Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φεστιβάλ Hogmanay στο Εδιμβούργο



 
«Ξεκινήστε το 2012 in style στο παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ Hogmanay, με εντυπωσιακά events, απίθανα μουσικά συγκροτήματα και κόσμο από όλες τις γωνιές του κόσμου» γράφουν στο site οι διοργανωτές του Hogmanay που περηφανεύονται ότι, εδώ και χρόνια, «δείχνουν στον κόσμο πώς να διασκεδάζει».




Οι Σκωτσέζοι έχουν πολλές παραδόσεις για την παραμονή πρωτοχρονιάς και φημίζονται πως τη γιορτάζουν πιο ένθερμα από οποιονδήποτε άλλο λαό στον κόσμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και της έχουν δώσει το δικό τους όνομα, Hogmanay (προφέρεται Χογκ-μου-νάι). Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την καταγωγή αυτής της λέξης, που τη σχετίζουν με την σκανδιναβική λέξη για τη γιορτή «Hoggo-Nott» και τη Φλαμανδική (πολλοί Σκωτσέζοι έχουν Φλαμανδική καταγωγή) «Hoog min dag», που σημαίνει «μεγάλη ημέρα αγάπης». Η λέξη θα μπορούσε, επίσης, να έχει τις ρίζες της στο αγγλοσαξονικό Haleg monath, (Άγιος Μήνας) ή στο γαλλικό «Homme est ne» (Ο άνθρωπος γεννιέται). Πάντως, όποια και να είναι η καταγωγή και η σημασία της, το μόνο σίγουρο είναι τί σημαίνει για τους Σκωτσέζους: Τρελό γλέντι μέχρι πρωίας.


Το φεστιβάλ ξεκινάει κάθε χρόνο στις 30 Δεκεμβρίου και τελειώνει το βράδυ της 1 Ιανουαρίου. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, η υπόλοιπη πόλη μοιάζει να αδειάζει  μιας και όλοι οι ντόπιοι σπεύδουν προς το φεστιβάλ. Οι επιλογές για κάθε μία από τις 3 μέρες που διαρκεί είναι πολλές.
Torchlight Procession
30 Δεκεμβρίου
Το επίσημο άνοιγμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει λαμπαδηδρομία στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι, ο καθένας με τον δικό του πυρσό, δημιουργώντας ένα πύρινο ποτάμι που κινείται από την Parliament Square προς το Calton Hill. Εκεί ακολουθεί το καθιερωμένο Son et lumière and Fireworks Finale, ένα εντυπωσιακότατο σόου πυροτεχνημάτων που σηματοδοτεί την αρχή του Hogmanay.
Το event ξεκινάει στην Parliament Square στις 19:30 περίπου και φυσικά η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Street Party
31 Δεκεμβρίου
Για τους Σκωτσέζους θεωρείται το καλύτερο πάρτι πρωτοχρονιάς στον κόσμο, μιας και 80.000 «φίλοι» (όπως λένε και οι διοργανωτές) μαζεύονται στη σκιά του κάστρου του Εδιμβούργου και dance their way στο νέο έτος. Ζωντανή μουσική και ψυχαγωγία, DJs, γιγαντοοθόνες και υπαίθρια μπαρ. Φέτος, μάλιστα, οι υπεύθυνοι ανακοινώνουν περήφανοι ότι θα έχουν το καλύτερο line-up στην ιστορία του φεστιβάλ: Mark Ronson, Friendly Fire, The Vaccines, Kassidy και Peatbog Faeries είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν ζωντανά.
Το πρόγραμμα ξεκινάει από τις 21:00 και η είσοδος κοστίζει ₤15 (18€).


Concert in the Gardens
31 Δεκεμβρίου
Το βασικό live stage του φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί τους Primal Scream στη τελευταία τους συναυλία για το 2011 και την πρώτη του 2012. Πριν τους Primal Scream θα εμφανιστούν οι Bombay Bicycle Club, οι Sons & Daughters και οι Matt Norris & The Moon.
Τα Enclosure tickets έχουν ήδη εξαντληθεί, όμως υπάρχουν ακόμα (λίγα) Gardens tickets στη τιμή των £35 (42€).
The Keilidh
31 Δεκεμβρίου
Μία πιο παραδοσιακή επιλογή, καθώς οι επισκέπτες του Keilidh θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στα ήθη και έθιμα των κατοίκων του Εδιμβούργου. Σε ειδικά διαμορφωμένο ανοιχτό χώρο του Street Party, οι ντόπιοι χορεύουν τον παραδοσιακό χορό ceilidh και απολαμβάνουν τοπικά φαγητά και ποτά. Για όλους εμάς που δεν ξέρουμε τα βήματα του ceilidh, υπάρχει Ceilidh Caller έτοιμος να δώσει τα φώτα του σε όποιον ενδιαφέρεται.
Γίνεται στο Mound Precinct και η είδος κοστίζει £35 (42€).

Tips:
Tα διάσημα Hogmanay Midnight Fireworks που στις 12 ακριβώς θα προϋπαντήσουν το 2012 όπως του αρμόζει και είναι ορατά από οποιοδήποτε σημείο του φεστιβάλ.
Ρωτήστε στην πόρτα αν θα σας ξανά-επιτραπεί η είσοδος αν τυχόν βγείτε από τον χώρο της κάθε εκδήλωσης του φεστιβάλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όποιος βγαίνει δεν ξαναμπαίνει ακόμα και αν δείξει το εισιτήριό του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο site του φεστιβάλ.
 ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου