Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Επικίνδυνο το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη!

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη το αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την διάρκεια που το παιδί θηλάζει.
Ακόμη μας ενημερώνει τι κακό κάνει το αλκοόλ στο έμβρυο αλλά και τι σωματικές και ψυχικές βλάβες μπορεί να του προκαλέσει...
 
Προσοχή!
 
Ακόμα και ένα ποτηράκι την ημέρα είναι πολύ επικίνδυνο για το παιδί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και κατά την περίοδο που το παιδί θηλάζει.
Όλες οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι τελικά δεν υπάρχει ασφαλής επιτρεπόμενη ποσότητα οινοπνεύματος που θα μπορούσε να πιει η έγκυος γυναίκα.
 
Το ποτηράκι που πίνει η έγκυος περνάει πολύ εύκολα στον πλακούντα και από εκεί στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπου και δημιουργούνται τα όργανα του μικρού μωρού (εγκέφαλος, καρδιά, πνεύμονες, συκώτι κλπ) μπορεί να προκληθούν σοβαρές ζημιές.
 
Τι κακό κάνει το αλκοόλ στο έμβρυο;
 
Το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τα νεύρα και τα κύτταρα του εγκεφάλου αλλά και άλλων οργάνων και γενικά να εμποδίσει την ανταλλαγή χρήσιμων ουσιών μεταξύ μητέρας και εμβρύου. Όπως φαίνεται μπορεί να προκληθούν σωματικές αλλά ψυχικές βλάβες.
 
Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά μητέρων που έπιναν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπέφεραν από νευρικότητα, μελαγχολία και πόνο στο σώμα.
 
Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του εμβρύου, μπορεί να προκαλέσει:
 
1. Κίνδυνο αποβολής.
 
2. Γέννηση μωρού με χαμηλό βάρος.
 
3. Υπερκινητικότητα του παιδιού καθώς μεγαλώνει.
 
4. Εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο.
 
Συμπέρασμα...
 
Το αλκοόλ είναι τοξικό για το μωρό. Προκαλεί σωματικές και ψυχικές εκ γενετής ανωμαλίες.
Η έγκυος καλύτερα να αποφεύγει πλήρως τα αλκοολούχα ποτά διότι δεν υπάρχει όριο ποσότητας αλκοόλ που να θεωρείται ασφαλές για το έμβρυο.
 
Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγετε το αλκοόλ και κατά την διάρκεια του θηλασμού.