Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι διασημότερες πόλεις- φαντάσματα της Ευρώπης




Tyneham, Ντόρσετ, Ηνωμένο Βασίλειο
Εγκαταλειμμένες πόλεις υπάρχουν σε όλον τον κόσμο, μερικές από αυτές όμως είναι εξαιρετικά διάσημες λόγω του παρελθόντος τους. Ακολουθούν οι ιστορίες από τις σημαντικότερες και πιο τουριστικές πόλεις-φαντάσματα της Ευρώπης.


Πομπηία, Ιταλία



Είναι μάλλον η γνωστότερη πόλη- φάντασμα του κόσμου, αφού όλοι γνωρίζουν την ιστορία της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης που αποτεφρώθηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Το μέρος όπου έχασαν τη ζωή τους 20 χιλιάδες άνθρωποι τόσα χρόνια πριν, είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή Ιταλικά αξιοθέατα και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στην Πομπηία είναι με τρένο από Νάπολη ή από Σορέντο. Το εισιτήριο κοστίζει 1.80€ και 3.20€ αντίστοιχα, η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 με 40 λεπτά και ο σταθμός τρένου απέχει από την πόλη περίπου 50 λεπτά. Ο χώρος είναι ανοιχτός από 08:30 μέχρι 19:30, το εισιτήριο μόνο για Πομπηία κοστίζει 11€, ενώ 20€ έχει το εισιτήριο και για τους 5 αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Herculaneum.



Pripyat, Ουκρανία



Οι παλαιότεροι από εμάς θυμόμαστε ακόμα τον τρόμο που προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Τσερνομπίλ. Η απελευθέρωση περίπου εννέα τόνων ραδιενεργού υλικού στις 26 Απριλίου 1986 σκότωσε πάνω από 50 ανθρώπους μολύνοντας την ατμόσφαιρα της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Πολωνίας και της Λευκορωσίας. Μόλις 3χλμ. από το Τσερνομπίλ βρίσκεται η πόλη Pripyat, η οποία εκκενώθηκε αμέσως μετά το ατύχημα. Όσο και να ακούγεται παράξενο, το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Πολλά τουριστικά πρακτορεία του Κιέβου διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στο εργοστάσιο και την πόλη Pripyat, και εγγυούνται μάλιστα στους πελάτες τους μία ανατριχιαστική εμπειρία.
Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στο Τσερνομπίλ και τα πέριξ του είναι από το Κίεβο (περίπου 70χλμ.). Μία ημερήσια εκδρομή κοστίζει από 70€ μέχρι 200€.



Imber, Wiltshire, Ηνωμένο Βασίλειο



Η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε ποτέ από τους αρχαίους Βρετανούς είναι πια πόλη- φάντασμα και για άλλη μια φορά ο Βρετανικός στρατός βρίσκεται πίσω από την ερήμωση μιας πόλης. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ο στρατός κατάσχεσε ολόκληρη την πόλη, αυτή τη φορά για να ασκηθούν οι στρατιώτες σε συνθήκες μάχης σε αστικό περιβάλλον πριν την απόβαση της Νορμανδίας. Μετά το πέρας του πολέμου ο στρατός είχε υποσχεθεί ότι θα επέστρεφε την πόλη στους 150 κατοίκους, αφού πρώτα είχαν επιδιορθώσει όλες τις ζημιές. Τελευταία στιγμή όμως, άλλαξαν γνώμη και το 1961 ο στρατός κέρδισε τη δίκη και η πόλη έμεινε για πάντα ακατοίκητη. Πέραν της εκκλησίας δεν έχουν μείνει και πολλά πράγματα άθικτα στο Imber που θεωρείται ένα πελώριο μουσείο.




Η πόλη είναι ανοιχτή στο κοινό συνολικά για 50 ημέρες το χρόνο: Πάσχα, Χριστούγεννα και όλο τον Αύγουστο. Πολύ κοντά βρίσκεται το Salisbury Plain που είναι γνωστό για το Στόουχεντζ, οπότε μπορείτε να κανονίσετε ένα ταξίδι για να επισκεφθείτε και τις δύο αυτές τοποθεσίες.



Balestrino, Ιταλία



Η πόλη αυτή είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση διότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς οποιουδήποτε είδους σχετικές πληροφορίες. Τα αρχεία της ξεκινούν από τον 11ο αιώνα, όταν η πόλη άνηκε στο αβαείο του San Pietro dei Monti. Στα τέλη του 19ου αιώνα στην περιοχή έγιναν μία σειρά από ισχυρούς σεισμούς που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έδιωξαν πολλούς από τους κατοίκους. Η τελική εκκένωση όμως, πραγματοποιήθηκε το 1953, όταν και οι 400 κάτοικοι της πόλης την εγκατέλειψαν για άγνωστους λόγους.
Ο ευκολότερος τρόπος να πάτε εκεί είναι από Γένοβα. Έχετε υπ’ όψη σας πάντως, ότι για να γυρίσετε ολόκληρη την περιοχή θα χρειαστείτε αυτοκίνητο.



Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία





Η πόλη αυτή, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του Svaldbard, κάποτε άνηκε στη Νορβηγία όμως, πωλήθηκε στην Ρωσία. Υπήρξε μια ρώσικη κοινότητα που βασιζόταν οικονομικά στα ορυχεία μέχρι το 1998 που εγκαταλείφθηκε και από τους Ρώσους κατοίκους της. Αυτή τη στιγμή πολλά από τα κτίρια της ανακαινίζονται, διότι η ρωσική κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και πάλι την πόλη, αυτή τη φορά για τουριστικούς σκοπούς.
Ο ευκολότερος τρόπος να βρεθεί κανείς εκεί είναι μέσω Longyearbyen, της πρωτεύουσας του Svalbard η οποία απέχει 50χλμ. Πρόσβαση υπάρχει μέσω βάρκας ή snowmobile όλο το χρόνο. Στο μέρος παρέχονται και τουρς στα αγγλικά.



Tyneham, Ντόρσετ, Ηνωμένο Βασίλειο



Η γη στην οποία είναι χτισμένη η πόλη κατασχέθηκε από τον Αγγλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή πεδίου βολής στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.
Βρίσκεται κοντά στο Lulworth, 15χλμ. περίπου από το Ντόρτσεστερ και πρόσβαση θα έχετε μόνο όταν είναι ανοιχτό προς το κοινό από το Lulworth Military Range στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει. Μπορείτε να το προσεγγίσετε με τα πόδια μέσω του South West Coast Path. Όταν βρεθείτε εκεί θα σας συνιστούσαμε να μην απομακρύνεστε πολύ από τα μονοπάτια και να ακολουθείτε αυστηρά τις πινακίδες. Στην περιοχή υπάρχουν τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.



Oradour-sur-Glane, Γαλλία



Ήταν μία μεγάλη γαλλική πόλη μέχρι τις 10 Ιουνίου του 1944 όταν και καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν λόχο των SS. Όλοι οι άντρες οδηγήθηκαν σε έναν αχυρώνα και πυροβολήθηκαν στα πόδια ώστε να μη μπορούν να περπατήσουν. Στη συνέχεια οι Ναζί έβαλαν φωτιά στον αχυρώνα. Ύστερα ήταν η σειρά των γυναικόπαιδων που κλειδώθηκαν στην εκκλησία και κάηκαν ζωντανοί. Συνολικά 190 άντρες, 247 γυναίκες και 205 παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη την ημέρα. Μετά το τέλος του πολέμου χτίστηκε εκεί κοντά ένα χωριό και τα ερείπια της Oradour-sur-Glane διατηρήθηκαν ως είχαν για να θυμίζουν για πάντα το χαμό όλων αυτών των ανθρώπων.
Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε στη πόλη είναι να νοικιάστε ένα αμάξι από την πολύ κοντινή πόλη Limoges και να οδηγήσετε μέχρι εκεί.







Craco, Ιταλία



Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται στη περιοχή Basilicata της κοινότητας Matera στην Ιταλία. Χτίστηκε σε αυτό το μέρος κατά βάση για λόγους ασφάλειας, όμως λόγω του άγονου εδάφους του οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν από τα τέλη του 19ου αιώνα. Την περίοδο μεταξύ 1892 με 1922 η πόλη χτυπήθηκε από πολλούς και δυνατούς σεισμούς και κατολισθήσεις. Έτσι, το 1963 και οι λίγοι κάτοικοι που είχαν μείνει το εγκατέλειψαν επίσης. Σήμερα η πόλη είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον υπόδειγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.
Τα πιο κοντινά αεροδρόμια βρίσκονται στο Μπάρι (120χλμ.) και στη Νάπολη (250χλμ.). Από εκεί μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε μέχρι το Craco ή να πάρετε το τρένο.
Photos: credit visualphotos.com
www.thea.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου