Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης

Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε την Τρίτη (05.06) ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης.
Φτωχότερος είναι από σήμερα ο καλλιτεχνικός χώρος, μετά την είδηση του θανάτου του Αθηνόδωρου Προύσαλη.
Ο 86χρονος ηθοποιός νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Αττικό Θεραπευτήριο, αλλά το μεσημέρι της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή.


  Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1952, πρωτοεμφανίζεται στην ταινία Το Στραβόξυλο.
Ηθοποιός της σκηνής, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους και πολλές φορές είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει σημαντικούς δεύτερους ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

  Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του περιέχονται στις ταινίες: Της Νύχτας τα Καμώματα (1957), Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης (1963), Ένα Έξυπνο Έξυπνο Μούτρο (1965), Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια (1965), Πατέρα Κάτσε Φρόνιμα (1967), Μια Ιταλίδα Απ' την Κυψέλη (1968) , Ο τρελλάρας (1963) κ.ο.κ.
Αξέχαστη έχει μείνει η συμμετοχή του στην ταινία "Μια ιταλίδα από την Κυψέλη".
Αξιοσημείωτη ήταν και η τηλεοπτική καριέρα του καθώς είχε ρόλους στα: Εγκλήματα, Οι αταίριαστοι, Για μια γυναίκα κι ένα αυτοκίνητο, Δύο Ξένοι (Έκτακτη Συμμετοχή), Εντιμότατοι Κερατάδες (Ο Μαθουσάλας κερατάς), Επτά Θανάσιμες Πεθερές (Η τιμωρός πεθερά), Το Κόκκινο Δωμάτιο, Γενιά των 592 ευρώ, Παππουδες εν δρασει...Παναγής.
Σίγουρα ένας από τους ρόλους που τον αγαπήσαμε ιδιαίτερα ήταν αυτός του Κυρ Αριστείδη στα Εγκλήματα.
via