Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γονιμότητα, εγκυμοσύνη, θηλασμός: η σωστή διατροφή για κάθε περίοδο

Η αλήθεια είναι πως σχεδόν σε όλη μας την ζωή το θέμα της διατροφή μας απασχολεί ανελλιπώς.  Όσα λάθη και αν κάνουμε όμως, αυτό είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον εαυτό μας. Τι γίνεται όμως, όταν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία απόκτησης παιδιού, περιμένουμε παιδί ή θηλάζουμε;

Εκεί είναι σαφές πως τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, γνώση και πρόληψη.




Διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη
• Το λίπος και οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας αλλά και το νευρικό σύστημα. Βέβαια «στόχος» είναι οι άπαχες πηγές πρωτεϊνών και τα υγιή λιπαρά  για τον έλεγχο του βάρους.
• Αποχή από το αλκοόλ. Κανένα ποσοστό δεν είναι ασφαλές για το μωρό.
• Μειώστε την καφεΐνη, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε βάλτε όριο στον εαυτό σας να μην υπερβαίνετε τον ένα καφέ την ημέρα.
• Τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα αντί για λίγότερα και μεγάλα. Αυτό θα βοηθήσει και στο να προλάβετε αλλά και να μειώσετε την πρωινή ναυτία και τις  καούρες.
• Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που ενδέχεται να είναι επιβλαβή για έγκυες γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν τα μαλακά τυριά, σούσι, ελαφρώς ψημένο κρέας, νωπά λάχανικά, και τα ψάρια όπως ο τόνος που ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
Διατροφή για γυναίκες που θηλάζουν
• Κρατήστε την θερμιδική κατανάλωση λίγο πιο ψηλά για να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει μια σταθερή προμήθεια γάλακτος.
• Δώστε έμφαση σε άπαχες πηγές πρωτεϊνών και ασβεστίου, δεδομένου ότι έχουν υψηλότερο δείκτη «ζήτησης» κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.
• συνεχίστε τα συμπληρώματα βιταμινών που παίρνατε και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία και εξακολουθούν να είναι χρήσιμα εκτός από την περίπτωση που ο γιατρός σας συμβουλεύσει να τα διακόψετε.
• Ακριβώς όπως με τις κατευθυντήριες γραμμές της εγκυμοσύνης, απέχετε από το αλκοόλ, το κάπνισμα και τη μείωση πρόσληψης καφεΐνης.
• σε περίπτωση που το μωρό σας αναπτύξει μια αλλεργική αντίδραση, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την διατροφή σας. Οι πιο συνηθισμένες αλλεργιογόνες τροφές  περιλαμβάνουν το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το σιτάρι, τα ψάρια, και τα εσπεριδοειδή. Για την περίπτωση αλλεργίας στο γάλα της αγελάδας, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο μέσω άλλων τροφίμων με υψηλό ποσοστό ασβεστίου, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, ή οι σαρδέλες.
Διατροφή για την ενίσχυση της γονιμότητας
• Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και την νικοτίνη
• Τρώτε βιολογικά τρόφιμα, προκειμένου να περιορίσετε τους ρύπους και τα φυτοφάρμακα που ενδέχεται να επηρεάζουν τη γονιμότητα.
• Πάρτε συμπληρώματα βιταμινών. Τα πιο σημαντικά συμπληρώματα για τη γονιμότητα είναι το φολικό οξύ, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C.
• Μην παραβλέπετε και την διατροφή του συντρόφου σας. Περίπου το 40% των περιπτώσεων ζευγαριών με προβλήματα γονιμότητας τα αίτια ανήκουν στους άνδρες. Ενθαρρύνετε λοιπόν και τον σύντροφό σας να εντάξει στο διατροφικό του πρόγραμμα και συμπληρώματα βιταμινών όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
 http://www.myself.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου