Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Κήπος στον τοίχο

Indoor gardens - 1
Φωτογραφία: nabuzz.com
Φέρνοντας ένα αέρα φρεσκάδας, η διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου ως τάση, έχει πολλούς οπαδούς. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι ολοένα και περισσότερο συναντάμε πρωτότυπες εφαρμογές για την ενσωμάτωσή των φυτών στο décor των εσωτερικών χώρων, με αρκετές από αυτές να έχουν κοινό γνώρισμα ότι έχουν κάθετη διάταξη και ...θέση στους τοίχους!
Οι κήποι στους τοίχους - living walls ή vertical gardens όπως ονομάζονται στο εξωτερικό - επιτυγχάνουν ένα ελκυστικό και οικολογικό αποτέλεσμα, κατάλληλο για δημόσιους ή επαγγελματικούς χώρους, χώρους εστίασης, αλλά και σε μικρότερη κλίμακα για το σπίτι σας.

Εκτός από την αισθητική δυναμική τους, οι living walls έχουν και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ακουστικής του χώρου και η δυνητική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (ειδικά στους εξωτερικούς τοίχους, τα living walls μπορούν να λειτουργήσουν ως μόνωση, μειώνοντας το κόστος ψύξης ή θέρμανσης του χώρου).
Υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές εναλλακτικές για τους εσωτερικούς χώρους. Εμείς σας συγκεντρώσαμε σε πρώτη φάση για έμπνευση μερικά τέτοια παραδείγματα τόσο σε οικίες, όσο και σε καταστήματα και εταιρίες:
Συστήματα που καλύπτουν ολόκληρους τοίχους ή μέρος αυτών:
Indoor gardens - 2
Φωτογραφίες: greenovergrey.com
Indoor gardens - 3
Φωτογραφίες: greenovergrey.com | inhabitat.com
Διακοσμητικά συστήματα σε λογική πίνακα «frame», που μεταφέρονται εύκολα από τοίχο σε τοίχο, λειτουργώντας ως φορητές γλάστρες
Indoor gardens - 5
Φωτογραφίες: lowimpactliving.com
Νησίδες «κάθετων» κήπων - φορητές και μη
Indoor gardens - 6 Φωτογραφίες: homeqn.com | nabuzz.com
via