Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Το σεξ με περίοδο είναι επικίνδυνο

couple-386
Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου εγκυμονεί κινδύνους τόσο για εσάς όσο και για τον «καλό» σας.

Για τη γυναίκα
Τραυματισμός της μήτρας: Επειδή η μήτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου έχει μεγάλη αιμάτωση, η σεξουαλική επαφή κατά τις ημέρες αυτές μπορεί να την τραυματίσει και να προκαλέσει ακόμα και μόνιμες βλάβες. Λόγω της αυξημένης αιμάτωσης, με την επαφή γίνεται σύσπαση της μήτρας, με αποτέλεσμα κάποια από τα αγγεία που διατηρούν αυτό το αίμα να σπάζουν και να προκαλούν μικρά αιματώματα στο τοίχωμά της. Τα αιματώματα αυτά μπορεί να αυξάνονται από μήνα σε μήνα και να οδηγήσουν σε αδενομύωση, μια καλοήθης πάθηση της μήτρας κατά την οποία διεισδύει ενδομήτριο στο τοίχωμά της (κανονικά υπάρχει στην κοιλότητά της). Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στη γονιμότητα και να δημιουργήσει μια «ευαίσθητη» μήτρα, η οποία θα πονάει εύκολα και θα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας εγκυμοσύνης.
Δημιουργία ενδομητρίωσης: Με τη διείσδυση υπάρχει το ενδεχόμενο να σπρωχτεί το αίμα της περιόδου από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες και από εκεί να πέσει στην κοιλιά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η δημιουργία ενδομητρίωσης. Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου φαίνεται να είναι μία από τις επικρατέστερες από τις περισσότερες από 2.000 αιτίες που έχουν αναφερθεί στη δημιουργία της ενδομητρίωσης.

Για τον άντρα
Πρόκληση λοιμώξεων: Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης η πληθώρα των μικροβίων που αποτελεί τη χλωρίδα του κόλπου αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα κάποια από τα μικρόβια αυτά, που για τη γυναίκα μπορεί να είναι φυσιολογικά παράσιτα, για τον άντρα να είναι παθογόνα και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, προστατίτιδα και άλλες λοιμώξεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η ροή τόσο μεγαλύτεροι είναι και οι παραπάνω κίνδυνοι.

Δεν αποκλείεται η σύλληψη
Αν μέχρι τώρα η περίοδος ήταν μια καλή δικαιολογία για να κάνετε ελεύθερα σεξ χωρίς να ανησυχείτε για τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ξεχάστε την. Παρόλο που επιστημονικά αυτό δεν έχει αποδειχτεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί, παρά το ότι σύμφωνα με τον κανόνα η γυναίκα έχει ωορρηξία τη 14η μέρα ενός κύκλου 28 ημερών, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και νωρίτερα (8η-9η μέρα) και αν η περίοδος διαρκεί πολλές μέρες να συμπέσει με την ωορρηξία.

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου φαίνεται να είναι μια από τις επικρατέστερες αιτίες για τη δημιουργία ενδομητρίωσης.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Σαράντη Κωστίκογλου, μαιευτήρα - χειρουργού γυναικολόγου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών
via