Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Οι "καλές καρδιές" προτιμούν τα γλυκά

Οι "καλές καρδιές" προτιμούν τα γλυκά
Αν είστε λάτρης των γλυκών τότε  είστε φιλικοί και με διάθεση προσφοράς προς τους άλλους, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων απο τις ΗΠΑ. Σίγουρα δεν πάσχετε απο νευρώσεις αλλά δεν είστε και εξωστρεφείς,τονίζουν οι ίδιοι ερευνητές. Μήπως τελικά είμαστε ότι τρώμε;Ο δρ Μάιερς από το Πανεπιστήμιο St. Xavier στο Σικάγο και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Ντακότα, πραγματοποίησε  πέντε μελέτες για να εξακριβώσει, εάν οι σκέψεις και η διατροφική συμπεριφορά μας σχετίζονται.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης που προκαλεί η κατανάλωση γλυκισμάτων, ούτως ώστε να είναι βέβαιοι πως τα όποια ευρήματά τους δεν θα επηρεάζονταν από αυτήν.
Μία από τις μελέτες, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εθελοντές, έδειξε πως όταν έτρωγαν ένα κομμάτι σοκολάτα αντί για κάποιο άλλο μη-γλυκό τρόφιμο, αυξάνονταν οι πιθανότητες να προσφερθούν να βοηθήσουν κάποιον που είχε ανάγκη.
Μία άλλη μελέτη αποκάλυψε πως πολλοί άνθρωποι συνδέουν την προτίμηση στα γλυκά με την ευχάριστη (ή «γλυκιά») προσωπικότητα. Σε αυτή τη μελέτη, οι εθελοντές είδαν φωτογραφίες ανθρώπων με ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό τους, οι οποίες ανέγραφαν στο κάτω μέρος τους σχόλια τύπου «του αρέσουν οι σοκολάτες».
«Οι εθελοντές μας βαθμολόγησαν ως πιο συμπαθητικά τα πρόσωπα που ανέγραφαν προτιμήσεις σε διάφορα γλυκίσματα», είπε ο δρ Μάιερς.
Η όλη έρευνα δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας της Προσωπικότητας» (JPSP), αλλά επειδή περιορίστηκε στις γλυκές γεύσεις, δεν είναι ακόμα γνωστό τι μπορεί να ισχύει για όσους προτιμούν άλλες γεύσεις – λ.χ. τα πικρά ή τα πικάντικα φαγητά.
ΠΗΓΗ