Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mη κερδοσκοπικό σωματείo «Αρωγή»

Βοηθάνε 650 οικογένειες να επιβιώσουν.

Πρωί Τετάρτης και σε μία από τις μεγάλες αίθουσες του Σταθμού διημέρευσης για άπορα παιδιά με ειδικές ανάγκες του φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού σωματείου «Αρωγή», η Γιάννα Δημογιάννη, 44, η Βίκυ Έλιοτ, 72, και η Καλλιόπη Παγκουλάκη, 58, παίζουν με μία μικρή ομάδα παιδιών και τα γέλια των πιτσιρικάδων αντηχούν σ’ ολόκληρο το κτίριο. «Μπορεί αυτά τα παιδιά να μην μπορούν πάντα να εκφραστούν με λόγια, η αγάπη όμως που μας δίνουν είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο που μπορούν να μας κάνουν» εξηγεί συγκινημένη η Γιάννα Δημογιάννη, Διευθύντρια του Σταθμού. «Τις αγκαλιές που έχουμε πάρει από αυτά τα παιδιά δεν τις έχουμε πάρει ούτε από τα δικά μας» ....
συμπληρώνει η Βίκυ Έλιοτ, η οποία είναι πρόεδρος της «Αρωγής». «Το 1995 ξεκινήσαμε με τον άνδρα μου, Αντώνη, τον Κώστα και τη Μαριάννα Μαθιού μια μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση ενός ονείρου ζωής. Αποφασίσαμε, αντί να δίνουμε χρήματα από εδώ και από εκεί, να ξεκινήσουμε ένα σωματείο ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που είχαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Αυτό για να γίνει έπρεπε να βρούμε ένα ζωντανό υλικό, εθελοντές. Οργανώσαμε, λοιπόν, μία ομάδα εθελοντριών και ξεκινήσαμε τη μάχη μας ώστε να βοηθήσουμε φτωχές οικογένειες καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες. Αρχικά ήμασταν 20 μέλη» εξηγεί η κυρία Έλιοτ. «Οι περισσότερες εθελόντριες έχουν την δική τους οικογένεια αλλά έρχονται στην ‘Αρωγή’ για να προσφέρουν καλό στην κοινωνία, ενώ κάποιοι άλλοι έρχονται τυχαία, χωρίς λόγο, ταράζονται με όλο αυτό που βλέπουν να συμβαίνει και μένουν να παλέψουν μαζί μας. Υπάρχει φυσικά και η μερίδα των ανθρώπων που λακίζουν και φεύγουν. Σημασία δεν έχει για ποιο λόγο ξεκινάς την εθελοντική εργασία, αλλά για ποιο λόγο συνεχίζεις» εξηγεί η Καλλιόπη Παγκουλάκη, η οποία είναι μία από τις παλαιότερες εθελόντριες της «Αρωγής» που παρότι έχει πολλαπλή δράση, κυριότερη μέριμνά της είναι η φροντίδα οικογενειών που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.
«Εμείς, οι εθελόντριες, πλησιάζουμε τις οικογένειες, ερευνούμε το περιβάλλον και αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες που έχει μια οικογένεια. Πληρώνουμε λογαριασμούς, κάνουμε τα ψώνια τους, μιλάμε με τους γιατρούς. Έχουμε υιοθετήσει αυτές τις οικογένειες! Όπως φροντίζουμε τη δική μας οικογένεια, έτσι φροντίζουμε κι αυτή» λέει στο People η κυρία Παγκουλάκη, ενώ η πρόεδρος παραδέχεται πως κάποιες φορές η «Αρωγή» έχει πέσει θύμα εξαπάτησης: «Στην αρχή στην επιλογή των οικογενειών έγιναν αρκετά λάθη. Τώρα πια, όμως, από την πείρα μας -έχουμε πάθει κι έχουμε μάθει- διεξάγουμε μία μικρή έρευνα πριν αναλάβουμε την κάθε οικογένεια. Ακόμη και τα λάθη, όμως, δεν μας πτοούν. Έχουμε βοηθήσει συνολικά σχεδόν 650 οικογένειες! Δεν τους δίνουμε χρήματα, καλύπτουμε όμως όλες τις ανάγκες τους έως ότου ορθοποδήσουν». Η Βίκυ Έλιοτ γνέφει καταφατικά, καθώς φτιάχνει με ένα παιδάκι μια πολύχρωμη ζωγραφιά και θυμάται την πιο συγκλονιστική ίσως στιγμή της στην «Αρωγή». «Το 1999 που έγινε ο σεισμός στην Πάρνηθα, όλες οι εθελόντριες ήρθαμε εδώ στο δημαρχείο για να παράσχουμε βοήθεια. Τότε γνωρίσαμε το δήμαρχο και μάθαμε για το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην περιοχή. Εκείνος μας παραχώρησε ένα οικόπεδο ώστε πέρα από τη βοήθεια στις άπορες οικογένειες, η ‘Αρωγή’ να φτιάξει ένα σταθμό διημέρευσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Το 2003 τελείωσε το έργο και από τότε φιλοξενούμε σχεδόν 55 παιδιά καθημερινά» λέει η πρόεδρος και η Γιάννα Δημογιάννη συμπληρώνει: «Όλα τα παιδιά που φιλοξενούμε είναι από το Δήμο Αχαρνών και έχουν διανοητικά προβλήματα και αναπτυξιακές διαταραχές. Συνολικά στις δύο βάρδιες που λειτουργεί ο σταθμός, έχουμε 28 παιδιά το πρωί και 22 το απόγευμα. Τα παιδιά έρχονται στο χώρο με σχολικό του σταθμού. Είναι χωρισμένα ανάλογα με την ηλικία τους, αλλά και τις δυνατότητές τους. Φιλοξενούμε παιδιά από 6 έως και 30 ετών. Έχουμε ομάδες που κάνουν εργοθεραπεία και ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικών- κινητικών, αλλά και διάφορα εργαστήρια με πυλό και ζωγραφική. Βεβαίως, στο χώρο έχουμε και την πισίνα και ένα μικρό γυμναστήριο, ενώ δεν λείπουν και οι μικρές εκδρομούλες σε μουσεία ή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογράφους».
Η εθελόντρια, όμως, Καλλιόπη Παγκουλάκη εκμυστηρεύτηκε τη δική της εμπειρία με αυτά τα παιδιά: «Όταν ξεκίνησε ο σταθμός τα παιδιά ήταν σαν αγρίμια, είχαν πολλές δυσκολίες. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, και με τη δική μας προσπάθεια και βοήθεια, αυτά τα παιδιά έχουν εξελιχθεί, συμμετέχουν πλέον σε παραστάσεις, σε γιορτές, ενώ στην αρχή μας κοιτούσαν φοβισμένα».
Το όνειρο των ιδρυτών του σωματείου δεν έχει ωστόσο ολοκληρωθεί ακόμη. «Επόμενος στόχος μας», λέει η Βίκυ Έλιοτ, «είναι να τελειώσουμε τον ξενώνα για τα παιδιά που χτίζουμε και ευελπιστούμε να τελειώσει σε 1,5 χρόνο. Βεβαίως μας λείπει ένα σημαντικό οικονομικό ποσό, το οποίο προσπαθούμε να καλύψουμε με διάφορους τρόπους. Αυτό, όμως, δεν μας αποτρέπει από το να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ: http://www.arogi.eu
http://www.jenny.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου