Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Κοπεγχάγη-Η παραμυθένια πόλη του Άντερσεν

kopegxagi3_386.jpg
Είναι η ζεστασιά των ανθρώπων, η ηρεμία, η καθαρή ατμόσφαιρα, τα πάρκα της, τα κάστρα, η θάλασσα, είναι η μαγική πόλη που γέννησε τον Άντερσεν και τα παραμύθια του.


Δεν είναι τυχαίο ότι η Κοπεγχάγη προτάθηκε πρόσφατα από το περιοδικό Forbes ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης. Οι άνθρωποι εκεί αγωνίζονται για το περιβάλλον χρόνια τώρα. Αποτέλεσμα; Καθαρή ατμόσφαιρα, πεζόδρομοι που χαίρεσαι να περιδιαβαίνεις, χαμογελαστά πρόσωπα, ηρεμία και πράσινο.

Υπόδειγμα αρχιτεκτονικης
Από το δωδέκατο όροφο του ξενοδοχείου βλέπω μια πόλη που με αφήνει άναυδη. Μια πόλη με χρώμα, σπίτια χαμηλά, πολύ πράσινο, ποδήλατα που διασχίζουν μεγάλες λεωφόρους.
Το μετρό, που σημειωτέον δεν διαθέτει οδηγό, με μεταφέρει σε χρόνο-ρεκόρ στο κέντρο. Η ίδια εικόνα: τίποτα αγχωτικό γύρω σου. Υπέροχα διατηρημένα κτίρια διαφορετικών στιλ αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αυτά σε στιλ ροκοκό στο Frederiksstaden, που έρχονται σε αντίθεση με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική κατά μήκος της προκυμαίας, στο μέσο της πόλης. Άλλωστε το σύγχρονο design έχει ισχυρότατες ρίζες στις σκανδιναβικές χώρες, και ιδιαίτερα στη Δανία με τα υπέροχα μουσεία της. Άλλος ένας λόγος για να επισκεφτείς τη μικρή, πανέμορφη, πράσινη δανική πρωτεύουσα.

Μια πόλη σε δύο νησιά
Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα «παράλια» της Κοπεγχάγης που «μπαίνουν» μέσα στην πόλη με τα κανάλια Holmen στο νησί Ζέλαντ και Christianshavn στο νησί του Άμαερ. Διευκρινίζω ότι η πόλη είναι χτισμένη επάνω στα δύο νησιά. Τα παραδοσιακά εστιατόρια κατά μήκος του παλιού λιμανιού με φόντο τα κατάρτια των πλεούμενων είναι εξαιρετικά. Τα πιάτα τους ως επί το πλείστον αποτελούνται από ψαρικά. Σολομός, ρέγγες, μπακαλιάρος, ψάρια νοστιμότατα και υπέροχα μαγειρεμένα. Μην παραλείψεις τις παραδοσιακές μπιραρίες στο κέντρο της πόλης, καθώς και μια βόλτα στους κήπους του Τίβολι. Και μόλις τελειώσεις με τα αξιοθέατα και τα μαγαζιά (από πάμφθηνα μέχρι τα πιο ακριβά του κόσμου, η επιλογή είναι δική σου), η πτήση για τη διπλανή Σουηδία και τη Στοκχόλμη είναι μόλις μισή ωρίτσα...
Το ταξίδι συνεχίζεται... Άλλος πλανήτης η σκανδιναβική χερσόνησος.
via