Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Χιόνια, κρύο, κατάγματα

Τα σοβαρότερα κατάγματα στα κόκαλα γίνονται κατά την διάρκεια του σκι. Υπάρχουν τρόποι να τα αποφύγουμε; τι πρέπει να κάνουμε τώρα τον χειμώνα όταν θα πάμε εκδρομή στα χιόνια;
Ο  χειμώνας έχει και τα ωραία του .Χιόνια, κρύο, εκδρομές αλλά και ατυχήματα που πολλές φορές μπορεί να αφήσουν αναπηρίες για όλη μας την ζωή. Ο Δρ Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός,  αναφέρει ότι “τα κατάγματα και διαστρέμματα  στα πόδια και στα χέρια που μπορεί να γίνουν κατά  την διάρκεια του σκι, είναι τα πιο σοβαρά στην τραυματολογία του ανθρώπου. Οι αναπηρίες που μπορεί να αφήσουν είναι από τις πιο σοβαρές που υπάρχουν” .
Έτσι λοιπόν πριν ξεκινήσουμε την εκδρομή μας θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω :

1.    Εάν δεν γνωρίζουμε να κάνουμε σκι θα πρέπει να απευθυνθούμε  σε δάσκαλο πρώτα και όχι να δοκιμάσουμε μόνοι μας να κάνουμε.
2.    Να προμηθευθούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για εμάς και oχι να δανισθούμε τυχαία από κάποιο φίλο τα είδη του σκι (μπότες χιονοπέδιλα κλπ)
3.    Στην αρχή να διαλέξουμε πίστες απλές και όχι με μεγάλη κλήση.
4.    Με την πρώτη αστάθεια καθόμαστε κάτω  και δεν κάνουμε πλάγιες κινήσεις.
5.    Προσαρμόζουμε καλά τις δέστρες στα πόδια .
6.    Πρέπει να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση πριν αποφασίσουμε να κάνουμε σκι.
7.    Να μην απομακρύνεστε από την παρέα σας και τους φίλους σας.
8.    Αν υπάρξει ατύχημα μένετε ακίνητος και περιμένατε για την βοήθεια (καλό  είναι να έχετε μαζί σας ένα κινητό τηλέφωνο)
Όλα τα  παραπάνω πρέπει με προσοχή να τα ακλουθούμε!!
Στην περίπτωση όμως ατυχήματος θα πρέπει να ενεργήσετε  ως εξής:

1.    Εφαρμόστε παγοκύστες για τη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.

2.    Λάβετε μέτρα για να προλάβετε τυχόν σοκ. Ξαπλώστε κάτω τον τραυματία, ανασηκώστε του τα πόδια ώστε να είναι περίπου 30 εκ. ψηλότερα από το κεφάλι και καλύψτε τον με ένα παλτό ή μια κουβέρτα. Ωστόσο, ΜΗΝ μετακινήσετε τον τραυματία αν υποψιάζεστε τραύμα στο κεφάλι, τον αυχένα ή την πλάτη.

3.    Ελέγξτε αν ο τραυματίας αναπνέει κανονικά. Αν είναι απαραίτητο, καλέστε το 166 και αρχίστε ασκήσεις ανάνηψης (εάν γνωρίζεται) ή περιορισμού της αιμορραγίας.

4.    Κρατήστε τον τραυματία ακίνητο και ήρεμο.

5.    Εξετάστε τον τραυματία προσεκτικά για ενδεχόμενα πρόσθετα τραύματα.
6.    Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν φθάσει γρήγορα η ιατρική βοήθεια, αφήστε το ιατρικό προσωπικό να αναλάβει τη φροντίδα του τραυματία.

7.    Αν το κόκαλο (οστό) προεξέχει από το δέρμα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα για να προληφθεί τυχόν μόλυνση. Μην αναπνέετε πάνω από την πληγή και μην δοκιμάσετε να την ψηλαφίσετε. Αν είναι δυνατόν, ξεπλύνετε ελαφρά το τραύμα για να αφαιρέσετε τυχόν βρώμα (χώμα κλπ.), αλλά μην τρίψετε δυνατά ή ρίξετε πολύ υγρό πάνω του. Καλύψτε το με αποστειρωμένους επιδέσμους.

8.    Αν χρειάζεται, ακινητοποιήστε το σπασμένο κόκαλο (οστό)  με νάρθηκα. Πρόχειροι νάρθηκες γίνονται με μια εφημερίδα τυλιγμένη ρολό ή ένα κομμάτι ξύλο. Ακινητοποιήστε την περιοχή πάνω και κάτω από το τραυματισμένο οστό.
 Τελικά το “après ski”και ένας ωραίος καφέ στο Σαλέ είναι ίσως από τα πιο ασφαλή  «σπορ» ! την περίοδο αυτή.
via