Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπέρταση; τι είναι και πως μπορώ να προστατευτώ;

ΥΠΕΡΤΑΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ;
Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg) ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg)
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ <120 <80
ΠΡΟΫΠΕΡΤΑΣΗ 121-139 81-89
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ I 140-159 90-99
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ II ≥160 ≥100
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη γιατί:
•  υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία
•  κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους
•  αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα
Παράγοντες που  συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:

  1. Παχυσαρκία
  2. Διατροφή (υπερκατανάλωση νατρίου-αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, έτοιμων φαγητών)
  3. Κληρονομικότητα
  4. Καθιστική ζωή
  5. Κάπνισμα
  6. Υπερκόπωση
  7. Άγχος
Γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% αρκεί να ακολουθεί κανείς υγιεινό τρόπο ζωής; Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα πλαίσιο διατροφής που επικεντρώνεται στην απόκτηση κάποιων βασικών συνηθειών:

  1. Διατηρήστε ή μειώστε το βάρος σας στο φυσιολογικό
  2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα
  3. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι
  4. Αποφύγετε έτοιμα αλμυρά τρόφιμα (κονσέρβες, παστά, έτοιμες σάλτσες, έτοιμες σούπες, ζωμούς κρέατος, κύβοι μυρωδικών, τουρσιά, fast-food)
  5. Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά
  6. Αποφύγετε αλλαντικά, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα και καπνιστά ψάρια
  7. Αποφύγετε επεξεργασμένα τυριά, τυριά ροκφόρ, φέτα σε άλμη κ.τ.λ. προτιμήστε ανάλατη μυζήθρα.
  8. Περιορίστε την κατανάλωση αλατισμένης μαργαρίνης, βουτύρου κ.τ.λ και προτιμήστε το ελαιόλαδο
  9. Αποφύγετε ροφήματα σοκολάτας, μπισκότα εμπορίου, τσιπς, αλατισμένα δημητριακά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και ελιές
  10. Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (πορτοκάλια, δαμάσκηνα, σύκα, μπανάνα, πατάτα βραστή, λάχανο, μαρούλι)
  11. Δώστε προσοχή στην ετικέτα κάποιου τροφίμου που θα αγοράσετε ως προς την περιεκτικότητα του σε νάτριο (Na) και στο αλάτι (ΝaCl).
Καταναλώστε άφοβα:

  1. Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
  2. Φρέσκα λαχανικά
  3. Αποβουτυρωμένο γάλα
  4. Πατάτες βραστές ψητές, ρύζι, μακαρόνια (ανάλατα)
  5. Όσπρια
  6. Ελαιόλαδο και ανάλατες ελιές
  7. Άπαχα κρέατα
  8. Ψάρια
  9. Ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας σίκαλης, κρίθινα ή ολικής άλεσης
  10. via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ

Το κεφίρ όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το αριάνι, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν και απολαμβάνουν τα οφέλη του πολλούς αιώνες τώρα. Είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο να ξεπερνούν τα 100 έτη ηλικίας οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι από μόνο του μια πολύ καλή τροφή, η ζύμωση που υφίσταται από τους σπόρους του κεφίρ στην ουσία το ‘αναβαθμίζει’. Οι "σπόροι" του κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη και η μικροβιολογία τους είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Περικλής Γιαννόπουλος – Σοφία Λασκαρίδου: Μια τραγική ιστορία αγάπης

Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου γράφει την ιστορία της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, που ενέπνευσε το νέο της μυθιστόρημα «Πώς υφαίνεται ο χρόνος».
Όλα ξεκίνησαν μια Δευτέρα πρωί, κάποια χρόνια πίσω, όταν προσπαθούσα να λύσω έναν γρίφο που αφορούσε την αποκατάσταση ενός παλιού, σχεδόν ετοιμόρροπου, σπιτιού. Ήταν η πρώτη φορά που ως μηχανικός καταπιανόμουν με κάτι τέτοιο και ομολογώ πως για μένα ήταν μια πρόκληση. Αναζητώντας εναγωνίως αντίστοιχες μελέτες συναδέλφων, έπεσα επάνω στη «Συγκριτική μελέτη 3 διατηρητέων κτιρίων στην Καλλιθέα Αττικής» της αξιότιμης Εύας Βαρουτά-Φλώρου, η οποία ως Αρχιτέκτων μηχανικός είχε κάνει τη μελέτη αποκατάστασης των αντίστοιχων κτιρίων. Ένα από αυτά, ήταν η νεοκλασική οικία του Λάσκαρη Λασκαρίδη, έργο του Τσίλλερ το 1887. Ήταν σαν να άστραψε ένα φως μέσα μου. Όχι γιατί βρήκα λύση στο πρόβλημά μου· τίποτα πια δεν φάνταζε αρκετό για να επαναφέρει τη σκέψη μου στο ρου των τετριμμένων που ανέμεναν. Το ετοιμόρροπο κτίσμα που με καλούσε να το γιατρέψω, ένιωθα πως…