Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Το Facebook μας κάνει δυστυχισμένους;


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Utah Valley, παρατηρήθηκε πως  οι περισσότεροι χρήστες του Facebook, πιστεύουν πως οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από αυτούς. Οι κοινωνιολόγοι Hui-Tzu Grace Chou και Nicholas Edge μελέτησαν τις απαντήσεις 425 φοιτητών γύρω από την ευτυχία τους και την ευτυχία των φίλων τους.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με δηλώσεις όπως «Η ζωή είναι δίκαιη» και «Πολλοί από τους φίλους μου έχουν μια καλύτερη ζωή από μένα», ενώ το 95% χρησιμοποιούν τακτικά το Facebook με μέσο όρο 5 ώρες την εβδομάδα.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως όσο περισσότερη ώρα χρησιμοποιούσαν οι ερωτηθέντες το Facebook, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πεποίθησή τους ότι οι άλλοι ήταν πιο ευτυχισμένοι. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους χρήστες που έχουν στο Facebook "φίλους"  τους οποίους δεν γνωρίζουν στην πραγματική ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν με βεβαιότητα ''ότι η ζωή είναι άδικη''. Ακόμα παρατήρησαν πως όσοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε προσωπικές σχέσεις αισθάνονται λιγότερο δυστυχισμένοι.
Σημαντική επισήμανση όμως αποτελεί και το ότι οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο δυστυχισμένοι γιατί βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα για τη ζωή των άλλων (όπως την βλέπουν μέσα από τις φωτογραφίες που "ανεβάζουν" οι φίλοι τους στο Facebook). Σύμφωνα με την Chou, «κοιτάζοντας ευτυχισμένες εικόνες των άλλων στο Facebook μας δίνει την εντύπωση ότι οι άλλοι είναι πάντα χαρούμενοι και με καλή ζωή», ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα...