Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Ι love Νew Υork

Είναι ένα από τα τελευταία έργα της ομάδας Stage Design Office, του περίφημου γραφείου των ντιζάινερ Σταύρου Παπαγιάννη και Γιώργου Κυριαζή, ο οποίος είχε και την κύρια επιμέλεια της σχεδίασης. Ανήκει στη διαφημιστική εταιρεία value.com και βρίσκεται στο κτίριο που στεγάζει το θέατρο Μουσούρη, στην πλατεία Καρύτση. Πρόκειται για ένα ψηλοτάβανο διαμέρισμα με πολλά, μεγάλα και όμορφα ανοίγματα.

Η βασική ιδέα ήταν να κρατηθεί ανέπαφο το αρχικό του κέλυφος, με όλον τον νεοκλασικό του διάκοσμο και τα παλιά κουφώματα. Αλλος κύριος στόχος ήταν να δημιουργείται η αίσθηση ενός ενιαίου χώρου, παρά το ότι στην πραγματικότητα διαχωρίζεται σε επιμέρους τμήματα, που απλώνονται περιμετρικά γύρω από ένα κεντρικό μεγαλύτερο δωμάτιο, με το οποίο όλα επικοινωνούν.
Στο δωμάτιο αυτό τοποθετήθηκε η κύρια αίθουσα συσκέψεων, που είναι η καρδιά του χώρου. Πρόκειται για ένα «γυάλινο κουτί» – αρκετά ψηλό, χωρίς όμως να φτάνει μέχρι το ταβάνι – το οποίο κατασκευάστηκε από το κρύσταλλο-καθρέφτη που συνήθως χρησιμοποιείται στην εξωτερική όψη κτιρίων. Ο τεχνητός φωτισμός είναι κυρίως κρυφός, τοποθετημένος μέσα σε ψευδοροφές που μοιάζουν σαν να αιωρούνται λίγο χαμηλότερα από το ταβάνι. Αυτό όμως που κάνει τον συγκεκριμένο χώρο τόσο ιδιαίτερο είναι η επένδυση του δαπέδου με μοκέτα, στην οποία έχει τυπωθεί αεροφωτογραφία της Νέας Υόρκης.
 
Εργαζόμενοι και επισκέπτες πατούν σε ποτάμια, κεντρικές λεωφόρους, αποβάθρες και ουρανοξύστες και βλέπουν στα πόδια τους την «πρωτεύουσα του κόσμου», όπως την ατενίζει ο κινηματογραφικός Σούπερμαν. Το εφέ είναι τόσο εντυπωσιακό, χάρη στο τύπωμα που έγινε με εξαιρετική επιμέλεια και ειδικές προδιαγραφές στη Γερμανία. Επιπλέον, η πολυμορφία και η ζωντάνια του σχεδίου παραπέμπουν με έναν τρόπο στα περσικά χαλιά, που ανέκαθεν ήταν συνυφασμένα με το εσωτερικό των νεοκλασικών της Αθήνας.  
ΠΗΓΗ