Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αίµα στα κόπρανα

woman-pain-stomach-386
Παρατηρήσατε αίµα κατά την κένωση; Πιθανότατα να οφείλεται σε µια απλή αιτία, µπορεί όµως να κρύβει και κάποιο σοβαρότερο νόσηµα.


H συχνότερη και αθωότερη αιτία εµφάνισης αίµατος κατά την κένωση είναι η αιµορροειδοπάθεια. Σε αυτή την περίπτωση το αίµα είναι συνήθως ζωηρό κόκκινο, εµφανίζεται είτε προς την αρχή είτε προς το τέλος της κένωσης και µπορεί να παρουσιαστεί ή σε σταγόνες στην τουαλέτα ή στο χαρτί. Τα κόπρανα είναι είτε καθαρά είτε επαλείφονται επιφανειακά από µια ποσότητα αίµατος και ενδεχοµένως να υπάρχουν και συµπτώµατα όπως πόνος, καύσος, αίσθηµα δυσφορίας ή προεξοχής στην πρωκτική περιοχή.

Άλλες πιθανές αιτίες
Εκκολπώµατα: Είναι µια καλοήθης κατάσταση που συνηθίζεται στα πιο ηλικιωµένα άτοµα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα και µπορεί να προκαλέσουν είτε µικρή είτε µεγάλη αιµορραγία. Αν κάνουν φλεγµονή, µπορεί να προκαλέσουν πόνο και πρήξιµο στην κοιλιά.

Πολύποδες: Πρόκειται για µάζες που αναπτύσσονται στην εσωτερική βλεννώδη επιφάνεια του εντέρου, οι οποίες µπορεί να αιµορραγούν είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Οι πολύποδες έχουν κάποια βαρύτητα, γιατί αν παραµείνουν χρόνια µπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κακόηθες νεόπλασµα: Είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και συνήθως δεν προκαλεί µεγάλη αιµορραγία. Στην περίπτωση αυτή αλλά και στους πολύποδες το αίµα είναι ανακατεµένο µε τα κόπρανα.

Φλεγµονώδη νοσήµατα του παχέος εντέρου:
Αιµορραγία προκαλεί κυρίως η ελκώδης κολίτιδα και σε αρκετά µικρότερο βαθµό η νόσος του Crohn. Τα νοσήµατα αυτά, ανάλογα µε τη βαρύτητά τους, µπορεί να προκαλούν και άλλα συµπτώµατα, όπως διάρροια, καταβολή, πυρετό και απώλεια βάρους.

Επισκεφτείτε τον γιατρό

Καλό είναι αν παρατηρήσετε αίµα στα κόπρανά σας να συµβουλευτείτε ειδικό, ανεξάρτητα από την ηλικία και το οικογενειακό σας ιστορικό. Στα άτοµα άνω των 45 ετών η κατάσταση είναι απαραίτητο να ελέγχεται από ειδικό. Επίσης, επειδή οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εµφανίζουν συµπτώµατα από την αρχή, τα άτοµα άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται προληπτικά σε κολονοσκόπηση.

Info
Άλλες σπανιότερες καταστάσεις που µπορεί να ευθύνονται για την εµφάνιση αίµατος στα κόπρανα είναι κάποιες ειδικές µικροβιακές λοιµώξεις, επιπλοκές στο έντερο έπειτα από λήψη συγκεκριµένων αντιφλεγµονωδών ή αντιβιοτικών, αγγειοδυσπλασίες κ.ά.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Καραγιάννη, δ/ντη Γαστρεντερολογικού Τµήµατος στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκοµείο, Προέδρου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας
via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου