Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Ποπ κορν: Πιο υγιεινό από τα φρούτα και τα λαχανικά;

Ποπ κορν: Πιο υγιεινό από τα φρούτα και τα λαχανικά;
Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαταστήσει τη... φήμη του ποπ κορν και να το αφαιρέσει από τη λίστα με τις ανθυγιεινές τροφές. Σύμφωνα μάλιστα με τα πορίσματά της, το συγκεκριμένο σνακ αν το φτιάξετε στο σπίτι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και φυτικών ινών.

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να τσιμπολογά ποπ κορν κατά τη διάρκεια της ταινίας, μη νιώσετε τύψεις. Αντίθετα με άλλα σνακ, το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εχθρό της σιλουέτας σας, αλλά σύμμαχο καλής υγείας, επειδή περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) από διάφορα φρούτα και λαχανικά.
Το παραπάνω, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, έχει επιστημονική εξήγηση. Ο δρ. Τζo Βίνσον, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Σκράντον στην Πενσιλβάνια, ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν 90% νερό με αποτέλεσμα οι πολυφαινόλες να αραιώνονται, ενώ το σνακ από καλαμπόκι περιέχει μόνο 4% νερό και έτσι η συγκέντρωση των εν λόγω ευεργετικών αντιοξειδωτικών είναι πολύ μεγαλύτερη.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φλούδα του ποπ κορν, την οποία συνήθως απεχθανόμαστε διότι κολλάει στα δόντια, στην ουσία αποτελεί το πιο υγιεινό μέρος, καθώς συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό πολυφαινολών και φυτικών ινών. Ενδεικτικά, μία μερίδα ποπ κορν περιέχει κατά μέσο όρο 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μίας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μίας μερίδας φρούτων.
«Το ποπ κορν συνιστά ιδανικό σνακ, καθώς είναι το μόνο που περιέχει 100% ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής αλέσεως. Όλα τα άλλα είναι επεξεργασμένα και αραιωμένα με άλλα συστατικά. Ακόμα και στα λεγόμενα πλήρη δημητριακά, αυτό ισχύει μόνο για το 51% του βάρους τους. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μόλις τη μισή αναγκαία ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως καθημερινά και έτσι το σνακ από καλαμπόκι μπορεί να συμπληρώσει την ποσότητα που λείπει και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ. Βίνσον.
Ο ίδιος ανέφερε πως είναι προτιμότερο το σπιτικό ποπ κορν, το οποίο δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες αλατιού, ούτε αμφίβολης ποιότητας βούτυρο ή λάδι. Τέλος τόνισε πως σε καμία περίπτωση το εν λόγω σνακ δεν αποτελεί υποκατάστατο των φρούτων και των λαχανικών, τα οποία είναι απαραίτητο να τα εντάσσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, που δεν τις συναντάμε στο ποπ κορν.
via