Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλορίζικα τα ...ΠΑΛΙΑ σας έπιπλα

Τη βασική διαδικασία και όλες τις γενικές πληροφορίες για τις μεθόδους και τα υλικά που θα σας βοηθήσουν να συντηρήσετε και να επεξεργαστείτε, γενικά, ξύλινεςεπιφάνειες τα έχουμε περιγράψει εδώ αναλυτικά.

Όμως η οικονομική κρίσηφαίνεται πως καθορίζει την θεματολογία και την "επικαιρότητα" ακόμα των ...περί  διακόσμησης και αφού πλέον τίποτα παλιό δεν έχει την ...πολυτέλεια να πετιέται και με το μικρότερο δυνατόκόστος θα πρέπει να ανανεώσουμε χώρους και αντικείμενα, δείτε πως από παλιά και φθαρμένα ή από πολύ φθηνά έπιπλα κάθε είδους που θα βρείτε κυρίως σταπολυκαταστήματα με είδη σπιτιού ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων ή σε stock επίπλων, θα δημιουργήσετε πραγματικά ιδιαίτερα και εντυπωσιακά κομμάτια.



Είτε λοιπόν πρόκειται για μια παλιά βιβλιοθήκη, ντουλάπα ή συρταριέρα, ένα γραφείο, ένα τραπέζι, παλιές ξύλινες καρέκλες, ο,τιδήποτε που έχετεβαρεθεί την όψη του ή έχει παλιώσει είτε για καινούργια έπιπλα που όμως δεν ήταν το χρώμακαι η γενικότερη μορφήτους που σας έκαναν να τα προτιμήσετε, παρά μόνο η ιδιαίτερα ελκυστική τιμή τους, έχετε την δυνατότητα να διαφοροποιήσετε όχι μόνο την εμφάνισή τους, αλλάζοντας τοχρώμα τους, αλλά και αφαιρώντας ή προσθέτοντας ράφια και χωρίσματα,καταργώντας ή δημιουργώντας ντουλάπια κλπ. κλπ. να μετατρέψετε και την χρήσητους σε διαφορετική από αυτήν που αρχικά είχαν σχεδιαστεί, ανάλογα με τις ανάγκεςσας.

Η βασική διαδικασία για να αλλάξετε το χρώμα σ΄ένα οποιοδήποτε ξύλινο έπιπλο είναι ίδια για όλα:
1 Τρίβετε την επιφάνειά του με γυαλόχαρτο ή τριβείο, ανάλογα με το μέγεθος του επίπλου.
Δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί εντελώς το προηγούμενο χρώμα ή λούστρο, απλά θα πρέπει η επιφάνεια του επίπλου να  "αγριέψει" και να μην έχει σε κανένα σημείο "γυαλιστερή" υφή, ώστε να μπορεί πάνω της να "σταθεί" η νέα μπογιά.
2 Καθαρίζετε πολύ καλά την σκόνη από το τρίψιμομ΄ένα πανί ή για μεγάλα έπιπλα με εγκοπές, σκαλίσματα κλπ. με την ηλεκτρική σκούπα.
3 Περνάτε με πινέλο ή ρολό ένα χέρι βελατούρας. Πρόκειται  για υπόστρωμα λευκού χρώματος που περνιέται πριν από το χρώμα και χρησιμοποιείται για να γίνουν ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες εντελώς λείεςκαι έτοιμες για βάψιμο.
4 Αφού στεγνώσει εντελώς η βελατούρα, περνάτε απλά την επιφάνεια του επίπλου μ΄ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο χωρίς να τρίβετε δυνατά απλά για να γίνει η επιφάνεια εντελώς λεία σε όλα τα σημεία και σκουπίζετε την σκόνη.
Το στάδιο αυτό της βελατούρας μπορείτε και να το παραλείψετε, όμως σίγουρα αν το κάνετε το τελικό αποτέλεσμα θα δείχνει πολύ πιο επαγγελματικό και είναι επίσης απαραίτητο όταν θέλετε να βάψετε σε πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σκούρα έπιπλα, διαφορετικά θα πρέπει να περάσετε παραπάνω από δύο χέρια της ανοιχτόχρωμης μπογιάς για να καλύψετε πλήρως την παλιά, κάτι που και παραπάνω χρόνος και κόπος είναι και επίσης αλλοιώνει το φινίρισμα και την τελική εικόνα και υφή του επίπλου.
5 Τέλος, με πινέλο, ρολό ή πιστόλι βαψίματος βάφετετο έπιπλο στην απόχρωση που θέλετε με μπογιά για ξύλο/ρεπουλίνη. (Το πιστόλι βαψίματος δίνει τελειότερο αποτέλεσμα σε σχέση με το ρολό και ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε πινέλο για το πρώτο χέρι της μπογιάς το δεύτερο και το τελικό φινίρισμα θα το δώσετε αν όχι με πιστόλι τουλάχιστον με ρολό για να είναι το χρώμα ομοιόμορφα στρωμένο, κάτι που με το πινέλο είναι πολύ δύσκολο να κατορθώσετε ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες).
     Δείτε την διαδικασία ...εν συντομία     


Αυτός είναι ο τρόπος για να προσθέσετεχρώμα σ΄ένα  έπιπλο βαμμένο στην απόχρωση του ξύλου, για να αλλάξετε εντελώς την μορφή σκούρων κλασικώνεπίπλων που πιθανόν δεν ταιριάζουν πια με την πιο μοντέρνα τωρινή σας διακόσμηση, για να δημιουργήσετε από πολύ οικονομικά έπιπλα που θα βρείτε στην αγορά στις κλασσικές αποχρώσεις του ξύλου εντυπωσιακά νεανικά έπιπλα για τα δωμάτια των παιδιών, για να μεταμορφώσετε το κεφαλάρι ενός παλιού κρεβατιού κλπ. κλπ. 
Οτιδήποτε ξύλινο μπορεί να αλλάξει χρώμα και μορφή μ΄αυτήν ακριβώς την διαδικασία, που δεν είναι καθόλου δύσκολη. Κι αν έχετε την οποιαδήποτε αναστολή για το αν και πόσο πετυχημένα θα τα καταφέρετε απλά δοκιμάστε αρχικά σ΄ένα πολύ μικρό έπιπλο, όπως π.χ ένα ξύλινο σκαμνάκι και κάντε  εκεί τα πειράματάσας όσες φορές χρειαστεί μέχρι να νοιώσετε έτοιμοι να επεξεργαστείτε μεγαλύτερα κομμάτια.

Και φυσικά με τον ίδιο τρόπο μπορείτε νασυνδυάσετε, στο ίδιο έπιπλο, δύο διαφορετικάχρώματα ή εκτός από το να το βάψετε στην βασική του απόχρωση, να ζωγραφίσετεπάνω στην επιφάνειά του, να χρησιμοποιήσετε stencils, αυτοκόλλητη ταπετσαρίααλλά και κάθε είδουςτεχνοτροπία αντίστοιχες μ΄έκείνες για τοίχους, για να του δώσετε πραγματικά την μορφή ενός ...έργου τέχνης. 
Όλες οι faux τεχνοτροπίες με την χρήση του αντίστοιχου ειδικού glaze μπορούν να εφαρμοσθούν και σε ξύλινες επιφάνειες. 
Ακόμα και τα πιο ...μουντά και ...άχρωμα, εκείνα που το μόνο ...κομψό που βρίσκετε πάνω τους αναζητώντας στην αγοράέπιπλα για το σπίτι σας είναι η ...τιμή τους, μπορούν πραγματικά να μετατραπούν σε αξιοζήλευτα κομμάτια με λίγη δουλειά και λίγη φαντασία

     Δείτε επίσης εδώ την διαδικασία για να μετατρέψετε    
   τις επιφάνειες των επίπλων σε ...μαυροπίνακες   

Τα έπιπλα ανήκουν έτσι κι αλλιώς σταακριβότερα είδη για το σπίτι και αυτός είναι και ο λόγος πουσπανιότερα και τελευταία απ΄όλα τα άλλα μας απασχολούν σε κάθε προσπάθειαανανέωσης των χώρων μας. Η δυνατότητα λοιπόν να τους αλλάξετε όψη αλλά και χρήση, θα σας δώσει την ευκαιρία με μικρό κόστοςπραγματικά να  αλλάξετε την συνολική εικόνα του σπιτιού πολύ πιο ριζικά απ΄ότι θα το κατορθώνατε αλλάζοντας επιμέρους και μικρότερα στοιχεία μέσα στους χώρους του.

'Ενα επιχείρημα που μπορεί να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους για το πόσο τελικά αξίζουν τον κόπο αυτού του τύπου οι μετατροπές είναι η απλή ερώτηση "πόσο πολύ όχι μόνο αντέχουμε πια αλλά και θέλουμε να πιανόμαστε ...κορόϊδα;"  Γιατί κάνοντας μια βόλτα σε καταστήματα επίπλων θα βρείτε βεβαίως τόσο χειροποίητα όσο και μαζικής παραγωγής έπιπλα που και η ποιότητα του ξύλου τους και ο γενικότερος σχεδιασμός, δικαιολογούν απόλυτα την ακριβή τιμή τους. Όμως μέσα σ΄όλες αυτές τις ...εξαιρέσεις, θα διαπιστώσετε ότι αναλογικά εντελώς αδικαιολόγητα ψηλές είναι- κατά βάση- και οι τιμές επίπλων που δεν διαθέτουν καμιά ιδιαίτερη ποιότητα ούτε σε ότι αφορά τα υλικά κατασκευής τους, ούτε και στην γενικότερη αισθητική τους. 
Κλασσικό παράδειγμα όλα εκείνα τα αντικέ ύφους έπιπλα. Όχι φυσικά τα αυθεντικάπαλιά ή τα πατιναρισμένα με την κανονική διαδικασία αλλά εκείνα τα ...τύπου παλιά, επιμελώς "φθαρμένα", country κλπ. κομμάτια, που είναι κατασκευασμένα από απλό ξύλο και βαμμένα, τις πιο πολλές φορές, με την ίδια διαδικασία που και εσείς μόνοι σας αν την κάνετε μπορείτε να δώσετε σε οποιοδήποτε έπιπλο αυτήν την όψη απλά ...βάφοντας και ...ξεβάφοντας την μπογιά κατά τόπους.  
       Δείτε πως...      

Μπορείτε να κάνετε κι εσείς! 
Για να δώσετε αυτήν την όψη σε έπιπλαανοιχτόχρωμα θα χρειαστεί να τα βάψετε αρχικά σε σκούρο καφέ χρώμα, ακολουθώντας την βασική διαδικασία. 
Ο "βαθμός" πεπαλαιωμένης όψης που θα προσθέσετε στο έπιπλο είναι θέμα γούστου ανάλογα με το πόσο πολύ θα ξεβάψετε το χρώμα και εκτός από το τρίψιμομε γυαλόχαρτο, το ίδιο αποτέλεσμα θα πετύχετε και αν με ένα εντελώς στεγνό πινέλο  αφαιρέσετε κατά τόπους την μπογιά λίγο πριν αυτή στεγνώσει εντελώς. 
Και φυσικά ούτε το λευκό χρώμα είναι ...κανόνας, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετεοποιαδήποτε απόχρωση τόσο στη βασική του επίπλου όσο και σε εκείνη που σε ορισμένα σημεία θα "αποκαλύπτεται" πίσω από το εξωτερικό στρώμα βαφής.
Οποιοδήποτε έπιπλο βάψετε είτε μ΄αυτόν είτε με τον απλό τρόπο και θέλετε να του προσθέσετε μερικές ακόμα ...προσωπικές, διακοσμητικές πινελιές μπορείτε και να το ζωγραφίσετε χρησιμοποιώντας μπογιές για ξύλο και μετατρέποντας την επιφάνεια του επίπλου σαν έναν πραγματικό ...καμβά: 
ούτε τα ...τριαντάφυλλα είναι κανόνας εσείς ζωγραφίστε ό,τι θέλετε
Ακόμα όμως κι αν όμως δεν έχετε τέτοιες ικανότητες, τα stencils θα κάνουν την ...πιο πολύ δουλειά για λογαριασμό σας εσείς το μόνο που θα χρειαστεί να τα γεμίσετε με χρώμα: 

Tα stencils, γενικά, γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και στην ελληνική αγορά και εκτός από τα μεγάλα χρωματοπωλεία και καταστήματα με είδη για ζωγραφική και βάψιμο θα τα βρείτε πλέον και σε όλα σχεδόν τα μεγάλα πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού σε ποικιλία σχεδίων και οικονομικές τιμές. 
Αν παρ΄όλα αυτά και για την συγκεκριμένη χρήση δεν βρίσκετε το σχέδιο που να σαςικανοποιεί, απλά φτιάξτε τα δικά σας δημιουργώντας stencils με οποιοδήποτε σχέδιο, σχήμα ή ζωγραφιά που βρήκατε σ΄ένα περιοδικό ή σ΄ένα ...ύφασμα. 
Όμως και η ιδέα της αυτοκόλλητης ταπετσαρίας σε συνδυασμό με το βάψιμο,  μπορεί πραγματικά να δώσει εντελώς διαφορετική όψη σε κάθε είδους έπιπλο και μην σας απασχολούν τα σχέδια και τα χρώματα που θα δείτε σε παρόμοια "παραδείγματα", δείτε απλώς τον τρόπο που θα το κάνετε και για τα δικά σας έπιπλα διαλέξτε σχέδια και χρώματα που να ταιριάζουν στο ύφος που εσείς θέλετε να δώσετε στους χώρους σας αφού  στα ειδικά με τέτοια είδη καταστήματα θα βρείτε αυτοκόλλητες ταπετσαρίες σε ατέλειωτη ποικιλία.  


Ένα επίσης σημαντικόπλεονέκτημα που κερδίζετεδιαμορφώνοντας εσείς την όψη των επίπλων σας με παρόμοιους τρόπους, είναι ότι μπορείτε ναταιριάξετε απόλυτα, κομμάτια εντελώς ανόμοια μεταξύ τους και σε ότι αφορά την ποιότητα του ξύλου αλλά και την απόχρωσή του. 
Το ότι π.χ τα ονομαζόμενα "σουηδικά" έπιπλα από ανοιχτόχρωμο ξύλο στην φυσική του απόχρωση δεν ταιριάζουν καθόλου στη διακόσμηση του σπιτιού σας, αλλά η τιμή τους πολύ ταιριάζει στο ...πορτοφόλι σας, δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα για να τα χρησιμοποιήσετε. 
Αρκεί να τα βάψετε και να τους δώσετε την μορφή που θα τα κάνει να ταιριάξουν με την ήδη υπάρχουσα επίπλωση σε κάθε χώρο του σπιτιού. 

Γενικά, σε μια εποχή που ψάχνουμε γενικώς και για τα πάντα που θα βρούμε το πιοοικονομικό, από τα ρούχα που αγοράζουμε μέχρι το ...ψωμί,  είναι τουλάχιστονεπιπόλαιο αν όχι "ανόητο" να μην το κάνουμε για πράγματα που εξ΄ορισμού μας κοστίζουν ακριβά. 
Η επεξεργασία του επίπλων είναι μεν μια ιδιαίτερη διαδικασία αλλά καθόλουδύσκολη, αν μάθετε από την αρχή σωστά τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για το κάθε ένα που θέλετε να "μεταμορφώσετε" και δεν υπάρχει έπιπλο που να μην μπορεί να αλλάξει όψη, όχι μόνο ξύλινο ή και μεταλλικό αλλά ακόμα κι αν πρόκειται για μια ...πλαστική πολυθρόνα. 
Δοκιμάστε το, ακόμα κι αν η εμπειρία σας σε τέτοιου είδους ...απόπειρες είναι ανύπαρκτη. Είναι σίγουρο ότι μετά την πρώτη φορά και τα χέρια και η φαντασία σας θα "απελευθερωθούν" και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω για τον κόπο σας, γιατί ο χρόνοςδεν είναι θέμα, ούτε και ...άλλοθι. Και αυτή και όλες οι άλλες παρόμοιες ενασχολήσεις ήκατασκευές που αφορούν το σπίτι, είναι πολύ δημιουργικότερες κι έχουν σίγουρα πολύ περισσότερα να προσφέρουν  στην ...πολυσυζητημένη ποιότητα της σύγχρονης ζωής μας απ΄όσο μερικές ώρες ...τηλεθέασης ή "χαζολογήματος" στο fb που γι΄αυτά πάντα ...βρίσκουμε τον χρόνο.

Και...
  • Kάθε τύπου "παρέμβαση" που απαιτεί τρίψιμο και βάψιμο, μπορεί να εφαρμοσθεί σε αποκλειστικά ξύλινα έπιπλα. Έπιπλα και κάθε είδους αντικείμενα κατασκευασμένα από μελαμίνη, mdf κλπ. δεν επιδέχονται κανενός τέτοιου είδους επεξεργασία. 
  • Η ποιότητα των χρωμάτων αλλά και των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσετε για να βάψετε ξύλινα έπιπλα, παίζει πολύ καθοριστικότερο ρόλο για το αποτέλεσμα απ΄ότι η αντίστοιχη εκείνων για βάψετε π.χ έναν τοίχο. Πινέλα που αφήνουν τρίχες και μπογιές που δεν στρώνουν με ...τίποτα είναι σίγουρο ότι θα βρείτε στην αγορά σε πολύ οικονομικότερες τιμές από άλλα αντίστοιχα αλλά καλύτερα προϊόντα, όμως ακόμα ...σιγουρότερο είναι πως ότι γλυτώσετε σε χρήμα θα το πληρώσετε σε ...ταλαιπωρία. 
  • Όχι μόνο για το βάψιμο με πιστόλι αλλά και για να βάψετε έπιπλα με ρολό ή πινέλο προτιμήστε να το κάνετε σε κάποιον εξωτερικό χώρο,  τα περισσότερα χρώματα και βερνίκια για ξύλο αλλά και τα διαλυτικά τους έχουν πιο έντονη οσμή από τα ακρυλικά και πλαστικά χρώματα για τους τοίχους. 
  • Το σωστό τρίψιμο του ξύλου είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας στο βάψιμο οποιασδήποτε ξύλινης επιφάνειας, πολύ περισσότερο σ΄ένα έπιπλο που οι ατέλειες είναι πολύ πιο εύκολα ...ορατές απ΄όσο π.χ στην οροφή μιας ξύλινης πέργκολας.    Χρησιμοποιείστε το σωστό νο/πάχος γυαλόχαρτου, αν δεν είστε σίγουροι κάντε πρώτα μια δοκιμήσ΄ένα σημείο του επίπλου που δεν φαίνεται και ξεκινήστε το τρίψιμο πολύ προσεκτικά είτε το κάνετε με απλό γυαλόχαρτο είτε με τριβείο, αν αυτό που θέλετε είναι απλά να "αγριέψετε" την επιφάνεια κι όχι να αφαιρέσετε εξ΄ολοκλήρου το προηγούμενο χρώμα ή λούστρο. Αν σε κάποια έστω σημεία τρίψετε παραπάνω απ΄όσο πρέπει θα αναγκαστείτε είτε να κάνετε το ίδιο για ολόκληρην την επιφάνεια, είτε να στοκάρετε με ξυλόστοκο τα σημεία αυτά, διαφορετικά η επιφάνεια του επίπλου δεν θα είναι εντελώς λεία και ίσια. 
  • Mε την ίδια ακριβώς διαδικασία δηλαδή: τρίψιμο - βάψιμο θα αλλάξετε απόχρωση σε οποιοδήποτε μεταλλικό έπιπλο, λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.  
  • via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου