (8η-9η μέρα) και αν η περίοδος διαρκεί πολλές μέρες να συμπέσει με την ωορρηξία.

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου φαίνεται να είναι μια από τις επικρατέστερες αιτίες για τη δημιουργία ενδομητρίωσης.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Σαράντη Κωστίκογλου, μαιευτήρα - χειρουργού γυναικολόγου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών
via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου