Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η χαμένη αγάπη είναι συχνά η μεγαλύτερη πηγή τύψεων


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η χαμένη αγάπη προκαλεί τις μεγαλύτερες τύψεις.
Ερευνητές αναφέρουν ότι άνθρωποι έχουν ισχυρότερες τύψεις σχετικά με αποφάσεις που αφορούν αισθηματικές σχέσεις και οικογένεια παρά εργασία.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων, σύμφωνα με τον Roese, καθηγητή marketing του Kellogg School of Management στο Northwestern University.
Οι κοινωνικές σχέσεις, υποδεικνύει ο καθηγητής, είναι το πιο σημαντικό συστατικό των τύψεων. Αποτυχημένοι γάμοι, προβληματικές αισθηματικές σχέσεις και χαμένος χρόνος με την οικογένεια μπορούν να προκαλέσουν τύψεις που διαρκούν μια ζωή, σημειώνουν οι ερευνητές στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Social Psychological and Personality Science.’
Οι τύψεις για τις κοινωνικές σχέσεις είναι έντονες επειδή απειλούν την ανάγκη ενός ανθρώπου να ανήκει, σημειώνουν οι ερευνητές. Η αίσθηση του να ανήκει κάποιος είναι κύρια παρόρμηση και συνδέεται ισχυρά με την ευεξία και την ψυχική υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά 5 ερευνών. Οι συμμετέχοντες ήταν από 108 έως 546 άνθρωποι. Ορισμένες εστίασαν σε φοιτητές και άλλες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων Αμερικανών. Οι έρευνες αφορούσαν τη βαθμολόγηση των τύψεων και τη σχέση τους με τον κοινωνικό αντίκτυπο των αποφάσεων.
Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η αγάπη ή άλλες κοινωνικές αποφάσεις όπως ο τερματισμός μιας σχέσης ή η απιστία είναι περισσότερο έντονες σε σχέση με αυτές που αφορούν την εργασία ή μη κοινωνικές αποφάσεις όπως παραίτηση ή τερματισμός σπουδών.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η έρευνα δείχνει ότι ενώ οι τύψεις είναι πολύπλευρες με διάφορες συνέπειες, η κοινωνική τους επίπτωση είναι πολύ μεγάλη. Οι τύψεις μπορούν να προέλθουν από την αγάπη ή την εργασία αλλά αυτές που προκύπτουν από την πρώτη φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν. Η ανάγκη να ανήκει κάποιος δεν είναι μόνο κυρίαρχο ανθρώπινο κίνητρο αλλά σημαντικό συστατικό των τύψεων.
VIA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ

Το κεφίρ όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το αριάνι, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν και απολαμβάνουν τα οφέλη του πολλούς αιώνες τώρα. Είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο να ξεπερνούν τα 100 έτη ηλικίας οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι από μόνο του μια πολύ καλή τροφή, η ζύμωση που υφίσταται από τους σπόρους του κεφίρ στην ουσία το ‘αναβαθμίζει’. Οι "σπόροι" του κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη και η μικροβιολογία τους είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Περικλής Γιαννόπουλος – Σοφία Λασκαρίδου: Μια τραγική ιστορία αγάπης

Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου γράφει την ιστορία της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, που ενέπνευσε το νέο της μυθιστόρημα «Πώς υφαίνεται ο χρόνος».
Όλα ξεκίνησαν μια Δευτέρα πρωί, κάποια χρόνια πίσω, όταν προσπαθούσα να λύσω έναν γρίφο που αφορούσε την αποκατάσταση ενός παλιού, σχεδόν ετοιμόρροπου, σπιτιού. Ήταν η πρώτη φορά που ως μηχανικός καταπιανόμουν με κάτι τέτοιο και ομολογώ πως για μένα ήταν μια πρόκληση. Αναζητώντας εναγωνίως αντίστοιχες μελέτες συναδέλφων, έπεσα επάνω στη «Συγκριτική μελέτη 3 διατηρητέων κτιρίων στην Καλλιθέα Αττικής» της αξιότιμης Εύας Βαρουτά-Φλώρου, η οποία ως Αρχιτέκτων μηχανικός είχε κάνει τη μελέτη αποκατάστασης των αντίστοιχων κτιρίων. Ένα από αυτά, ήταν η νεοκλασική οικία του Λάσκαρη Λασκαρίδη, έργο του Τσίλλερ το 1887. Ήταν σαν να άστραψε ένα φως μέσα μου. Όχι γιατί βρήκα λύση στο πρόβλημά μου· τίποτα πια δεν φάνταζε αρκετό για να επαναφέρει τη σκέψη μου στο ρου των τετριμμένων που ανέμεναν. Το ετοιμόρροπο κτίσμα που με καλούσε να το γιατρέψω, ένιωθα πως…