Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελισσόχορτο: Μοναδική γεύση και άρωμα

Κάτι ξέρουν οι... μέλισσες που προτιμούν το μελισσόχορτο, αφού δεν τέρπει μόνο τις αισθήσεις με τη λεμονάτη αύρα του, αλλά φρεσκάρει τη διάθεση και καλμάρει το στρες!
Αρκεί ένα γλαστράκι του φυτού με τα βαθυπράσινα φύλλα - που διατηρείται φρέσκο όλο σχεδόν το χρόνο και ζει χρόνια - για να απλωθεί το ντελικάτο άρωμα του μελισσόχορτου στη βεράντα ή την κουζίνα μας. Αφήστε που δίνει μοναδική γεύση και άρωμα σε σαλάτες, λευκό ξίδι, ψητά πουλερικά, κρέατα ή ψάρια, αλλά και σε αναψυκτικά, παγωτά, γλυκά, λικέρ!

Ένας θησαυρός στο μπαλκόνι
Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι ιαματικές του ιδιότητες, ιδίως ως καταπλάσματος, για τα τσιμπήματα των εντόμων.
Το 17ο αιώνα οι βοτανολόγοι το θεωρούσαν "διαμάντι" για τον εγκέφαλο, τη μνήμη και δραστικό κατά της μελαγχολίας. Θέλετε κι άλλες λεπτομέρειες; ??? Τα ιαματικά συστατικά του είναι πολλά: πολυφαινόλες,φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο, σιτρονέλα, τανίνη, γλυκάνη... Πολλοί μάλιστα το αποκαλούν "κιτροβάλσαμο", κι αυτό γιατί μυρίζει σαν αρωματικό λεμόνι και είναι βάλσαμο για τον οργανισμό!
Διεγερτικό σώματος και νου: δίνει χαρά, ξεθολώνει το μυαλό, διώχνει την ατονία, τονώνει συκώτι, σπλήνα, χολή, καρδιά, συμβάλλει στη μακροζωία!
Παράλληλα, είναι χωνευτικό κι ακόμη τονώνει τη μήτρα, δρα κατά της δυσμηνόρροιας και της αναιμίας. Επίσης, ως εφιδρωτικό και αντιπυρετικό θεωρείται πολύτιμο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.
Ο συνδυασμός αιθέριου ελαίου μελισσόχορτου και λεμονιού ισορροπεί τη λειτουργία του θυρεοειδή, Όμως μην προχωρήσετε σε... αλχημείες, αν δεν ρωτήσετε πρώτα το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας.
Δοκιμάστε το τσάι των "έξι"
Το μελισσόχορτο παντρεύεται τέλεια με αρκετά βότανα και δίνει μοναδικό τσάι. Το τσάι των "έξι" βοτάνων μάλιστα είναι εκπληκτικό και προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε:
Μέσα σε ένα λίτρο καυτό μεταλλικό νερό ρίχνουμε ένα φλιτζάνι μίγμα από: ? μελισσόχορτο ? μαντζουράνα ? πασιφλόρα (ή αλλιώς ρολογιά) ? χαμομήλι ? τίλιο ? υπέρικο (βαλσαμόχορτο).
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το σουρώνουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Πίνουμε καθημερινά από 1 φλ. τσαγιού μεσημέρι-βράδυ μετά το φαγητό, ώσπου να πάψουν: ζαλάδες, αϋπνίες και να μειωθούν φοβίες και κατάθλιψη.
Ιδέα!
Μουλιάζετε φρέσκα φύλλα σε άσπρο κρασί, τα βάζετε σε γάζα ως κατάπλασμα για επώδυνα πρηξίματα από τσιμπήματα εντόμων ή αρθριτικά.
Ετοιμάστε ένα χαλαρωτικό... spa στο σπίτι, ρίχνοντας στην μπανιέρα σας 2-3 κούπες δυνατό έγχυμα ή μια χούφτα ξερά φύλλα.
Τρίβετε δόντια και ούλα με φρέσκα φύλλα μελισσόχορτου. Είναι ό,τι πρέπει για πονόδοντο, ουλίτιδα και δροσερή αναπνοή.
Ετοιμάστε έγχυμα φύλλων και ανθέων με μέλι και ροδόνερο: τονώνει, ηρεμεί, καταπολεμά φοβίες, ζαλάδες, ναυτία, πονοκέφαλο, αλλά και ταχυκαρδία.
www.ethnos.gr

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου