Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Ροχαλητό και καρκίνος συνδέονται;

Σύμφωνα με μελέτη, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι άτομα που ροχαλίζουν –ακόμα και ήπια- έχουν περισσότερες πιθανότητες (κατά 0,1% βέβαια) να πεθάνουν από καρκίνο, συγκριτικά πάντα με εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα ύπνου.

Ωστόσο, όσοι ροχαλίζουν λίγο περισσότερο, διπλασιάζουν αυτές τις πιθανότητες, ενώ για άτομα που ροχαλίζουν πάρα πολύ, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται κατά 4,8 φορές!Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία μελετών που περιελάμβαναν 1522 άτομα, άνω των 22 ετών. Προηγούμενες εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια έχουν δείξει ότι, η έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς, η οποία μπορεί να προκληθεί από το ροχαλητό, προάγει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Ο Δρ. Dr Javier Nieto, επικεφαλής της νέας μελέτης της Ιατρικής Σχολής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin School, δήλωσε: «Η συνοχή των αποδεικτικών στοιχείων που υπάρχει ανάμεσα στα πειραματόζωα και τα νέα αποτελέσματα που προέρχονται από μελέτες σε ανθρώπους, είναι κάτι το συναρπαστικό! Η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει μια σχέση μεταξύ ύπνου, καθώς και των διαταραχών της αναπνοής (SDB) και της αυξημένης θνησιμότητας από καρκίνο.»

«Αν η σχέση αυτή αποδειχθεί ορθή και σε μελλοντικές μελέτες, η διάγνωση και θεραπεία της SDB σε ασθενείς με καρκίνο, μπορεί να βοηθάει ακόμα και στην παράταση του χρόνου ζωής τους.»

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έκαναν ειδικές προσαρμογές του προγράμματός τους, ώστε να εξαλείφουν στοιχεία που μπορεί να οδηγούσαν τη μελέτη σε λανθασμένα συμπεράσματα, όπως είναι το κάπνισμα, η ηλικία, το φύλο και το βάρος (που δυστυχώς φαίνεται ότι επιδρά πολύ αρνητικά).

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο American Thoracic Society international conference του San Francisco, ενώ επίσης θα δημοσιευθούν και στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
via