Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θρίλερ στους πάγους - Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν "κάτι πολύ σοβαρό" και χάθηκαν... ΠΗΓΗ : Περίεργα - PERIERGAA: Θρίλερ στους πάγους - Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν "κάτι πολύ σοβαρό" και χάθηκαν...

Μυστήριο καλύπτει την απώλεια επικοινωνίας μιας ομάδας Ρώσων επιστημόνων στην Ανταρκτική καθώς αυτοί προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική γεώτρηση στη λίμνη Βοστόκ θαμμένη κάτω από τους πάγους εδώ και τουλάχιστον 20 εκατ. χρόνια.
Στην τελευταία επικοινωνία που ήταν ιδιαίτερα δυσχερής, οι επιστήμονες είχαν πει ότι "Είχαν ανακαλύψει κάτι πολύ σοβαρό"...

Οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν θερμοκρασίες στους -66 βαθμούς Κελσίου, καθώς προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν τη γεώτρηση φτάνοντας στη λίμνη η επιφάνεια της οποίας βρίσκεται κάπου 3,5 χλμ. κάτω από το παχύ στρώμα του πάγου. Ο στόχος ήταν να πάρουν δείγματα νερού από τη λίμνη ηλικίας 20 εκατ. ετών έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας.

Η γεώτρηση έπρεπε να ολοκληρωθεί σύντομα πριν επέλθει ο φονικός χειμώνας και οι επιστήμονες παγιδευτούν εκεί. Την αποστολή την παρακολουθούσαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δηλώσει ότι η ρωσική ομάδα ήταν "καλύτερα προετοιμασμένη" για την εκτέλεσή της από μία αντίστοιχη αμερικανική που ετοιμαζόταν για τον ίδιο σκοπό.

Όμως "Εδώ και έξι ημέρες όμως δεν έχουν δώσει σημεία ζωής" όπως εξηγεί ο Dr. John Priscu καθηγητής της Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.

Ο Αμερικανός καθηγητής δήλωσε στο Fox News πως την τελευταία που είχε επικοινωνήσει μαζί τους, μέσω e-mail, την περασμένοι εβδομάδα, η ρωσική ομάδα του είχε ανακοινώσει ότι βρίσκονταν περί τα 13,5 μέτρα από εκεί που υπολόγιζαν πως βρισκόταν η επιφάνεια της λίμνης η οποία δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα εδώ και 20 εκατ. χρόνια! Έγινε η τελευταία επικοινωνία στην οποία οι Ρώσοι επιστήμονες είπαν ότι "Ανακαλύψαμε κάτι πολύ σοβαρό" και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους.

Από τότε όπως δήλωσε ο Dr. Priscu δεν έχει λάβει κανένα νέο από την ομάδα αλλά ούτε και κανείς άλλος.

«Οι θερμοκρασίες είναι πάντα κάτω από τους -50 βαθμούς, και έχουν μόνο μια ή δύο εβδομάδες πριν παγώσουν τα πάντα» είπε ακόμη ο Dr. John Priscu.

«Είναι σαν να δουλεύεις σε ένα ξένο πλανήτη που κανείς δεν έχει πάει πριν και δεν ξέρεις ποιον και τι θα βρεις»,εξηγούσε στις 27 Ιανουαρίου ο Valery Lukin επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου εξερεύνησης Αρκτικής και Ανταρκτικής AARI (Arctic and Antarctic Research Institute) στην Αγία Πετρούπολη ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα γεώτρησης «Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει εκεί κάτω. Η ομάδα δουλεύει ακατάπαυστα 24 ώρες το 24ωρο σε βάρδιες για να προλάβει την επέλαση του χειμώνα» συμπλήρωσε.


Το θέμα περιπλέκεται ακόμη καθώς οι επιστήμονες του ρωσικού σταθμού Βοστόκ που βρίσκεται στην περιοχή πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το σταθμό μέχρι τις 6 Φεβρουάριου.

«Είναι πολύ πρόωρο για να σκεφτόμαστε για το χειρότερο. Η ομάδα είναι προσηλωμένη στη δουλειά της όσο μπορεί να την κάνει ακόμη», δηλώνει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Robin E. Bell στην βρετανική εφημερίδα DailyMail:

«Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ. Όταν κάνεις κάτι τόσο σοβαρό, το τελευταίο που σε νοιάζει είναι να σπαταλάς το χρόνο σου μιλώντας με άλλο κόσμο» για να συμπληρώσει: «Η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για τη Ρωσία και η ομάδα του κ. Lukin η καλύτερη στις γεωτρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ποιος ξέρει τι βρήκαν και αν αυτό σχετίζεται με την εξαφάνισή τους».

Η περιοχή της λίμνης Βοστόκ θεωρείται από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Στις 21 Ιουλίου του 1983 είχε καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία -89,4 βαθμοί C.

Οι Ρώσοι επικοινωνούσαν μέχρι και πριν από λίγο καιρό με δύο άλλες ά αποστολές στην Ανταρκτική μια βρετανική και μια αμερικανική, μέσω δορυφορικών τηλεφώνων Iridium, αλλά όπως εξηγεί ο Βρετανός μικροβιολόγος Dr. David A. Pearce στο Fox News επικεφαλής της βρετανικής επιστημονικής αποστολής στην Ανταρκτική υπάρχουν κάποια μέρη όπου η κάλυψη δεν είναι δυνατή, αλλά σε αυτά δεν πριλαμβάνεται το σημαίο της γεώτρησης.

«Πρέπει να έχουν φύγει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου» λέει ο ίδιος για να διευκρινίσει «Και οι δύο αποστολές επικοινωνούσαν με τη ρωσική και αυτοί μας ενημέρωναν για την πρόοδό τους. Ύστερα από κάποιο σημείο δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Μπορεί να έχουν συναντήσει τεχνικές δυσκολίες. Μπορεί ακόμη και να έχουν μαζέψει τα ευρήματά τους και να κατευθύνονται πίσω. Αλλά η απουσία επικοινωνίας τις τελευταίες έξι ημέρες μετά την ανακάλυψή τους μας δημιουργεί μεγάλη ανσυχία έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στην κοινότητα των επιστημόνων εδώ στην Ανταρκτική».

πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου