Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιστορίες παιδικής ευτυχίας

Η άποψη που έχει μια κοινωνία για την τροφή, καθορίζει τη συμπεριφορά της προς αυτήν και έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στην υγεία των ατόμων που την αποτελούν αλλά και στην ικανότητά τους να αναπτύξουν ανώτερο πολιτισμό ή πιο σημαντικά στη δυνατότητα επιβίωσής τους ως είδος. Η αυγή του 20ού αιώνα έγινε μάρτυρα γεγονότων μοναδικών και μνημειωδών όσον αφορά την αλλαγή στο νοοτροπία των ανθρώπων απέναντι στη διατροφή τους, στο σώμα τους, την ψυχική τους ανάπτυξη.


Ενώ 10.000 χρόνια πριν η μέση κοινωνία είχε μόνο 25 με 30 μέλη και υπήρχαν 100.000 με 300.000 τέτοιες κοινωνίες, στον 20ό αιώνα υπάρχουν λιγότερες από 200 κοινωνίες με μέσο πληθυσμό 25 με 30 εκατομμύρια, αλλάζοντας δραστικά τα κοινωνικά δυναμικά. Στην εποχή του 21ου αιώνα οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει δραματικά. Είναι πλέον κλινικά αποδεδειγμένο ότι διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά και οι έφηβοι, θα καθορίσουν την ποιότητα της υγείας τους για όλη τους ζωή.
Γονείς: αποφύγετε την εργασιομανία και απομυθοποιήστε το χρήμα.
Η κατευθυνόμενη καταναλωτική κοινωνία με τις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις της, έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες σήμερα.
Πολλά παιδιά ζουν σε οικογένειες όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς εργάζονται τα βράδια, τις νύκτες, τα σαββατοκύριακα, τις αργίες.
Τα ωράρια εργασίας των γονιών επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή, τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και γενικά την ευτυχία τους.
Είναι πολλές πλέον οι οικογένειες στις οποίες οι πολλές υποχρεώσεις αναγκάζουν τους γονείς (στην ουσία να επιλέγουν) να κάνουν μια ή περισσότερες δουλειές και να αφιερώνουν τις περισσότερες ώρες τους στην επαγγελματική τους ενασχόληση.
Οι συνέπειες είναι σοβαρές αλλά και διαρκούν μακροπρόθεσμα. Τα παιδιά που στερούνται την οικογενειακή-γονεϊκή επαφή επηρεάζονται για όλη τους τη ζωή.
Γονείς: αδράξτε την ευκαιρία και καθίστε μαζί με τα παιδιά στο τραπέζι
Τα παιδιά τα οποία τρώνε μαζί με τους γονείς τους κατά τις ώρες των γευμάτων έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Παίρνουν πρόγευμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη, (Όταν οι γονείς απουσίαζαν, δεν έπαιρνα πρωινό ή έτρωγαν «κάτι» από έξω).
Καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που κατά τις ώρες των γευμάτων είναι μόνοι τους χωρίς τους γονείς τους.
Γονείς: έχετε τεράστια επιρροή στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας
Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται από την παιδική και εφηβική ηλικία μια σωστή διαπαιδαγώγηση για τα θέματα διατροφής.
Οι γονείς κατά τη σύναξη της οικογένειας για μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, έχετε την πολύτιμη ευκαιρία για να προσφέρετε στα παιδιά σας συνήθειες υγιεινής διατροφής αλλά και επικοινωνία και στήριξη μεταξύ των μελών.
Επιδιώξτε όσο το δυνατό συχνότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Θα μάθετε πολλά για τη ζωή των παιδιών σας, θα μπορέσετε να τα συμβουλεύσετε και ταυτόχρονα να συσφίξετε τους οικογενειακούς δεσμούς.
Γονείς: επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητές σας
Κλινικές μελέτες που έγιναν σε χιλιάδες παιδιά και εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία δείχνουν ότι η απουσία οικογενειακού «τραπεζιού» έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις:
Δυσκολίες των παιδιών (αδυναμίες συγκέντρωσης, επιθετικότητα προς τους συνομηλίκους τους).
Δυσλειτουργίες της οικογένειας (συναισθηματικές δυσλειτουργίες, αδυναμία επίλυσης συναισθημάτων).
Καταθλιπτικά συμπτώματα στους γονείς
Αναποτελεσματικότητα των γονιών
Η εργασία κατά τις ώρες που δυσκολεύουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, δηλαδή η δουλειά το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα, συσχετίζονται με χειρότερη ψυχική υγεία των γονιών και περισσότερες συναισθηματικές δυσκολίες στα παιδιά.
Όταν ήταν παρούσες οι μητέρες που εργάζονται με μη κανονικό ωράριο, υπήρχε επίσης χειρότερη λειτουργικότητα της οικογένειας, περισσότερη επιθετικότητα, αναποτελεσματικότητα, καταπόνηση και στενοχώρια των γονιών.
Η εργασία τα βράδια, τις νύχτες, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, καθιστούν την οικογενειακή ζωή δυσκολότερη. Παρουσιάζονται αδυναμίες στη διατήρηση των απαραίτητων τυπικοτήτων, λειτουργιών και δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία και διατήρηση στενών σχέσεων στα μέλη της οικογένειας.
www.childit.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου