Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα χώνει ο Τζιτζικώστας στο δήμο για τους ποδηλατοδρόμους


Στις καταγγελίες του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το αίτημα μεταφοράς του ποδηλατοδρόμου στη Λεωφόρο Νίκης απαντά η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η επέκταση.....
του δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη θα επηρεάσει τη λειτουργία ολόκληρης της πόλης, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα αυτό προχειρότητα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ποδηλατών που θα είναι αναγκασμένοι να κινούνται δίπλα στα αυτοκίνητα.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης επιδεικνύοντας πρωτοφανή επιπολαιότητα και με κίνητρα καθαρά μικροπολιτικά, κάνει μια ακόμα προσπάθεια να δείξει ότι διέπεται από πνεύμα ψευτομοντερνισμού και νεοτερικότητας. Αντί να επικεντρωθεί στο ουσιαστικό πρόβλημα της απώλειας μίας λωρίδας της παραλιακής λεωφόρου Νίκης και της συνεπακόλουθης κυκλοφοριακής νέκρωσης της βασικότερης αρτηρίας με κατεύθυνση ανατολικά με την προτεινόμενη μελέτη που κατέθεσε, επικεντρώνεται στη δήθεν ’’αυτοκρατορία της γραφειοκρατίας’’ και, στρουθοκαμηλίζοντας, αποφεύγει να ασχοληθεί με το ζωτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα προκύψει από τη μετατροπή της μιας λωρίδας οχημάτων σε ποδηλατόδρομο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Εγνατία οδός έχει περιοριστεί σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση λόγω των εργασιών του μετρό, πώς είναι δυνατόν η διαμπερής κυκλοφορία της πόλης να είναι ισοσκελισμένη; Πως δηλαδή οι τρεις λωρίδες της Τσιμισκή προς τα δυτικά να ισοσκελίζονται από τη μια λωρίδα της Μητροπόλεως, με όλα τα προβλήματα που προκαλούνται από τη διέλευση των λεωφορείων και την αποτυχία των πολυδιαφημισμένων πασάλων ανάμεσα στις δύο λωρίδες και τις λωρίδες της παραλίας ; Αν δε, προσθέσουμε σε αυτό και το αποδεδειγμένο και υπαρκτό γεγονός της αδυναμίας του δήμου να αποτρέψει το παρκάρισμα και το διπλοπαρκάρισμα στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η προτεινόμενη εφαρμογή στη Λεωφόρο Νίκης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ύπαρξη ενός ποδηλατόδρομου, μίας λωρίδας διέλευσης οχημάτων και μιας λωρίδας παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων.
Αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης και της επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη, η λήψη όμως μιας τέτοιας απόφασης που θα επηρεάσει τη λειτουργία ολόκληρης της πόλης, δεν μπορεί να γίνεται με τέτοια προχειρότητα, πολύ δε περισσότερο όταν η μελέτη που κατέθεσε ο δήμος ήταν ελλιπής και χρειάστηκε να προσκομισθούν δύο φορές συμπληρωματικά στοιχεία. Δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφασή η οποία θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όσους είναι αναγκασμένοι να κινούνται από δυτικά προς ανατολικά και να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μποτιλιάρισμα στη Λεωφόρο Νίκης, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο και τη ζωή των ποδηλατών που θα είναι αναγκασμένοι να κινούνται δίπλα στα αυτοκίνητα. Μετά από δεκαπέντε μήνες η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι ο δήμος δεν μπορεί να διοικηθεί με βαρύγδουπες ανακοινώσεις που έχουν ως μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα συνεχίζουν να εργάζονται με σοβαρότητα και μακριά από τις λογικές που για κάποιους φαντάζουν ως μοντέρνες και εναλλακτικές, αλλά που στην ουσία αποτελούν προκάλυμμα της τεράστιας διαφοράς μεταξύ λόγων και έργων που έχουν να επιδείξουν».
via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ

Το κεφίρ όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το αριάνι, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν και απολαμβάνουν τα οφέλη του πολλούς αιώνες τώρα. Είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο να ξεπερνούν τα 100 έτη ηλικίας οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι από μόνο του μια πολύ καλή τροφή, η ζύμωση που υφίσταται από τους σπόρους του κεφίρ στην ουσία το ‘αναβαθμίζει’. Οι "σπόροι" του κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη και η μικροβιολογία τους είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Περικλής Γιαννόπουλος – Σοφία Λασκαρίδου: Μια τραγική ιστορία αγάπης

Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου γράφει την ιστορία της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, που ενέπνευσε το νέο της μυθιστόρημα «Πώς υφαίνεται ο χρόνος».

Όλα ξεκίνησαν μια Δευτέρα πρωί, κάποια χρόνια πίσω, όταν προσπαθούσα να λύσω έναν γρίφο που αφορούσε την αποκατάσταση ενός παλιού, σχεδόν ετοιμόρροπου, σπιτιού. Ήταν η πρώτη φορά που ως μηχανικός καταπιανόμουν με κάτι τέτοιο και ομολογώ πως για μένα ήταν μια πρόκληση. Αναζητώντας εναγωνίως αντίστοιχες μελέτες συναδέλφων, έπεσα επάνω στη «Συγκριτική μελέτη 3 διατηρητέων κτιρίων στην Καλλιθέα Αττικής» της αξιότιμης Εύας Βαρουτά-Φλώρου, η οποία ως Αρχιτέκτων μηχανικός είχε κάνει τη μελέτη αποκατάστασης των αντίστοιχων κτιρίων. Ένα από αυτά, ήταν η νεοκλασική οικία του Λάσκαρη Λασκαρίδη, έργο του Τσίλλερ το 1887. Ήταν σαν να άστραψε ένα φως μέσα μου. Όχι γιατί βρήκα λύση στο πρόβλημά μου· τίποτα πια δεν φάνταζε αρκετό για να επαναφέρει τη σκέψη μου στο ρου των τετριμμένων που ανέμεναν. Το ετοιμόρροπο κτίσμα που με καλούσε να το γιατρέψω, ένιωθα πως…