Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Η... δίδυμη αδερφή της Mona Lisa!
Σε μουσείο της Μαδρίτης βρέθηκε αντίγραφο του αριστουργήματος του Leonardo Da Vinci Mona Lisa, που πιθανότατα δημιούργησε βοηθός του. Η γυναίκα που απεικονίζεται φαίνεται νεότερη και πιο γοητευτική από την πρωτότυπη, ενώ θεωρείται ως μια από τις πιο αξιοσημείωτες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.

Στον πίνακα που επί πέντε αιώνες ήταν στη σκιά του ισπανικού μουσείου Prado δεν απεικονίζεται η Mona Lisa, αλλά θα μπορούσε κάποιος να τη θεωρήσει αδερφή της, μιας και οι ομοιότητες στα χαρακτηριστικά είναι πολύ έντονες.
Από την πλευρά των ειδικών, ο συγκεκριμένος πίνακας βλέπει από άλλη οπτική το πρόσωπο της πιο διάσημης γυναίκας στην ιστορία της τέχνης, σίγουρα με περισσότερο χρώμα και ζωντάνια.
Η καλλιτεχνική αξία του πίνακα ανακαλύφθηκε πρόσφατα, όταν οι συντηρητές αφαίρεσαν το μαύρο φόντο πίσω από τη φιγούρα της γυναίκας, αποκαλύπτοντας το μαγευτικό τοπίο της Τοσκάνης.
Ο πίνακας αυτός θεωρείτο για αρκετό καιρό ένα από τα διασωθέντα αντίγραφα του πρωτότυπου αριστουργήματος από τα δεκάδες που δημιουργήθηκαν μετά το θάνατο του καλλιτέχνη. Μάλιστα, υπάρχουν βάσιμες υποψίες πώς ο συγκεκριμένος πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον βοηθό του Da Vinci, τον Francesco Melzi, την ίδια περίοδο που ο δάσκαλός του ζωγράφιζε τη Mona Lisa.
"Είναι πολύ πιθανό ο βοηθός του Lepnardo να γνώρισε τη Mona Lisa και μπορεί να ήταν και παρών όταν εκείνη πόζαρε για τον δάσκαλό του. Μπορεί εκείνη να ήρθε και στο στούντιο όταν έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές", αποκαλύπτει η ειδικός έργων τέχνης του μουσείου Prado, Ana González Mozo, σύμφωνα με την Dailymail.
Ο πίνακας θα μεταφερθεί στο Παρίσι προκειμένου να εκτεθεί στο αφιέρωμα που ετοιμάζει το Λούβρο για την Αγία Άννα του Da Vinci, μεταξύ 29 Μαρτίου και 25 Ιουνίου. Έτσι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους πίνακες δασκάλου και μαθητή δίπλα-δίπλα.
πηγή