Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Αυθεντική συνταγή για στρούντελ με μήλο από την Αλσατία

Η Γαλλία έχει πολλές ομορφιές. Μία από αυτές είναι και η παραμυθένια επαρχία της Αλσατίας, κοντά στα σύνορα με Γερμανία. Εκεί οι άνθρωποι το τιμάνε το γλυκό και ιδιαίτερα αυτό το γλυκό που το mamapeinao.gr μας προτείνει σήμερα.

Υλικά

Για τη ζύμη στρούντελ:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
125ml. χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
6 κόκκινα μήλα, κατά προτίμηση από τις ποικιλίες Roter Boskoop ή Jonathan
100 γρ. σταφίδες
1 κ.γλ. κανέλα
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα λευκά χωρίς τη φλούδα, ψιλοκομμένα
50 γρ. ψίχα ψωμιού
50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη στρούντελ:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αυγό. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι. Προσθέτουμε στο αλεύρι σιγά σιγά το μείγμα με το αυγό, ανακατεύοντας συνέχεια και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ομοιόμορφα η ζύμη μας. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη σε μια λεκανίτσα και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.
Για τη γέμιση:
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, απομακρύνουμε τον πυρήνα και τεμαχίζουμε τα μήλα σε κυβάκια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τεμαχισμένα μήλα, την κανέλα, την αμιγδαλόψιχα, την ζάχαρη, τις σταφίδες και το βούτυρο σε κυβάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη να πάρουν την θερμοκρασία δωματίου.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη μας σε σχήμα τετράγωνο. Προσέχουμε να την ανοίξουμε αρκετά λεπτή. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι τη γεμισή μας αφήνοντας 3 εκατοστά περιθώριο στις άκρες. Διπλώνουμε τις 2 πλευρές δεξιά και αριστερά προς το κέντρο και τυλίγουμε το στρούντελ σε πλατύ ρολό.
Το τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με πινελάκι το φύλλο χρησιμοποιώντας κρόκο αυγού και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σεβίρουμε ζεστό ή κρύο.
VIA