Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φούρνοι: Ξαφνικός έρωτας

Φούρνοι: Ξαφνικός έρωτας
Πήγα πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια και τους ερωτεύτηκα. Μακριά από το «αγριεμένο πλήθος» και τις «Λεγεώνες των Ξένων», με υποτυπώδη τουριστική ανάπτυξη, με ελάχιστα αυτοκίνητα και πάμπολλους ορμίσκους με υπέροχες παραλίες, τα νησάκια Φούρνοι (13 συνολικά, τα 10 βραχονησίδες) μού θυμίζουν καλοκαίρια της νιότης μου.

Χώρια που μπορεί κάποιος να φάει ψάρι ολόφρεσκο χωρίς να πληρώσει ένα μισθό (η αλιεία, μαζί με ολίγον τουρισμό και κτηνοτροφία, στηρίζει την τοπική οικονομία - παράγει περί τους 2.500 τόνους ετησίως!) αλλά και να γλυκαθεί με το καλύτερο γαλακτομπούρεκο του Αρχιπελάγους, στην κυρία Πάτρα, καθώς και το ντόπιο μέλι, που είναι εκλεκτής ποιότητας και περιζήτητο.
Η πρωτεύουσα είναι η Χώρα ή Λιμάνι ή απλώς Φούρνοι: εκεί θα αποβιβαστείτε κι εκεί θα μείνετε. Τα άλλα δύο χωριά είναι η Χρυσομηλιά και η Θύμαινα, στο ομώνυμο νησάκι. Ολο το σύμπλεγμα αριθμεί περί τους 2.000 κατοίκους, ενώ από τους οικονομικώς ενεργούς, το ένα τρίτο είναι ναυτικοί.
Οι ακτές των Φούρνων -126 χιλιόμετρα συνολικά- κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι απόκρημνες και κατατεμαχισμένες από μικρούς γραφικούς κόλπους και ορμίσκους. Πολλοί «κλείνονται» από μικρά νησιά και σχηματίζουν αραξοβόλια, όπου μπορούν να ασφαλιστούν πλοία με όλους τους ανέμους.
Τρεις απ' αυτούς, το Σκαλόφωνο, το Μπαλί και το Ελιδάκι, μαζί με το λιμάνι των Φούρνων ήταν γνωστά από τα πανάρχαια χρόνια (εδώ ξεχειμώνιαζε ο τεράστιος στόλος του τυράννου Πολυκράτη της Σάμου).
Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι πολύ μικρό, αλλά καλό είναι να πάρετε το αυτοκίνητο μαζί σας.

ΣΤΑΣΕΙΣ
Το Κυκλώπειο Τείχος, στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου κάποτε έστεκε περήφανη η ακρόπολη και το ιερό. Αξίζει να παρατηρήσουμε τις σωζόμενες επιγραφές πάνω στις ριζιμιές πέτρες, με τις αναφορές τους στους θεούς της Σαμοθράκης και την αφιέρωση στον θεό Ερμή.
Η θέση Καμάρι, όπου λίγα μέτρα απ' την ακτή, μέσα στη θάλασσα, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου ναού και λοιπών κτισμάτων.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Καμπί (2 χλμ. από το χωριό). Λεπτή άμμος, τα πιο δροσερά νερά του νησιού και μικρός οικισμός, με καντίνα και ταβερνάκια. Η πιο δημοφιλής.
Βλυχάδα (4 χλμ.). Ο,τι πρέπει για μικρά παιδιά, χάρη στα ζεστά και αβαθή νερά της. Μικρή, πανέμορφη.
Πετροκοπιό. H παραλία είναι τόπους-τόπους άμμος, χαλίκι και πέτρα, αλλά μπαίνοντας στο νερό θα πατάτε στα (αμμώδη) μαλακά. Μεγάλη σχετικώς, με χρώματα υπέροχα. Και έχει πάρει το όνομά της από ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου.
Αγία Τριάδα. Στον οικισμό της Χρυσομηλάς, σε απάνεμο όρμο. Πανέμορφη.
via

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπορώ να ξαναβάψω τα μαλλιά μου μέσα σε λίγες μέρες;

Αν έχετε βάψει τα μαλλιά σας πρόσφατα, και για κάποιο λόγο δεν σας ενθουσίασε το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να σκεφτείτε να τα ξαναβάψετε άμεσα. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να διατηρείτε το χρώμα σας  ζωντανό με το να το ανανεώνετε τακτικά, και στο να βάφετε πολύ συχνά τα μαλλιά και να τους προκαλέσετε ζημιά. Για αυτό το λόγο ίσως να μην είναι καλή ιδέα να βάψετε τα μαλλιά ξανά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γνησια Ιταλικη Φοκατσια

Υλικά συνταγής: Χλιαρό νερό: 300γρ Ζάχαρη: 30γρ Μαγιά: 30γρ Ελαιόλαδο: 30γρ Αλεύρι: 450 γρ. Χοντρό αλάτι: 20γρ Δεντρολίβανο: προαιρετικα Χωρίς κουκούτσι ελιές: περιπου 7-8 στο κοματι Εκτελεση Συνταγης

Θέλεις να μάθεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου; Το πρόσωπό του είναι ανοιχτό βιβλίο

Οι φυσιογνωμιστές, με βάση την κατανομή ενός προσώπου είναι εις θέση να αντιληφθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Πράγμα που βοηθά όλους εμάς, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ώστε να ξέρουμε εξ’ αρχής με ποιον άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Σχήμα προσώπου